Schimbările esențiale încep din comunitățile locale. Administrația descentralizată este o șansă pentru satele Republicii Moldova, iar consolidarea primăriilor prin politica bugetar-fiscală este un prim pas spre europenizare. Acesta a fost subiectul emisiunii Ora Primarului de la 10 TV din 22 octombrie, curent.

 Natalia Petrea, primarul satului Costești, raionul Ialoveni,  invitată în platoul TV a anunțat că la Costești a fost deschis un Centru de plasament pentru bătrâni. Dna primar a afirmat că una dintre atribuțiile publice este dezvoltarea serviciilor. „Atât bătrânii, cât și copiii pot fi vulnerabili în anumite situații. Dacă pentru copii există servicii în diverse instituții, atunci bătrânii, de multe ori, rămân fără atenția noastră. Venind  la cârma primăriei în 2015 am sesizat această problemă  a bătrânilor, ei  fiind cei mai numeroși vizitatori ai instituției noastre. Mi-am dat seama că la o vârstă înaintată devin neputincioși, afectați de acest fenomen al migrației – au rămas singuri cu povara anilor lor. Anume din acest motiv am căutat resurse pentru a deschide un Centru pentru persoanele în etate. În 2016, cu suportul unei fundații și a primăriei am găsit sediu, l-am reamenajat și așa am reușit să acordăm sprijin oamenilor în etate. Aici le oferim servicii de asistență medicală, socială, psihologică.  Avem cazuri când copii sau maturi sunt supuși unor forme de violență sau neglijență. Din acest motiv, de la 1 ianuarie, 2018 vom putea găzdui în cadrul Centrului persoane în etate sau nevoiașe.”

Vorbind despre crearea locurilor de muncă, Natalia Petrea a afirmat că la Costești se pune accent pe parteneriatele publice private. „În 2015 a fost deschisă Casa de ambalaj unde sunt sortați strugurii.   Astfel, circa 70 de persoane și-au găsit un loc de muncă. Construim acum un complex turistic sportiv pe care îl vom oferi în gestiune privatului, deoarece primăria nu poate dezvolta servicii. Cu siguranță, mulți oameni din Costești își vor găsi și acolo locuri de muncă. Totuși,  agricultura, mai ales creșterea strugurilor rămâne cea mai mare preocupare a locuitorilor satului nostru. Avem o suprafață mare de plantații, multe depozite frigorifice, numai cel care nu dorește nu își găsește un loc de muncă”, a concluzionat edilul de Costești.

În alt context, primarul a îndemnat oamenii din localitate să înregistreze unitățile comerciale, întreprinderile individuale, societățile cu răspundere limitată cu adresa de Costești. „Astfel, 75% din impozitul pe venit pe care îl plătiți în bugetul de stat se întoarce în bugetul local. Această suplinire ar oferi posibilitatea extinderii veniturilor noastre proprii și ne-ar ajuta să dezvoltăm localitatea”.

Întrebată cum ar putea reuși țara noastră să ajungă la un asemenea nivel de descentralizare care să permită ca taxele locale să se întoarcă la primării, Natalia Petrea a declarat: „APL, APC și CALM sunt în căutarea acestor posibilități. Cred că și Guvernul conștientizează importanța elaborării unor politici de dezvoltare a localităților. Cei mai mulți oameni locuiesc în localitățile rurale și ei vor să le oferim servicii de calitate. Mă bucur că se conștientizează necesitatea descentralizării,  doar  așa localitățile noastre vor avea polibilitatea să se dezvolte”. 

Imprimare