Datorită Programului Național ”Satul European”, cele mai importante obiective de menire social-culturală din satul Sărata Galbenă, raionul Hâncești, beneficiază acum de servicii calitative de sanitație. Guvernul a investit peste 7 milioane de lei în construcția unei rețele centralizate de canalizare. Acces la acest serviciu au acum peste 800 de localnici.
În cadrul proiectului „Evacuarea și epurarea apelor uzate din satul Sărata Galbenă”, etapa I, realizat prin Programul Național ”Satul European”, au fost construite 2,2 km de rețele de canalizare, o stație de epurare cu o capacitate zilnică de 50 de metri cubi și au fost instalate 92 de cămine de vizitare moderne.
Implementarea acestui proiect a permis conectarea la sistemul centralizat de canalizare a 8 instituții publice: grădinița, școala de arte, centrul social comunitar pentru copiii din familii vulnerabile și din grupa de risc, primăria, oficiul poștal, sectorul de poliție, casa de cultură și biserica, în total de servicii calitative de sănătate beneficiind peste 500 de persoane.
Ca urmare a realizării acestui proiect de dezvoltare locală, aproximativ 70 de gospodării (peste 300 de locuitori), precum și 7 agenți economici din comună, au acum acces la sistemul de canalizare.
Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ opt milioane de lei, dintre care 7,1 milioane au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar comunitatea a contribuit cu 900 de mii de lei.
Potrivit primarului comunei, Mihail Lozovoi, aceasta este prima etapă în construcția rețelelor de canalizare în localitate.
”Scopul nostru este să aducem servicii calitative de sanitație pentru toți cei 4100 de locuitori din comuna Sărata Galbenă. În acest fel le vom îmbunătăți oamenilor viața, le vom asigura un mediu mai curat, sănătos și un viitor mai bun generațiilor în creștere. Primăria depune toate eforturile pentru a atrage cât mai curând posibil noi investiții în localitate, având ca scop atingerea acestui obiectiv major pentru comunitate”, a adăugat primarul.
Amintim că Programului Național ”Satul European”, ediția I, include 493 de proiecte de dezvoltare locală, dintre care 154 vizează construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și de canalizare.