De vorbă cu primarul de la Cahul, reales cu peste 80% din voturi.
Nicolae Dandiș este unul din candidați independenți care au câștigat din primul tur, la alegerile locale de duminică, funcția de primar al municipiului Cahul, pentru un al doilea mandat. Nu numai că a câștigat, dar a obținut peste 80% din voturi. Valentina Ursu i-a luat un interviu întrebându-l la început cărui fapt crede el că îi datorează această reușită.
Europa Liberă: Felicitări! Ați câștigat al doilea mandat cu peste 81 la sută din totalul alegătorilor care au participat la vot la aceste alegeri generale de duminică. V-a surprins acest rezultat? Eu știu că mulți acolo vă simpatizau, dar chiar așa multe voturi să se adune?
Nicolae Dandiș: „În primul rând, mulțumesc de această oportunitate. Înainte de a fi ales primar în 2015, le-am spus la oameni că dincolo de obiectivele mari pe care le am pentru Cahul legate de ce trebuie de făcut, cea mai importantă prioritate era de a recăpăta încrederea oamenilor în ceea ce înseamnă administrație publică locală. Doar asta a sunat ca angajament sau ca promisiune – o să fac tot ce depinde de mine ca oamenii să înceapă să creadă în ceea ce înseamnă administrație și să creadă că cel pe care îl aleg face tot ce stă în puterile lui pentru a munci pentru comunitate.”
Europa Liberă: Deși erați conștient că moștenirea care vă revenea era foarte grea?
Nicolae Dandiș: „Eram conștient că este cel mai greu lucru. Eu nu am spus că o să fac atâția metri de drum sau de trotuar sau câte lămpi o să instalez, pentru că știam că indicatorii aceștia sunt mai ușor de cuantificat și dacă ai bani faci mai mult. Chestia cu încrederea și cu relația cu oamenii știam că poate să dureze mult, dar știam că-i cel mai important lucru.”
Europa Liberă: Cum ați obținut această încredere? Tot în baza îmbunătățirii infrastructurii, în baza comunicării, transparenței, unei relații bune administrație publică locală-cetățean?
Nicolae Dandiș: „Da, și asta. Partea de activități palpabile, concrete, proiectele care s-au făcut sunt și astea importante, dar cel mai important, și cred eu că trebuie de multiplicat orice lucru frumos în toată țara asta, este simplitatea, omenia, de fapt, tot ceea ce înseamnă valorile general-umane.
Oamenii simt. Și am spus lucrul acesta că cei care candidează în alegeri, dar nici ei nu vor și nu cred în ceea ce spun, oamenii mai devreme sau mai târziu simt, înțeleg ce înseamnă lucrul acesta. Am fost întrebat cum am reușit să fac așa ca atâția oameni să mă iubească și să mă susțină. O să spun un lucru care este regula de aur a omenirii și este regula de aur în Biblie – „Ceea ce doriți să vă facă oamenii, faceți-le și voi la fel”. Este cu totul altceva decât atunci când spun unii și greșesc – intenționat sau nu: „Ceea ce nu vreți să vă facă oamenii, nici voi nu le faceți”. Este cerul și pământul diferența între varianta cu negația și cea cu afirmația. Și diferența dintre aceste două variante este cuvântul sacrificiu. Și de aceea dacă vrei ca oamenii să te iubească, trebuie să-i iubești; dacă vrei ca oamenii să aibă încredere în tine, trebuie să ai încredere și tu în ei.”
Europa Liberă: Vorbiți acum destul de lejer, dar eu cunosc și începuturile…
Nicolae Dandiș: „Da, știu.”
Europa Liberă: Cahulul este un municipiu unde populația nu este omogenă, e polietnică. Pentru cei de etnie rusă, Partidul Comuniștilor era văzut ca Dumnezeu pe atunci.
Trebuie să ajungi la inima omului, oamenii să te simtă simplu, să te simtă că nu furi…
Nicolae Dandiș: „Am încercat să proiectez imaginea reală a lui Dumnezeu și, indiferent de limba vorbită, Dumnezeu este unul, trebuie să ajungi la inima omului, oamenii să te simtă simplu, să te simtă că nu furi. Chestia cu integritatea nu este doar un cuvânt, așa, de dat la televizor uneori, este vorba că trebuie s-o trăiești în fiecare zi.”
