Mihail Rotaraș este primar la al cincilea mandat în satul Nicoreni, raionul Drochia. Speră că la un moment dat va scrie o carte despre lecțiile pe care le-a învățat în toată această perioadă de când este ales local. Consideră că Republica Moldova există datorită unor entuziaști care nu au funcții-cheie în stat.

De cât timp e nevoie pentru a deveni un bun ales local?

Mihail Rotaraș: Mi-ați adresat o întrebare care îmi răscolește tot sufletul și îmi amintește de ce am venit pe acest pământ. Primar devii în timp. Omului dacă îi place această pâine și vede că cineva se bucură de rezultatele muncii sale iar ideile și faptele coincid cu ceea ce doresc consătenii atunci te dedici în continuare muncii pe care o faci. Nu e miere de albini această meserie, dar e o satisfacție sufletească să știi că ești un punct de reper sau un sprijin pentru unele persoane.

Este și o responsabilitate foarte mare, dar și o motivație să faci cât mai multe pentru localitatea pe care o administrezi..

Mihail Rotaraș: Sigur că este o responsabilitate mare. Mă gândesc uneori că la un moment dat voi începe să scriu despre toată această perioadă în care am activat, pentru a fi mai ușor pentru alții. Eu am citit multă literatură de la sovietici și mă gândesc că așa cum am deprins multe lucruri din acele cărți, la fel și urmașii noștri de la nivel local ar putea învăța câte ceva din schițele mele.

Care ar fi câteva lecții pe care le-ați învățat în această perioadă?

Mihail Rotaraș: O deprindere care a fost preluată de la părinți dar și din anturajul în care am crescut este să nu faci altora ceea ce ție nu ți-ar plăcea să și ți se facă. Indiferent dacă e dulce sau amară dreptatea, trebuie să ieși în fața oamenilor și să le-o spui. Trebuie să fii sincer cu oamenii, nu așa cum vedem adesea la televizor, se spune una dar în realitate se face cu totul altceva. Populația noastră este cam dezamăgită de ceea ce se întâmplă, de promisiunile făcute și care nu sunt respectate. În primii ani de activitate dacă mă asigura cineva sau dacă îmi spuneau de la un anumit fond de investiții că într-o lună-două vom primi resursele pe care le solicităm, mergeam în sat și împărtășeam această bucurie cu consătenii mei, tot așa cum se procedează într-o familie. Adesea se întâmpla că acești bani nu mai ajungeau în bugetul local și mă simțeam foarte incomod față de oameni.

Se spune că fiecare comunitate își merită conducătorii. Cum credeți, seamănă oamenii din comunitatea Dvs cu primarul pe care l-au ales pentru al cincilea mandat?

Mihail Rotaraș: Cred că cei mai mulți sunt oameni de calitate, ceea ce e foarte bine. Avem o localitate cu renume, cu tradiții bune păstrate de la strămoși. În ultimii 5-7 ani se sărbătorește Crăciunul pe stil nou dar și pe stil vechi. S-au păstrat colindele cele frumoase, cetele de urători se aud în sat de Sfântul Vasile, de Ispas organizăm un festival pentru a promova vechile tradiții cu ocazia acestei sfinte sărbători. Deși astăzi nu prea se mai construiesc case noi, totuși obiceiul de a organiza clăci renaște, oameni se ajută. Credința în Dumnezeu se păstrează.

Ce vă mai doriți să realizați pentru Nicoreniul Dvs?

Mihail Rotaraș: Avem mult de lucru. În primul rând vreau să consolidez toată comunitatea, să fie mai prietenoasă. Noi și așa suntem uniți doar că ne mai dezbină politicul, ceea ce nu este bine. La prima ședință a Consiliului local le-am spus consilierilor că de astăzi începem a scrie letopisețul satului unde vor fi menționați toți. I-am îndemnat să uite de coloratura politică pe care o reprezintă și să lucrăm împreună pentru localitatea noastră, ceea ce a devenit deja o tradiție. Consider că în cazul în care statul nu va stabili ca prioritate dezvoltarea generației tinere, începând de la grădiniță, continuând cu cei din gimnaziu ș.a.m.d. atunci noi nu vom avea viitor, cu mare regret spun acest lucru. Sincer să vă spun, noi existăm ca și stat datorită unor entuziaști. E vorba de oameni care dețin posturi nu neapărat cheie. De exemplu, experții CALM câte lucruri au reușit să stopeze, să schimbe, să direcționeze.

Vă mulțumim!

Imprimare