„În cei 30 de ani de independență, mai mult de o treime din populația aptă de muncă a părăsit Republica Moldova. Unii dintre cei plecați au devenit reprezentanți ai diasporei, alții au obținut dreptul de ședere în scop de muncă și se întorc periodic în patria lor. Motivul principal al acestei situații dramatice este situația economică din țara noastră, lipsa locurilor de muncă și salariile mici.” Acesta a fost mesajul vicepreședintelui Adunării Populare a UTA Găgăuzia Alexandr Tarnavski pentru participanții la sesiunea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.
Despre implicarea diasporei în dezvoltarea regiunii și a țării, Alexandr Tarnavski spune că Republica Moldova este unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește rolul diasporei în economia țării – 16% din PIB este format din remitențele din străinătate. „Un exemplu elocvent privind amploarea migrației și importanța diasporei sunt alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, când fiecare al șaselea alegător era un reprezentant al migranților.”
Cât privește UTA Găgăuzia, Alexandr Tarnavski a afirmat că principalele orașe care au devenit a doua casă pentru locuitorii din regiune sunt Moscova, Istanbulul și Frankfurt. „Autoritățile regionale trebuie să intensifice utilizarea potențialului diasporei. Sunt foarte multe exemple când diaspora a implementat proiecte umanitare în patria lor. Totodată, cu ajutorul diasporei, putem crea punți de legătură cu regiunile în care conaționalii noștri s-au stabilit în vederea implementării proiectelor de dezvoltare inter-municipală.”
Potrivit vicepreședintelui Adunării Populare a UTA Găgăuzia, un alt obiectiv important al cooperării cu diaspora ar trebui să fie în domeniul cultural, scopul fiind păstrarea limbii și autenticității micului popor găgăuz. „Un mecanism important pentru îmbunătățirea interacțiunii cu diaspora ar trebui să fie o structură publică regională specială care ar sistematiza comunicarea și cooperarea dintre autorități și diaspora.”
Potrivit lui Alexandr Tarnavski, fenomenul migrației și al diasporei, chiar dacă are un efect pozitiv pentru susținerea economiei naționale prin remitențe și proiecte umanitare, are și un efect devastator asupra regiunii și țării noastre, exprimat prin pierderea populației apte de muncă, în principal a tinerilor și astfel pentru autoritățile publice de la toate nivelurile este tot mai greu să facă față misiunii lor principale – îmbunătățirea calității vieții populației!