Europa Liberă: În acești patru ani, cât ați fost primar în primul mandat, nu s-a irosit banul public?
Nicolae Dandiș: „Nu exclud că se putea utiliza poate mai eficient, dar acestea-s noțiuni cu totul diferite, este vorba că nu s-a furat.”
Europa Liberă: Dar chiar atât de mult se fura din bugetul administrației publice locale?
Nicolae Dandiș: „Mai mult sau mai puțin, este furt; nu este păcat – păcățel. Că-i un leu, că-i un milion reușești să dezamăgești sau să-și piardă oamenii încrederea. Cine azi fură un leu, mâine va fura un milion. Asta este important că oamenii nu te văd doar la tăiat lenta sau la concerte, trebuie să te vadă implicat, trebuie să te vadă discutând cu ei, trebuie să fii accesibil. Da, asta înseamnă foarte mult efort, foarte mult sacrificiu, foarte mult timp; sacrifici timp personal, viață, familie ș.a.m.d., dar eu spuneam în campania electorală: ca un student care lucrează sau învață patru ani și eu așteptam aceste alegeri din curiozitatea să aflu care va fi nota…”
Europa Liberă: …diploma?
Nicolae Dandiș: „Da. Și acest rezultat nu că mă surprinde, deci cum am considerat eu prioritățile, înseamnă că oamenii consideră că-s în direcția bună.”
Europa Liberă: Toți cei 898 de primari vorbesc într-o voce că bugetul local este unul auster și e foarte greu să reușești să implementezi proiecte, să îmbunătățești infrastructură. De unde bani? Cum ați găsit banii?
Loc pentru mai bine este peste tot, și în orașele superdezvoltate…
Nicolae Dandiș: „Nu știu dacă eu vreodată am spus lucrul acesta că bugetul e auster sau că nu sunt bani… Și orașele mari pot să spună că nu au bani, numai că acolo sunt alte priorități. Primarul trebuie să aibă viziune, să-i placă ceea ce face și să încerce să convingă comunitatea că el încearcă în măsura posibilităților să sporească aceste venituri. Loc pentru mai bine este peste tot, și în orașele superdezvoltate. Banii pe care îi are municipiul Cahul sau bugetul local…”
Europa Liberă: Îs mulți?
Nicolae Dandiș: „O sută de milioane, deci o sută de milioane. Da, dar lumea poate zice când aude cifra asta – wow! Dacă te gândești la cât sunt salarii, cheltuieli de întreținere, facturi ș.a.m.d., rămâne foarte puțin pentru dezvoltare. Mereu este nevoie de foarte mulți bani, problemele de infrastructură sunt cam comune în toate localitățile țării. Nu știu dacă astăzi este vreo localitate care să nu abordeze aceleași 3-4 probleme-cheie.”
Europa Liberă: Drumuri, apeduct, canalizare, iluminat…
Sper că oamenii nu m-au votat pe mine pentru proiectele de infrastructură, dar m-au votat pentru relația cu oamenii…
Nicolae Dandiș: „Sunt proiecte vitale pentru orice comunitate ca să se dezvolte în toate sferele și de aceea trebuie de gândit programe capabile să acopere toate cele patru priorități esențiale și să existe o dinamică în alocarea resurselor financiare. Dar eu sper că oamenii nu m-au votat pe mine pentru proiectele de infrastructură, dar m-au votat pentru relația cu oamenii și încrederea că oamenii care sunt în aceste funcții sunt oameni dedicați cu trup și suflet comunității.”
Europa Liberă: Și dacă ați reușit să arătați că omenia este prioritară, pentru al doilea mandat nu mai aveți această restanță, trebuie să puneți accentul pe altele?
Nicolae Dandiș: „Este greu să obții, este și mai greu să menții. Bineînțeles, așteptările… Am ridicat plafonul foarte înalt, deci trebuie menținut dacă nu ridicat și cu siguranță trebuie ca să se vadă și mai multe rezultate concrete. În primul mandat sunt mai multe rezultate, oamenii au apreciat și asta, dar eu le spuneam că dacă aș fi avut mai multe date din această ecuație disponibile, ar fi fost posibil și mai mult. Aceste date sunt, pe de o parte, o conlucrare mai bună cu administrația centrală, susținere din consiliul local și, bineînțeles, să reușești într-un timp mai scurt să-ți formezi o echipă de oameni competenți cu care să lucrezi.”
