Marcel Bobeica a devenit primarul comunei Gangura, Ialoveni la 29 de ani. După patru ani de activitate consătenii i-au acordat un nou vot de încredere. Cum reușește alesul local să schimbe lucrurile în localitate, dar și care ar fi soluțiile pentru ca APL să aibă mai multe posibilități este interviul pentru calm.md.
Ce v-a motivat să veniți în APL?
Marcel Bobeica: În anul 2011 am fost ales consilier local și văzând că nu exista un plan strategic, o planificare, lipsea o viziune de atragere a investițiilor, de a majora bugetul am decis să mă implic. M-am născut în această comună și îmi doream ca ea să se dezvolte tot așa ca și localitățile vecine.
În cei patru ani de mandat ați reușit să faceți multe schimbări?
Marcel Bobeica: Cred că destule. Dacă e să vorbim despre proiectele investiționale, în perioada 2015-2019 am reușit să asfaltăm circa 1,5 km de drum. Am reparat în variantă de pietriș peste 20 de km, am iluminat 46 de km de drum. Am construit mai multe stații de așteptare pentru călători, am reparat capital un bloc nou al grădiniței de copii, dar și primăria comunei, am dotat încăperile cu mobilă și echipament, am construit o scenă de vară, am gazificat peste 50% din teritoriul comunei noastre, cu susținerea proiectului ADR am construit o porțiune de drum care leagă satul nostru de localitatea vecină. În satul Gangura am reparat sistemul de apeduct, am construit un turn nou de aprovizionare cu apă, etc.
Cum ați identificat atâtea resurse financiare pentru toate aceste obiective?
Marcel Bobeica: În 2015, atunci când am devenit primar, bugetul comunei Gangura era de 2,3 milioane de lei, astăzi acesta constituie 5,6 milioane. Am reușit să creștem veniturile considerabil deoarece am dat în arendă o parte din bunurile și terenurile care nu erau utilizate. Aceste terenuri sunt deja prelucrate și doar din această activitate am obținut un venit de 520 mii de lei. Astfel a crescut și suma obținută din impozitul funciar, plus alte venituri. Din bugetul de stat ni s-au transferat bani pentru reparația drumurilor, numai anul trecut suma a constituit 5 milioane de lei. Am depus mai multe demersuri către conducerea țării, dar și către S.A. Moldova-Gaz și în toți acești patru ani am fost incluși în proiecte privind gazificarea. Astfel, în fiecare an localitatea noastră obținea câte un nou nod de conectare a mai multor consumatori la gaze. În 2016, împreună cu un grup de inițiativă am depus documentele la FISM pentru renovarea și darea în exploatare a blocului patru al grădiniței și am obținut suma de 500 mii de lei de la Guvernul României. Tot prin intermediul FISM am reușit să reparăm pavilioanele, dar și să construim terenuri de joacă. Pe parcursul acestor patru ani ne-a susținut și Consiliul raional cu peste două milioane de lei.
Ați reușit să stabiliți parteneriate cu colegi din România sau din alte țări?
Marcel Bobeica: Am stabilit parteneriate cu trei comune din România. Primăria orașului Popești-Leordeni, România a aprobat suma de 1,5 milioane de lei pentru reparația capitală a grădiniței de copii din comuna noastră, inclusiv pentru extinderea spațiului, astfel încât toți copiii din comună să poată frecventa această instituție .
Se mai naște veșnicia în satele noastre?
Marcel Bobeica: În perioada 2011-2019 am analizat foarte atent cum decurge procesul de dezvoltare a localităților noastre. Din păcate, asistăm la niște fenomene cu care eu, dar cred că și colegii mei primari nu suntem de acord. Noi încercăm să creăm niște condiții favorabile pentru oameni dar, din păcate, tot impozitul din salariu pleacă în altă parte, nu la locul de trai al populației. Al doilea minus pe care îl văd este că noi încercăm să susținem agenții economici, să aducem diverse investiții, dar impozitul pe venit din activitatea juridică iarăși nu ajunge în teritoriu. Sunt și alte impozite și taxe de care avem nevoie dar, din păcate, acestea nu vin în bugetele locale și populația migrează din comunele noastre spre orașe, alte localități mai dezvoltate sau chiar în afara țării deoarece nu pot să-și găsească la ei în comunitate un loc de muncă.
Recent Guvernul a aprobat unele modificări la politica bugetar-fiscală ce vizează APL…
Marcel Bobeica: Am analizat aceste modificări. Dacă vorbim de bugetul comunei Gangura, cele 25% din impozitul pe venitul din salariu vor aduce în buget 80 mii de lei. Comuna noastră este una medie, cu circa 2500 de locuitori. Dacă analizăm și alte venituri sau sume alocate pentru 2020 atunci constatăm că ele sunt foarte mici.
Ce obiective aveți pentru acest mandat?
Marcel Bobeica: Renovarea sistemului de aprovizionare cu apă, finisarea gazificării, asfaltarea unui drum în localitatea Alexandrovca, elaborarea proiectului de canalizare și atragerea unor investiții de peste hotare pentru a permite crearea noilor locuri de muncă, pentru a dezvolta infrastructura, etc.
Ați identificat acest agent economic străin?
Marcel Bobeica: Am discutat cu mai mulți, au venit în localitate, au văzut ce le putem oferi și urmează să fie luate niște decizii în afara Republicii Moldova.
Pentru realizarea proiectului de canalizare cunoașteți de unde ați putea obține aceste investiții?
Marcel Bobeica: Din păcate, asemenea investiții vin din Fondul Ecologic care, la moment, nu este funcțional. În perioada 2015-2019 am depus proiecte dar așa și nu am primit niciun răspuns. Pentru a construi sistemul de canalizare este nevoie de o sumă enormă, circa 30 de milioane de lei. Cred că acest lucru ar deveni posibil dacă am avea un program la nivel de țară și în fiecare an s-ar construi acest sistem într-un număr anumit de localități. Doar statul își poate permite asemenea cheltuieli, primăriile niciodată nu vor putea de sine stătător să soluționeze această problemă.
Vă mulțumim!
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM