Noul sezon de încălzire începe cu dreptul pentru administrația instituției preșcolare, care a reușit cu implicarea comunității și suportul Proiectului Energie şi Biomasă să schimbe vechiul sistem de încălzire pe cărbune și să instaleze o nouă centrală termică, care funcționează pe bază de biomasă – energie locală și ecologică. Pentru instalarea sistemului termic pe biomasă şi a colectoarelor solare, Proiectul Energie și Biomasă a alocat  65.667 euro, din fondurile europene, Administrația Publică Locală a investit 307. 000  de lei, iar părinții au contribuit cu 12.000 de lei. Centrala are o capacitate de circa 200 KW și încălzește peste 1.300 de metri pătrați.

„Nu aveam suficienți bani pentru a încălzi grădinița toată ziua și foloseam vechea centrală doar jumătate de zi. Diferența de temperatură se simțea la primele ore ale dimineții până se încălzeau pereții. Acum facem totul ca la carte: încălzim întreaga grădiniță 24 din 24 de ore.  În plus, apreciem faptul că grădiniţa are acces la energie curată, produsă la noi acasă și avem siguranţa că nu vor fi întrerupte livrările de biocombustibil, dar și că odată cu dezvoltarea sectorului vom avea prețuri din ce în ce mai competitive la biocombustibil”, spune directoarea grădiniţei, Lilia Navroţchi.

Grădiniţa din Făleşti este una din cele 207 de instituţii ce au acces la energia verde datorită investiţiilor europene realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani  (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, realizată în 2011 2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane euro) şi PNUD (560 000 euro).

 

 

 

Imprimare