Europa Liberă: În primul mandat ați avut un consiliu foarte pestriț și nu v-a fost deloc ușor ca să puteți ajunge să-l convingeți pe fiecare ales local că interesele locuitorilor sunt prioritare și după asta vin și interesele partidelor sau interesele personale.
Nicolae Dandiș: „Da, a fost complicat, corect.”
Europa Liberă: Acum componența acestui Consiliu municipal e mai omogenă?
Nicolae Dandiș: „E mai bună decât precedenta și vom lucra în continuare pentru binele oamenilor.”
Europa Liberă: Nu ați avut culoare politică în primul mandat. Regretați?
Nicolae Dandiș: „Nu! Nu am nevoie.”
Europa Liberă: O să mențineți această poziție și pe viitor, fără ca să aderați la vreo formațiune?
Nicolae Dandiș: „Pentru ce am nevoie de aderarea la vreo formațiune?”
Europa Liberă: Unii cred că așa ar putea să le vină mai multe finanțe de la centru.
Nicolae Dandiș: „Obține mai mulți bani? Eu, pare-mi-se, am mai spus chiar într-un interviu cu Dvs. că, de fapt, administrația centrală trebuie să caute să susțină autoritățile locale, ca în eventualitatea unor alegeri de nivel național să poată avea susținerea acelor oameni și nu să merg eu ca primar să cerșesc fonduri de pe la Guvern. Sigur că este de datoria noastră să căutăm cât mai multe resurse, dar logic așa ar trebui să fie, pentru că forța primarilor, poate nu toți 900, dar dacă vorbim despre cele mai reprezentative centre raionale, chiar localități importante, este mai importantă ca pondere politică decât uneori un Guvern sau un Parlament care s-ar putea mulți să ajungă foarte…”
Europa Liberă: Domnule primar, rațiunea și realitatea sunt lucruri diferite în Republica Moldova.
Nicolae Dandiș: „Și există și logica, și logica politică. Sunt lucruri total diferite. Eu mă bazez pe logică, nu pe logica politică, pentru că, dacă toată lumea ar fi dat prioritate intereselor țării, orașului sau în funcție de comunitate mai mult decât unui interes de partid și dau un exemplu. Când le spuneam unor formațiuni politice: „Pentru ce ar trebui acum să cheltuiți bani”? – „Păi cum adică? Suntem și noi partid, trebuie să avem și noi candidați, trebuie să avem și noi o bucățică de listă acolo, poate măcar unul, dar trece”.
Acum n-a trecut niciunul pe niciun buletin, dar s-au cheltuit niște bani. Zic: „Nu contează, ai luat 50 de voturi, acele 50 de voturi ar fi putut să dea un mandat în altă parte”. Și am încercat matematic să le explic înainte de alegeri. „Păi suntem partid și trebuie să participăm”. Și eu de asta vă spun despre logica politică. Mai mult ca atât, am foarte multe propuneri legislative pe tema aceasta. Cel care candidează la funcția de primar nu ar trebui să fie primul pe listă la consiliul municipal, la consiliul raional, deci pe toate trei buletine, dacă nu ajung primar, ajung măcar consilier orășenesc, dacă nu consilier orășenesc, măcar la consiliul raional. Nu mi se pare corect, pentru că alegi: vreau să fiu consilier municipal, ești acolo. Și atunci ar cântări de-o sută de ori înainte de a candida la funcția de primar, fiindcă știe că dacă n-are șanse nici nu se implică.”
Europa Liberă: Ce alte propuneri aveți pentru a îmbunătăți norma legală în administrația locală?
Nicolae Dandiș: „Să fie un singur buletin. A doua e ceea ce ține de finanțare. Iată, am constatat foarte multe încălcări în aceste…”
Europa Liberă: Finanțarea partidelor?
