Mariana Gâju este primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România (ACoR), președinte al Ligii Femeilor Primar de Comune din România, membru al Comitetului Regiunilor – instanța europeană ce reprezintă vocea autorităților locale în Uniunea Europeană. Mariana Gâju este și un promotor al intereselor APL din Republica Moldova la nivel european. În fiecare an, în comuna Cumpăna ajung câte 20-25 de copii din cele șapte localități ale Republicii Moldova care s-au înfrățit cu comuna de pe litoralul Mării Negre.

Acum câteva luni ne-am văzut la Chișinău, la reuniunea primarilor din România și Republica Moldova și astăzi ne revedem la Săpânța, Maramureș…

Mariana Gâju: În perioada aprilie-iunie am fost de trei ori la Chișinău pentru că asta înseamnă să simțim, să gândim și să trăim aceleași sentimente de a fi români, de a ne uni eforturile, așa precum este și motto-ul Asociației Comunelor din România: „Prin Unire se realizează fapte mari. Noi, ACoR, ne-am unit cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) pentru a realiza obiective majore, atât pentru comunele noastre, pentru unitățile administrativ-teritoriale, dar mai ales pentru oamenii acestor localități. Eu, în calitate de primar, vremelnic ales, răspunzător de destinele comunei Cumpăna pe care o reprezint, nu am alt țel decât acela de a învăța copiii noștri care le sunt rădăcinile, de unde vin și încotro se îndreaptă, de a-i învăța despre frații noștri din Republica Moldova. Tocmai de aceea, prin hotărârea Consiliului local, avem înfrățiri cu 7 localități din Republica Moldova. Este firesc să vorbim despre unitate, despre acțiuni care să fie dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918, este firesc să le realizăm împreună, fie acasă la noi, în România, fie în Republica Moldova, unde spunem tot acasă.

Și de la tribunele europene militați pentru ca în Republica Moldova să ajungă mai multe fonduri, posibilități de dezvoltare a comunităților noastre…

Mariana Gâju: Mai mult decât atât, în calitate de membri ai Comitetului Regiunilor, reprezentând cele 2863 de comune ale României, împreună cu președintele ACoR Emil Drăghici și primarul comunei Dudeștii Noi, Timiș, Alin Nica am solicitat Comitetului Regiunilor, prin grupurile politice din care facem parte, grăbirea demersurilor pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, am solicitat prezența reprezentanților CALM-ului la întrevederile de la Bruxelles, atunci când se discută despre exercițiul financiar 2018-2022. Vorbim despre dezvoltarea localităților, atât din mediul rural, cât și din mediul urban din Republica Moldova, iar noi suntem țară membră a Uniunii Europene. Noi, cele două asociații, CALM și ACoR am solicitat ambelor Guverne să acorde atenția cuvenită localităților pe care le reprezentăm, iar această muncă niciodată nu va fi prea multă, acest efort al nostru, al aleșilor locali, niciodată nu va fi prea mare. Glasul nostru trebuie să fie auzit și în Guvernul României, dar și al Republicii Moldova.

ACoR-ul și CALM-ul au o relație strânsă, benefică pentru APL-urile din ambele state, în special pentru cele din Republica Moldova, deoarece acestea au posibilități mai limitate…

Mariana Gâju: Este o realitate. Cât de reduse ar fi și posibilitățile noastre financiare, avem colegi primari care prin hotărâri ale Consiliului local au ajutat financiar localități din Republica Moldova, în afara donațiilor oferite de Guvernul României, prin alocările guvernamentale ce reprezintă microbuze, construcția unor grădinițe, a unor școli, ș.a. Trebuie să știți că există fonduri europene pe care localități aflate în zona graniței dintre România și Republica Moldova le pot accesa și pot construi investiții majore. Dacă pentru noi, România, fondurile europene, sunt aer, sunt aur, efortul ar trebui să fie comun ca și Republica Moldova să beneficieze cât mai mult de acestea, iar scrierea de proiecte comune este de mare ajutor. Pentru aceasta nu trebuie să ne plângem de greutăți, nu există nu se poate sau este greu. Nimic nu este ușor, așa că vom merge mai departe.

Unii actori de la Chișinău încearcă să minimalizeze rolul CALM-ului…

Mariana Gâju: Greșit. Nu vor reuși niciodată să-l minimalizeze atâta vreme cât cei ce conduc CALM-ul  (iar eu o cunosc pe Dna Tatiana Badan- președinta CALM și pe Dl. Viorel Furdui) întotdeauna au ghidat delegațiile din Republica Moldova spre locuri de cinste. Acolo pe unde au fost moldovenii din Republica Moldova au avut standuri frumos amenajate, cu tot ce aveți mai tradițional, de la produsele, pâinea cea mare și frumoasă, colacii copți acasă, până la muzică, dans,  portul popular și astfel au adunat în jurul pavilionului expozițional reprezentanți din toate celelalte țări. De fapt, este o cinste pe care o face CALM-ul tuturor unităților administrativ-teritoriale din Republica Moldova, nu doar membrilor. De aceea, întotdeauna am îndemnat colegii primari să se înscrie în CALM, să militeze pentru acțiunile pe care le propăvăduiește CALM-ul, pentru că n-o face pentru interes personal, ci pentru interesul tuturor comunităților.

Vrem să vă mulțumim și DVS. în calitate de prim-vicepreședinte al ACoR, dar și primar al comunei Cumpăna, județul Constanța, pentru eforturile pe care le depuneți pentru ca foarte mulți copii din Republica Moldova să vadă marea. Vara aceasta câți au fost la DVS.?

Mariana Gâju: Câte 20-25 de copii din fiecare localitate, din cele șapte cu care ne-am înfrățit au fost oaspeții comunei Cumpăna. Ne-am străduit să cunoască frumusețile litoralului românesc, să viziteze localități, dar mai ales să meargă la mare. Pe copiii de la Cazangic i-am lăsat la Cumpăna, iar eu am venit la Săpânța. Cazangicul este ultima localitate cu care ne-am înfrățit, iar aseară s-au bucurat de focul de artificii, după zilele minunate pe care le-a dăruit bunul Dumnezeu de a face plajă, au vizitat acvariul, delfinariul, au mers și la biserică. Copiii sunt ambasadorii noștri, viitorul nostru și de 18 ani, împreună cu colegii mei funcționari publici din primăria Cumpăna, dar și cu Consiliul local am alocat fonduri și am dedicat munca noastră copiilor. Părinții adesea sunt obosiți, îngrijorați de ziua de mâine, nu au timp, nu au posibilități financiare, iar noi, în primul rând îi răsplătim pe cei cu rezultate foarte bune la învățătură, atât pe cei din România, cât și pe cei din Republica Moldova. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că niciodată nu vom conteni să facem aceste înfrățiri, iar în perioada 14-16 septembrie, fiind șipreședinte al Ligii Femeilor Primar de Comune din România, voi fi gazdă  a unui eveniment ce va avea loc la Constanța, cu genericul „Femeia –suflet și echilibru.  Pe lângă participantele din România, prin intermediul CALM, ACoR a lansat invitația să participe pentru  50 de colege-primar din Republica Moldova. Va fi un program de instruire a practicării unei administrației publice locale europene, venită în ajutorul administrației publice din ambele țări: România și Republica Moldova.

Vă mulțumim!

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare