Situat pe malul Nistrului, la frontiera cu Ucraina, satul Palanca are o populație de aproape două mii de locuitori. Așa cum Palanca se află la doar 52 km de orașul-port Odesa din Ucraina și la doar 14 km de renumita vinărie Et Cetera, atracțiile de vizitat din localitățile învecinate, traseul bun și rapiditatea cu care poate fi traversată frontiera* fac ca cererea de cazare și servicii de agrement să crească mult în această zonă atât din partea moldovenilor, cât și a ucrainenilor sau altor turiști din străinătate.
Astfel, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Guvernul Elveției susțin dezvoltarea turismului local, prin dezvoltarea a trei agro-pensiuni, a complexului „Cămările mierii” și a unei afaceri de producere a uleiului de cătină, dar și amenajarea locurilor de acces, popasurilor și a unei belvedere a râului Nistru.
„CASA VECHE” CU INVESTIȚII NOI
Zaharia și Tatiana Aramă sunt acum proprietarii Pensiunii „Casa Veche” din Palanca, după șase ani de muncă pe vase de croazieră în străinătate și alți 15 ani reveniți în Moldova, în care și-au încercat forțele în mai multe domenii.
Ei spun cu mândrie că aceasta este prima afacere care le aparține în totalitate, investind toate economiile în ea. Cu sprijinul Guvernului Elveției și al PNUD, vor amenaja zona în care turiștii își vor putea găti singuri mâncarea.
„Este foarte interesant să faci turism acasă, dar deloc ușor. Noi îi deservim cu mare plăcere pe oaspeții noștri. Apreciem tot mai mult Moldova și oamenii care fac turism acasă”, spune Zaharia Aramă.
LA „CURTEA PORUMBEILOR”, 500 PĂSĂRI SUNT LA ELE ACASĂ
Victor și Irina Covalenco au decis să lase munca în Italia și să revină acasă. Acum dețin cea mai mare colecție de porumbei din țară, iar pensiunea pe care au dezvoltat-o în apropiere de Nistru au numit-o „Curtea Porumbeilor”. Victor dădăcește peste 500 de hulubi din opt specii, cele mai capricioase fiind cele decorative cu pene și colorit specific. Pentru el este un hobby deloc ieftin, însă care îi aduce multă satisfacție:
„Cele mai frumoase, dar și capricioase specii se înmulțesc cel mai greu. De cele mai multe ori, ca să salvez puii, îi hrănesc cu pipeta. Nepoțica mă întrebă dacă acolo este grădinița mea. Orice vizită la hulubi e ca o sesiune de terapie”, glumește Victor.
Grație suportului oferit de Guvernul Elveției și PNUD, Victor a construit spații noi pentru păsări, precum și un foișor.
Victor poate povesti la nesfârșit despre viața acestor păsări, în timp ce Irina asigură confortul șederii turiștilor cu camere spațioase și bucate gustoase.
* * *
O altă pensiune la care pot poposi turiștii este „Cămările Mierii”. Pe lângă cazare și bucate tradiționale, oaspeții se pot delecta cu miere, lăptișor de matcă, faguri și polen. Turiștii pot vizita prisaca. Soții Gavrilovici, proprietarii, au fost susținuți de rudele care muncesc în Italia, dar și de un grant oferit prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.
ULEI DIN CĂTINĂ, PRODUS SUB OCHII TURIȘTILOR
După mai mulți ani de muncă în Franța, și Igor Golban a revenit cu investiții acasă și a fondat compania Biantti. Produce o gamă largă de produse eco, în special din migdale și cătină albă, cultivate în Moldova.
PNUD, cu suportul Guvernului Elveției, prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, a susținut crearea liniei de producții eco și îmbuteliere pentru uleiul de cătină. Pe lângă aceasta, experții proiectului au încurajat antreprenorul să intre în circuitul turistic local și regional. Turiștii pot acum vizita plantațiile de cătină și urmări procesul de îmbuteliere a uleiului.
Oaspeții pot împrumuta biciclete de la pensiuni și vizita obiectivele turistice din zonă: pensiuni și locuri pitorești la Tudora, Cetatea de la Căplani, Muzeul din Talmaza și moara de vânt „Moș Tihon” din sec. XIX. Așa cum este o zonă care face parte din renumita regiune vitivinicolă Ștefan-Vodă, pot fi admirate podgoriile la răsărit sau la apus de soare.
Însuși satul Palanca este bine amenajat, cu havuz și alee cu bănci, la umbra castanilor.
„Minunat. Am petrecut minunat timpul aici. Gazdele parca sunt verișorii mei drepți — ospitalieri, fără să creeze incomoditate. În jur liniște absolută, pace și autenticitate. Mâncarea mega delicioasă, iar prețurile — cele mai democratice. E un loc unde îți poți încărca bateriile”, afirmă Elena Postovan, turistă.
* * *
Palanca este una dintre cele 12 localități care dezvoltă destinații turistice, cu suportul Elveției și PNUD, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.
* punctul comun de trecere a frontierei, precum și drumul de acces către șoseaua Odesa-Reni au fost reconstruite cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul unui proiect implementat de PNUD.