Am fost împotrivă ca să fie finanțate din bugetul de stat formațiunile politice…
Nicolae Dandiș: „Exact! Eu tot timpul am fost împotrivă ca să fie finanțate din bugetul de stat formațiunile politice, indiferent, nu contează locale sau…”
Europa Liberă: În democrație se zice că e o normă legală ca să fie finanțate formațiunile politice.
Nicolae Dandiș: „Nu… Eu cunosc experiența europeană în majoritatea țărilor, am făcut un studiu pe această temă. Părerea mea e că nu trebuie să fie așa ceva sau cel puțin gândite cardinal alte instrumente. Un alt moment ține de criteriile inclusiv pentru funcțiile elective sau de demnitate publică. Astăzi poți să ajungi primar, eu înțeleg e migrație, nu avem oameni în sat, astăzi nu este nicio condiție cu privire la studii. Cred că ar trebui să fie pusă condiția că primarul trebuie să aibă minimum studii superioare, ceea ce astăzi nu este. E de ajuns să ai vârsta și să fii sănătos, te vrea poporul. OK! Este bine că te vrea poporul, dar atunci când se discută despre mai multă autonomie, teama unor legiuitori este că, uitați-vă, dăm puterea nu știu cui.”
Europa Liberă: Ce va face cu puterea cel de la nivel local…
Nicolae Dandiș: „Deci mai multe filtre în cine poate să ajungă la putere și atunci legat de autonomie, poliție locală trebuie să existe, chestiunea de salarizare… Astăzi, toate instituțiile, practic, care sunt în subordinea unei administrații locale au probleme cu nivelul de salarizare. Nu cerem bani de la Chișinău, dați-ne voie din bugetul local să putem să alocăm bani suplimentar pentru a putea ține oamenii de calitate în teritoriu. Ce-i plafonat de lege, mai mult nu poți.
Sunt lucruri simple, pe care trebuie să le audă toți cei care sunt în Guvern și în Parlament ce țin de domeniul financiar. La fel sunt mai multe întrebări ce țin de Codul Funciar, ce țin de legea de largă concesiune. Iată avem proiecte concrete cu privire la fondul forestier care stau și așteaptă. Sunt întrebări despre care spuneam că cei care sunt deputați trebuie să aibă urechea larg deschisă și să discute cu primarii, să întrebe: „Fraților, care sunt problemele?”. Au fost prezentate de nenumărate ori propuneri și din partea CALM și de alt nivel. Deci, deputații sau fracțiunile care vor cu adevărat să aibă impact în teritoriu trebuie să meargă să discute cu oamenii care au nu numai practică, dar și pregătire teoretică foarte bună și trebuie să spună. Dacă vrem mai multe venituri la bugetul local, am înțeles că se discută modificarea ca defalcările la impozitul pe venit la fel să rămână mai mult în teritoriu. Iarăși sunt mecanismele care ne-ar dezlega mâinile să colectăm noi mai multe fonduri.”
Europa Liberă: Dacă ați face o evaluare, o analiză, ce credeți că spun rezultatele din 20 octombrie despre starea politică a națiunii?
Nicolae Dandiș: „Cultura politică e proastă. Rezultatul la proasta salarizare în sistemul educațional, mă refer la cadrele didactice și cei mai buni preferă să plece din sistem. Vrem ca persoana care are 20 sau 20 și ceva de ani și până la opt la sută participarea la vot, dacă el în anul întâi la facultate întreabă pentru ce trebuie să meargă la votare. Pentru ce a cheltuit statul bani în sistemul educațional, ca acest cetățean care are deja 20 de ani să-și pună acum întrebarea aceasta, după ce face cinci ani educație civică în școală? Nu are părinți acasă? Nu știu. Lipsesc lucruri fundamentale pentru cetățean.”
Europa Liberă: Aceste alegeri au fost mai libere, mai corecte, dacă ar fi să comparați cu alte scrutine?
Nicolae Dandiș: „A fost o problemă că toate partidele căutau oameni care vor să candideze pe liste la funcția de primar. „Oameni buni, nu vreți? Haideți poate nu sunteți așa, dar noi trebuie să propunem pe cineva acolo”… Știți cum, au strâns ceea ce s-a putut strânge. Sunt oameni buni care din cauză că știu că sunt reguli care nu prea se joacă curat nu vor să se implice. Alteori, eu le spuneam că mulți lideri naționali atunci când fac poze pe bannere prin toată țara alături de candidatul din teritoriu cred că-i fac o favoarea sau transfer de imagine, dar îi fac mai mult rău. Astăzi aproape nu prea sunt lideri la Chișinău la a căror prezență în teritoriu lumea să spună: „Wow, mergem după dânsul, că ăsta-i cu el”. Ca excepție este Comratul, că-și rezolvă din alte părți. Vorbesc despre 2-3 puncte în țara aceasta în care contează mesajul geopolitic sau asocierea cu lideri.”
Europa Liberă: Au mai încercat actorii politici să corupă alegătorul?
Nicolae Dandiș: „Dar s-a oprit vreodată acest fenomen?”
Europa Liberă: Vă întreb pe Dvs. acolo, la nivel local.
Nicolae Dandiș: „Mereu a fost această tendință.”
Europa Liberă: Și câți bani ați cheltuit în această campanie?
Nicolae Dandiș: „Douăzeci și una de mii de lei. Acesta a fost bugetul meu pentru campania aceasta, mai puțin decât în 2015 cu 10 mii aproape.”
Europa Liberă: Dar ce câștigă concurenții electorali care ademenesc cu pomeni electorale alegătorul?
Cel mai mare minus este neinformarea suficientă a oamenilor și atunci este ușor de manipulat…
Nicolae Dandiș: „Ce câștigă? Mizează pe necunoștința oamenilor și pe faptul că e sărăcie, dar cel mai mare minus este neinformarea suficientă a oamenilor și atunci este ușor de manipulat.”
Europa Liberă: Dvs. ați sugerat că votul nu a mai fost geopolitic?
Nicolae Dandiș: „La Cahul în aceste alegeri locale nu a contat aceasta. A fost vorba despre oameni și am reușit, cred eu, să le explic că noi nu votăm lideri naționali și îi numeam la toate întâlnirile pe toți președinții de partide de la Chișinău și am zis: nici pe acesta, nici pe acesta, nici pe acesta. Noi votăm acum un grup de oameni care-s în Cahul și trebuie să lucreze pentru Cahul. Dacă aceștia vă inspiră încredere și credeți că au făcut până acum lucruri care merită mandatul dvs., trebuie să-i susțineți. De aceea am spus că asocierea cu liderii este mai mult păguboasă în multe medii, pentru că aveau grijă concurenții să atace liderii naționali. Este prea multă informație în presă despre unul sau despre altul, care era utilizată cum.”
Europa Liberă: Dar în teritoriu se vor croi coaliții după modelul celei de la centru?
Nicolae Dandiș: „Nu știu. Depinde, probabil, de ponderea sau numărul de mandate pe care îl au diferite formațiuni, unde va fi nevoie de conlucrare între formațiuni pentru a constitui majorități, deci clar că este o temă care îi preocupă pe toți cei care sunt în consiliu. La Consiliul municipal Cahul nu cred că va fi nevoie de înțelegeri, târguri politice. În linii mari lucrurile sunt previzibile. Deci va exista o majoritate care o să-l susțină pe primar.”
Europa Liberă: Ce nu vă doriți să se întâmple în acest mandat de patru ani?
Nicolae Dandiș: „Nu-mi doresc instabilitate la nivel național, sigur, aceste conflicte și neînțelegeri între componentele care guvernează, sau nu-mi doresc schimbări dese de miniștri, pentru că acest lucru are repercusiuni și în teritoriu, inclusiv vă spun din mandatul pe care l-am avut. Pe anumite subiecte am discutat și cu trei miniștri, nu reușea unul să intre în esența unei probleme, că era numit altul. Și desigur nu-mi doresc ca anumite subiecte sau cum au fost complicate relațiile cu Uniunea Europeană legat de guvernarea trecută…”
Europa Liberă: Și au fost consecințe la nivel local, dacă fostul Guvern de la Chișinău a răcit relația cu UE?
Nicolae Dandiș: „Bine că noul Guvern a reușit să deblocheze această stare, pentru că, evident, dacă lucrurile ar fi rămas așa, Cahulul probabil ar fi fost cel mai victimizat în această blocare financiară.”
Europa Liberă: De ce?
