Mariana Vrăjitoru, secretarul Consiliului local din satul Ișnovăț, Criuleni activează de un an în cadrul instituției și susține că orice reformă trebuie făcută în interesul cetățenilor.
„Nu sunt de acord cu comasarea primăriilor. Este o situație când o echipă gândește și se dedică pentru activitatea satului și cu totul altceva este atunci când avem o comună din două sau mai multe sate. Practica ne demonstrează că cele mai multe proiecte se implementează în localitatea în care este situată primăria.” Declarațiile au fost făcute în contextul în care grupul de lucru privind reforma administrației publice centrale și locale, instituit de Guvern, a propus trei scenarii de reformă administrativ-teritorială. Primul scenariu prevede reducerea numărului primăriilor cu 74% ,de la 896 la 231. Al doilea scenariu prevedere o reducere cu 83% a numărului primăriilor, de la 896 la 154 și al treilea presupune reducerea numărului primăriilor cu tocmai 90 la sută, astfel că în toată republica ar urma să rămână doar 93 de primării.
Secretarul Consiliului local din satul Ișnovăț, Criuleni spune că la primărie vin zilnic cel puțin 20 de cetățeni pentru a obține anumite servicii. „Cât de accesibile vor fi aceste servicii dacă vom avea o primărie la 10 000 sau 20 000 de cetățeni? Dacă totuși ar trebui să comasăm primăriile, nu m-aș ghida după numărul populației, dar după rezultatele APL. Dacă echipa atrage resurse extrabugetare, câștigă proiecte etc, de ce să închizi această primărie?” Secretarul consiliului local Ișnovăț consideră că acesta ar trebui să fie un principiu de bază la identificarea primăriilor viabile.
Totodată, Mariana Vrăjitoru a atras atenția că în administrația publică locală majoritatea funcționarilor au o vârstă onorabilă. „Tinerii specialiști ar trebui motivați financiar să vină în APL-urile din localitățile rurale, așa cum se întâmplă în cazul medicilor sau profesorilor, altfel în câțiva ani nu va avea cine activa în primării”.
Ișnovăț este una dintre puținele localități din raionul Criuleni dar și din republică conectate la rețeaua de canalizare. Valoarea totală a proiectului a constituit aproape 10 milioane de lei.
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM