Maria Manoli este primara satului Zubrești din raionul Strășeni, care se află la al treilea său mandat consecutiv. A adus în localitatea sa spirit european, a încurajat activismul civic și a dezvoltat câteva proiecte de infrastructură și de agrement cu sprijinul finanțărilor europene. Datorită acestor schimbări palpabile, localitatea Zubrești devine un punct important pe harta Republicii Moldova, care tinde să se alinieze la standardele de viață ale Uniunii Europene.

Maria Manoli a participat, în perioada 5-6 iulie, la Școala de vară în domeniul integrării europene pentru a-și putea consolida cunoștințele despre acest proces important pentru întreaga țară. Ulterior, revenind acasă, să poată informa și localnicii despre beneficiile integrării europene. Mai mult decât atât, de-a lungul anilor, Zubreștiul a fost implicat în diverse proiecte de dezvoltare cu finanțare europeană, iar prin intermediul acestor investiții satul se schimbă la față pe zi ce trece. Am mers la Zubrești pentru a afla mai multe despre schimbările care au fost realizate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

Am întâlnit-o pe Maria Manoli în Palatul de Cultură unde se pregătea pentru o discuție publică despre Uniunea Europeană.

„Dorim să informăm locuitorii ce înseamnă Uniunea Europeană, de ce este important să participăm la referendum și să-i îndemnăm să voteze pentru ca Moldova să adere la Uniunea Europeană. Noi ne dorim această alegere să fie una conștientă”, ne-a explicat primara.

Printre subiectele-cheie care vor fi discutate în această sală țin de combaterea stereotipurilor și falsurilor despre UE, care se vehiculează pe rețelele sociale și în presă.

„Noi credem că acest eveniment va contribui la schimbarea opiniei în rândul celor sceptici, iar cei care sunt cu adevărat susținători ai vectorului european să devină ulterior formatori de opinie la nivel local. Vor avea argumente mai bune pentru a-i convinge pe ceilalți locuitori să participe la referendum și să ia decizia care ne va crea un viitor mai bun”, ne-a spus Maria Manoli.

Sprijinul european pentru satul Zubrești a început cu 10 ani în urmă, imediat cum Maria Manoli a pășit cu dreptul în funcția de primară. A identificat bani din exterior pentru a putea oferi cetățenilor un trai mai bun care să se alinieze la standardele europene.

Primul proiect implementat în satul Zubrești a fost reabilitarea grădiniței cu sprijinul financiar oferit de Guvernul României.

„Am efectuat lucrări exterioare –  termoizolare, amenajarea teritoriului. Și asta ne bucură mult, pentru că s-au creat condiții mai bune pentru copiii noștri de a frecventa grădinița, dar și să prestăm servicii educaționale mai calitative”, a spus Maria Manoli.

Un alt proiect de infrastructură început la Zubrești este construcția rețelelor de canalizare care este finalizat în proporție de 90 %. În prezent, se lucrează la construcția unei stații de epurare. Proiectul este finanțat în cadrul proiectului Satul european. Schimbările au continuat și în curtea liceului din sat unde elevii își vor putea petrece timpul mult mai plăcut și confortabil. Locuitorii satului Zubrești se bucură și de drumuri bune, iluminat stradal

Mai nou, stadionul sătesc și parcul din apropiere au devenit mult mai accesibile pentru locuitorii satului. Au fost create zone de agrement pentru a oferi oamenilor un spațiu confortabil în aer liber.

„Am renovat terenul din centru satului – stadionul sătesc și un parc – este așa un spațiu multifuncțional. Am construit un gard câteva foișoare, am instalat câteva bănci”, a enumerat primara.

Maria Manoli ne-a mai povestit și despre implementarea în sat a două proiecte sociale, printre care un proiect pilot care va asigura patru localități cu un post de pompieri, singur de acest fel în Moldova.

„Datorită sprijinului Ministerului de Externe al Republicii Poloneze, construim un post de pompieri voluntari care va deservi localitățile Zubrești, Recea, Chirianca și Voinova. De asemenea, în sat se propune crearea serviciului social de spălătorie socială, finanțată de Keystone Moldova și Dorcas”, a spus Maria Manoli.

Satul Zubrești, cu o populație de circa 2 600 de oameni, devine din nou atractivă. Despre aceasta ne-a mărturisit primara, spunând că datorită acestor schimbări din ultimii ani, sătenii care au plecat își doresc să revină.

„Văd o tendință de vreo jumătate de an când oamenii se întorc în sat. Oamenii spun că «noi vrem să ne întoarcem acasă». Înseamnă că satul are perspective. Este aproape de Chișinău. Ne străduim să îl amenajăm ca să fie mult mai atractiv. Avem liceul teoretic, o școală de circumscripție, avem grădiniță. Avem un centru al medicilor de familie și serviciu de urgență”, a declarat Maria Manoli.

Funcționara susține că aceste acțiuni nu ar fi posibile de implementat doar cu banii din bugetul local. Sprijinul oferit de UE a fost unul considerabil și a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor satului Zubrea. Mai mult, aceste schimbări au impulsionat și implicarea lor activismul civic.

„Eu consider că viața locuitorilor s-a schimbat pentru că văd reacția lor atunci când noi vorbim de repartizarea banilor pentru construcția fondului rutier pentru construcția drumurilor. Aici oamenii sunt foarte activi. Ei contribuie și financiar, și cu muncă voluntară. Gradul de satisfacție a oamenilor este altul”, povestește primara.

De asemenea, primara spune că orice problemă care apare în sat este notificată imediat pe grupul de pe Viber. La orice mesaj apărut acolo se reacționează prompt. Astfel, locuitorii se simt mult mai implicați în treburile satului, participând în soluționarea lor.

„Primăria de fiecare dată când este informată de locuitori reacționează imediat. Asta mă face să cred că oamenii s-au obișnuit cu acest tip de comunicare directă cu administrația. Schimbările care au fost făcute sunt și grației locuitorilor, pentru că oamenii noștri sunt gospodari și receptivi. Ei implică, nu doar critică”, a zis Maria Manoli.

Tinerii din sat se alătură și ei la nevoile satului prin participarea la activități de voluntariat. Ei organizează campanii de sensibilizare pe probleme actuale și de ajutorare a persoanelor nevoiașe.

„Spre exemplu, la Ziua Faptelor Bune, tinerii voluntari au desfășurat o activitate în centrul satului la care ofereau posibilitatea oamenilor să lase haine de care nu au nevoie, iar din banii adunați din biletele de intrare au fost cumpărate produse alimentare pentru câțiva bătrâni din sat”, a spus primara.

În acești 10 ani de mandat la Primăria Zubrești, Maria Manoli a reușit să dezvolte satul într-unul în care dorești să te întorci. Oamenii au înțeles că prin implicarea civică pot contribui la crearea condițiilor mai bune în sat.


Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor”, implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”. 

Imprimare