Locuitorii comunei Sculeni din raionul Ungheni, care vor consuma mai mult de 12 metri cubi de apă pe lună vor achita un tarif de 70 de lei pentru un metru cub. Decizia a fost adoptată de consiliul local, drept o măsură de urgenţă, după ce din cauza secetei, oamenii îşi irigau grădinile cu apa din fântânile arteziene. Iar deoarece acestea au o capacitate mică, în scurt timp, mai multe gospodării din localitate a rămas fără apă. Noile tarife au intrat în vigoare pe 1 iunie curent şi vor fi valabile până pe 31 septembrie.

Angajaţii Azilului de bătrâni din comună au cărat apa cu gălețile din alte curţi numai ca să păstreze igiena în instituţie.

„Cărând cu butoaiele, încercând pe la vecini, aducând de acasă personal. A fost cam dură treaba, nu mai vorbim de chestii că avem beneficiari care trebuiesc spalaţi practic de 2-3 ori pe zi. Eu cred că s-a făcut pentru a salva o situaţie. Eu socot că consilierii au făcut bine”, a spus manager Centrul de plasament pentru bătrâni, Sculeni, Nicolai Leucă.

Potrivit noilor tarife, oamenii care vor consuma până la şapte metri cubi de apă vor achita doar zece lei, cei care folosi de la opt până la 12 metri cubi, vor plăti cu 20 de lei mai mult. Iar gospodarii, care folosesc apa în cantitate de peste 12 metri cubi, vor achita tariful de 70 de lei pentru un cub. Primarul spune că după aprobarea noilor preţuri, turnul de apă acoperă necesitățile populației.

„Una din acţiuni a fost instalarea unui turn adaugător. A doua recomandare de la donator, de la Biroul de Cooperare al Elveţiei a fost introducerea unei plafonări. La noi apeductul este pentru consum şi nicidecum pentru irigaţie”, a spus primarul comunei Sculeni, Ungheni, Vasile Casian.

Oamenii, care timp de o lună nu au avut apă în robinete, au fost nevoiţi să-şi sape fântâni în curte pentru a scăpa de secetă.

„Eu consum pe lună 2-3 m/c, cu restul apei care ud, o am din fântână, pun pompa şi pompează cât îmi trebuie mie. Eu cred că domnul primar şi consiliul au constata că apa-i pentru folosire în casă, nu pentru udat. ”

„Îi bun că are toată lumea apă, dar aşa… nu aveam. Aveau acei care stau mai jos de noi”

” Foarte bine a făcut căci era lume care uda zi şi noapte, dar noi nu facem treaba asta că nu ne ajungea apă nouă şi noi facem economie. ”

Tamara Mihai deţine o fermă de ovine şi lunar consumă peste 200 metri cubi de apă. Femeia este împotriva noilor modificări la tarife şi spune că nu va achita niciun ban.

„Noi avem animale, avem vaci, avem oi şi noi consumăm nu numai vara, dar şi iarna consumăm. Eu nu înţeleg de unde a luat el preţul asta de 70 de lei de cub. Asta-i dibilism! Eu nu achit, nu achit”, a spus locuitoare a comunei Sculeni, Ungheni, Tamara Mihai.

Şi alţi oameni, care locuiesc în partea de jos a comunei nu sunt mulţumiţi de noile tarife.

„Noi apa o consumăm la tot la spălat, la mâncare, la băut. Nu-i chiar bine, dar în orice caz, asta este.”

„Nu prea este bine pentru că când o realizat acest proiect de la început, nu era vorba să se va scumpi pe vară. Eu cred că trebuia de la început să socoată că satul este mare.”

„Sistemul de aprovizionare cu apă pentru locuitorii satului Sculeni a fost dat în exploatare acum șapte ani datorită unor donatori străini. Proiectul a costat peste opt milioane de lei, iar in prezent la apeduct sunt branşate aproape 700 de gospodarii. În prezent, apa care ajunge în casele oamenilor este pompată din cinci fântâni arteziene”, a spus reporter CANAL 2, Doina Finciuc.

Foto: Canal2.md
Imprimare