Nicolae Dandiș: „Pentru că avem două programe considerabile ca buget, cel puțin 20 de milioane de euro, care sunt proiecte din partea Uniunii Europene pentru Cahul pentru apă și canalizare, inclusiv pentru infrastructură, pentru domeniul educației, dezvoltarea economică, proiecte a căror implementare urmează să înceapă chiar după Anul Nou.”
Europa Liberă: Și cum vedeți acum acest parcurs european pe care s-a angajat Republica Moldova? Va fi cu hopuri, va fi mai neted?
Nicolae Dandiș: „N-are cum să fie fără hopuri atâta timp cât unii trag într-o parte și alții – în alta. Același lucru se întâmplă și la nivel local. Atunci când comunitatea împreună cu administrația trage într-o direcție și dincolo de chestiuni minore care, mă rog, disensiuni, lucrurile se dezvoltă. Exact așa și la nivel național. Pe de o parte, este bine să ne concentrăm pe a căuta asistență financiară, este bine să avem multe deplasări peste hotare, să căutăm parteneri care să ne ajute, dar să nu uităm de teritoriul țării, pentru că la un moment dat s-ar putea să ne focusăm prea mult de a căuta bani și pe urmă să nu mai fie cine să-i administreze sau pentru cine să-i cauți.”
Europa Liberă: Vă referiți la exodul populației?
Nicolae Dandiș: „Și la asta, dar timpul trece, oamenii așteaptă azi schimbări, anumite programe sau proiecte durează doi ani sau trei ani. Iată le spuneam la unii cetățeni că ziceau că de ce n-am făcut asta sau asta. Le-am zis: „Uitați-vă, banii urmează să vină anul viitor. Am lucrat trei ani pentru tot parcursul acesta. Nu este posibil ca într-o zi-două sau într-o săptămână să faci…” Exact așa și la nivel de țară. Adică ar trebui să existe persoane care să se ocupe de partea strategică, trebuie să existe persoane care cunosc țara ca în palmă și ce se întâmplă.
Vă spun că într-o zi ești de la Cahul la Edineț, dacă dorești. Și, bineînțeles, această comunicare… Și chiar vă dau un exemplu, avem nevoie să deschidem mai multe farmacii în Cahul și o lege din ‘95 are un articol acolo că este raportat la numărul de populație. Deci, astăzi în Cahul sunt mai multe farmacii decât s-ar cuveni conform legii, după numărul de populație. Și toate-s concentrate în raza centrului, la periferii oamenii cer farmacii, mai ales populația în vârstă. Mi s-a răspuns că legea interzice acest lucru, pentru că deja pentru Cahul aveți destule. Și eu zic: „Dar de ce nu limitați numărul de baruri sau numărul de puncte de comercializare a țigărilor sau alte tipuri de activitate comercială? Modificați, fraților, un articol! Douăzeci de ani trebuie ca să schimbați un articol?” Și mă miră, de ce oare în țara asta n-a fost ridicată până acum niciodată această întrebare? Acestea sunt lucruri simple care, după părerea ea, sunt reale de rezolvat într-o ședință. Dacă mă ascultă mulți deputați acum, ar putea mâine să includă o inițiativă legislativă. Cine îi împiedică?”
Europa Liberă: Ce sugestii aveți pentru guvernarea națională? Cum să trateze guvernarea locală?
Nicolae Dandiș: „Cu susținere și respect, pentru că cei care sunt în instituțiile centrale mai mult depind de cei care sunt în teritoriu, decât invers. Și aceste alegeri locale trebuie să fie pentru cei care au înțelepciune și capacitate de analiză, această scanare a teritoriului să înțeleagă ce doresc oamenii și în același timp ce ar trebui de focusat mai mult pe administrația locală.”
Europa Liberă: Guvernarea trebuie să revină la problema reformei teritorial-administrative?
Nicolae Dandiș: „Obligatoriu, obligatoriu! Știu că acest Parlament nu va face niciodată lucrul acesta.”
Europa Liberă: De ce?
Nicolae Dandiș: „Nu există voință politică. Deci, componentele care alcătuiesc astăzi majoritatea parlamentară, dar și cei care sunt în opoziție nu-și doresc acest lucru.