Republica Moldova ar putea avea formațiuni benevole de pompieri după exemplul austriac, astfel zeci de oameni din țara noastră vor putea deveni pompieri voluntari. Acest lucru este posibil, după ce CALM în parteneriat cu Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, a început o colaborare fructuoasă cu serviciul similar din Austria. Astfel, mai multe autospeciale performante, dar și echipament vor fi donate localităților care vor dori să deschidă centre pentru pompierii voluntari.

La data de 11 mai 2016, a avut loc cel de al II-lea atelier de lucru cu tematica “Consolidarea structurilor de securitate din Moldova – dezvoltarea comunelor, orașelor și a protecției civile” din cadrul proiectului ”Edificarea și consolidarea serviciilor de protecție civilă și pompieri ale comunităților locale din Moldova prin cunoașterea și aplicarea experienței Austriei”, organizat de către CALM în parteneriat cu Departamentul Protecție Civilă și Situații Excepționale din RM și Asociația Orașelor din Austria.

Scopul urmărit al atelierului a fost preluarea experienței Austriei în domeniul prestării serviciilor în domeniul siguranței și anti-incendiu, precum și promovarea acestor servicii prin implicarea voluntarilor în dezvoltarea departamentelor de pompieri în comunitățile locale din Republica Moldova.

În cadrul atelierului s-a discutat despre următoarele subiecte:

– importanța conlucrării administrațiilor publice locale cu serviciul de salvatori şi pompieri;

– cadrul legal pentru deschiderea unui post de pompieri voluntari;

– activitatea administrației publice locale în identificarea, alocarea sediului, colectarea de fonduri şi crearea unei asociații de pompieri voluntari;

– alte aspecte importante privind crearea asociațiilor și formarea pompierilor voluntari în Republica Moldova.

Unii din primarii prezenți la atelier, anterior au efectuat o vizită de studiu în Austria. Aceștea au prezentat colegilor bunele practici preluate pe parcursul vizitei, analizând cei mai importanți pași ce urmează a fi implimentați în vederea înființării posturilor de pompieri voluntari la nivel local în Republica Moldova. 

Implementarea cu succes a tuturor activităților din cadrul proiectului a fost posibiliă datorită colaborării dintre CALM, Departamentul Protecție Civilă și Situații Excepționale din RM, și echipei implementatoare a proiectului reprezentată de către funționari ai Serviciului Protecției Civile din Austria precum:

– Hans Kohler, fostul primar al Rankweil și fost membru al Parlamentului Vorarlberg;

– Hubert Vetter, șeful Asociației de pompieri voluntari, care întruneşte peste 100 de departamente de pompieri voluntari din regiunea Vorarlberg;

– Bruno Oehre, „comandant onorific’’, comandant al brigăzii de pompieri voluntari din mun. Ludesch, fostul primar al Rankweil și fost membru al Parlamentului Vorarlberg ș.a. 













Imprimare