Dintre cele circa 6000 de bazine acvatice de pe teritoriul Republicii Moldova, aproximativ 40 prezintă interes public național, restul sunt de interes local.  

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, domeniul de gestionare a bazinelor acvatice și terenurilor fondurilor apelor a fost unul foarte problematic pentru administrarea patrimoniului public. Administrația publică centrală a tot încercat să pretindă la administrarea terenurilor fondului apelor și bazinelor acvatice: lacuri și iazuri care sunt pe teritoriile unităților administrativ-teritoriale, chiar dacă acestea nu prezintă interes public național, adică sunt de interes public local, iar statul nici nu are capacitatea de a gestiona multitudinea de bazine acvatice care se află pe teritoriul țării. Adică, autoritățile centrale au tot ezitat să transmită aceste bunuri în administrarea autorităților publice locale. În rezultat, pe parcursul anilor s-au acumulat o multitudine de probleme în acest domeniu, inclusiv la capitolul plăți pentru utilizarea acestor terenuri situate sub bazinele acvatice de către anumiți antreprenori de rea-credință.

 În acest context și în condițiile în care au existat nenumărate sesizări din partea reprezentanților APL privind exploatarea acestor bunuri de către persoane iresponsabile, experții din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au participat în grupurile de lucru care abordau această tematică atât la nivel guvernamental, cât și parlamentar. În rezultatul acestor acțiuni, în acest sens a fost înregistrat un proiect de lege, autorii căruia sunt vicepreședintele Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională, Ina Coșeru și președintele Comisiei Administrație Publică, Larisa Voloh. Experții CALM, de asemenea, au participat la scrierea și îmbunătățirea acestui proiect de lege.

Reprezentantul CALM Alexandru Morcov  constată că este un proiect bun, binevenit, care va reglementa într-o măsură mai clară regimul juridic al acestor obiecte, va responsabiliza agenții economici și cei care vor să folosească apele – un bun al statului, o resursă naturală care vizează, inclusiv, securitatea statului.

„Proiectul de lege prevede identificarea terenurilor fondului apelor pe care sunt amplasate bazinele acvatice și prezintă interes public național. Guvernul, în termeni de urgență, ar trebui să facă o inventariere pentru a identifica bazinele acvatice de importanță națională și să aprobe o listă a acestora (din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Apelor Moldovei, Ministerului Mediului și alte părți implicate am descoperit că acestea nu depășesc cifra de 40, din aproximativ 6000 de lacuri și iazuri), iar restul să treacă în proprietatea unităților administrativ-teritoriale și, respectiv, în administrarea acestora.”

Alexandru Morcov dă asigurări că reprezentanții CALM vor monitoriza în continuare cum vor evolua lucrurile în acest domeniu. „Este un subiect important și înțelegem că ar putea să apară diverse părți care vor dori să conteste anumite lucruri. Sperăm ca acest proiect de lege să fie votat în primele ședințe ale Parlamentului din luna septembrie și astfel să fie creată o claritate, să poată fi  responsabilizați cei care folosesc astăzi aceste bazine acvatice, să ofere posibilitatea APL să încaseze taxe de pe terenurile fondului apelor pe care sunt amplasate aceste bazine și actualmente sunt folosite gratuit. Totodată, noile prevederi vor oferi posibilitatea APL să monitorizeze  activitatea agenților economici care utilizează aceste bazine acvatice, să fie asigurat un echilibru în utilizarea apelor din aceste bazine, să contracareze acțiunile, deseori, abuzive ale celor care le gestionează și nu le îngrădesc accesul altor locuitori sau agenți economici care ar trebui să beneficieze de apă pentru irigare, în calitate de zone de agrement, pentru pășunat etc. „

Imprimare