Moldova ar putea primi de la Uniunea Europeană aproximativ 175 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii regionale, sporirea eficienţei energetice, dar şi pentru prelucrarea deşeurilor. Deocamdată, cele mai multe proiecte de acest fel sunt finanţate din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională. Bugetul anual al acestuia depăşeşte zece milioane de euro. Totodată, vicepremierul Valeriu Lazăr spune că Agenţiile pentru Dezvoltare Regională sunt pregătite să atragă mai multe fonduri europene.
Proiectele ce ţin de construcţia şi reabilitarea drumurilor, dar şi a sistemelor de canalizare şi alimentare cu apă sunt prioritare pentru Moldova.
Investiţiile în prioritatea economică oferă un impact major asupra schimbării disaparităţilor regionale. De exemplu, susţinerea parcurilor industriale, zonele economice libere pot deschide noi locuri de muncă, a declarat şeful Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.
În prezent, în ţara noastră sunt implementate 41 de proiecte de dezvoltare regională. 32 dintre acestea sunt finanţate din Fondul Naţional.
Cu părere de rău, când vorbim de fondul naţional de dezvoltare regională vorbim de un procent din bugetul naţional. Este foarte puţin dar depinde de proiectele noastre. Atunci vom putea să asimilăm surse şi de la donatorii noştri externi, a spus ministrul Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan.
Alte 9 proiecte sunt realizate cu susţinerea Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei, care ne-a oferit în acest an în jur de 5 milioane de euro.
Noi finanţăm diverse proiecte care ţin de mediu, de întreprinderile mici şi mijlocii, de infrastructură, adică de alimentarea cu apă, prelucrarea deşeurilor. Noi intenţionăm să ne continuăm activitatea, a menţionat adjunctul şefului misiunii Ambasadei Germaniei în Moldov, Thomas Weithoner.
Agenţiile pentru Dezvoltare Regională Centru, Nord şi Sud şi-au început activitatea în 2009.