La Grenoble s-a desfășurat primul Forum al Cooperării Descentralizate Franța – R. Moldova!
O delegație a Congresul Autorităților Locale din Moldova a participat în perioada 19-20 la Primul Forum al Cooperării Descentralizate Franța -Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Grenoble, Republica Franceză. Alături de CALM au fost reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei; autorități locale și centrale din Franța, România, Secretarul General al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Mathieu Mori; Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța Corina Călugăru etc.
Secretarul General al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Mathieu Mori, a vorbit despre progresele R. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, rolul asociațiilor autorităților locale în consolidarea democrației locale și buna cooperarea a CALRCE cu CALM.
În cadrul evenimentului a fost scos în evidență faptul că procesul de aderarea a R. Moldova la UE și Carta Europeană a autonomiei locale plasează principiile democrației și autonomiei locale în centrul valorilor care stau la baza proiectului european. În contextul dezbaterii și al reformei teritoriale cu care se confruntă cele două țări, a fost evidențiată necesitatea îmbunătățirii mecanismului de consultare între autoritățile centrale și cele locale, prin crearea unor platforme de dialog, formarea unor comisii mixte, consolidarea asociațiilor locale, transparență și predictibilitatea în alocarea resurselor, instituirea unor mecanisme de feedback, privind modul în care propunerile APL au fost luate în considerare și să se explice de ce unele aspecte nu au fost luate în calcul. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea consolidării capacităților autorităților locale și asociațiilor lor, promovarea transparenței și responsabilității, dar și a liderilor locali.
O altă tema centrală a constituit modul de organizare și eficientizare a serviciilor publice în baza experienței franceze. În special a fost prezentat conceptul și experiența de succes a Franței în implementarea intercomunalității/cooperării intermunicipale între APL, în procesul de asigurare a cetățenilor cu servicii vitale. Această experiență le-a permis francezilor să depășească cu succes caracterul fragmentat al sistemului de administrație publica locală. La rândul său, CALM a prezentat situația din Republica Moldova, problemele cu care se confruntă sistemul în domeniul dat și soluțiile propuse . Inclusiv, în baza experienței franceze referitoare la intercomunalitate.
Necesitatea implementării de programe în domeniul educației, lupta cu dezinformarea și discursul de ură, sprijinul pentru sensibilizarea populației în contextul referendumului național din 20 octombrie, atunci când cetățenii R. Moldova sunt așteptați să își exprime opțiunea cu referire la aderarea la Uniunea Europeană – au fost alte teme importante abordate de către participanții la Forum.
Alte subiecte de discuție au vizat consolidarea cooperării dintre autoritățile locale și regionale; dezvoltarea parteneriatelor locale și internaționale, colaborarea cu autoritățile locale din Uniunea Europeană, prin schimb de bune practici, promovarea dialogului politic al UE cu țările Parteneriatului Estic; cadrul european și modurile relevante de schimb de experiență între autoritățile locale și regionale pentru a alimenta acest proces.
O altă propunere a fost ca acest Forum să devină unul tradițional și chiar trilateral: Franța, România și Republica Moldova.
În cadrul Forumului a fost elaborat și prezentat MANIFESTUL DE LA GRENOBLE „Republica Moldova – parte integrantă a Uniunii Europene”.
În MANIFEST, între altele, se propune:
- Moldova să fie acceptată ca parte a Uniunii Europene;
Aordarea asistenței depline în procesul de negocieri și de aderare;
Deschiderea accesului direct al autorităților locale la noi programe de finanțare, creșterea asistenței financiare pe programele transfrontaliere de care deja R. Moldova beneficiază, dar și asigurarea continuității și extinderea programelor de finanțare existente de care beneficiază, în special, colectivitățile locale;
Până la materializarea dezideratului ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene, Comitetului European al Regiunilor să deschidă căile pentru ca reprezentanții autorităților Locale din Republica Moldova să devină membri asociați ai acestui for al autorităților locale și regionale din Uniunea Europeană.
Manifestul va fi înaintat celor mai importante instituții ale Uniunii Europene, parlamentului European, Parlamentelor și Guvernelor României, Republicii Franceze și Republicii Moldova.
Forumul a fost organizat datorită Asociației Comunelor din România (ACoR), la inițiativa președintelui ACoR, Emil Drăghici și sprijinit de CEMR – Consiliul Municipalităților și Regiunilor din Europa.
România rămâne principalul susținător al R. Moldova în procesul de integrare europeană, fiind avocatul autorităților publice locale în cadrul instituțiilor europene.
Manifestul este atașat aici: MANIFESTUL DE LA GRENOBLE