Circa 100 de femei primare din toate regiunile Republicii Moldova, reprezentanți și reprezentante ai/ale CALM și UN Women s-au reunit la 23 noiembrie pentru a marca cei 11 ani de activitate a Rețelei Femeilor CALM. Evenimentul a fost moderat de Nadejda Darie, coordonatoare a Rețelei Femeilor din cadrul CALM și Ion Sîli, primar de Vălcineț, Călărași.

Acum 11 ani, alături de alte primare, președinta CALM, Tatiana Badan a pus umărul la crearea acestei Rețele ce reprezintă femeile din administrația publică locală. „În calitate de promotor consecvent al egalității de gen, misiunea de bază a Rețelei este de a face vocea femeilor din APL-uri una puternică, credibilă, distinctă, precum și de a încuraja și motiva implicarea acestora la toate nivelurile de guvernare. Eforturile consistente ale Rețelei din ultimii ani, remarcate la nivel național și internațional, au contribuit la o schimbare a percepțiilor și atitudinilor față de femeile cu funcții de conducere din Moldova. Timp de peste un deceniu, Rețeaua a obținut rezultate demne de remarcat prin creșterea numărului de femei care sunt la primul sau la cel de-al șaselea mandat de primare, prin consolidarea capacităților acestora, astfel contribuind la realizarea egalității de gen de facto și la emanciparea liderelor locale”, a menționat Tatiana Badan în deschiderea evenimentului.

Potrivit președintei CALM, deși am înregistrat mai multe rezultate remarcabile, este în continuare nevoie de a susține femeile care vor să se afirme, iar primarele noastre sunt un exemplu pentru liderele locale. „Femeile, deși reprezintă peste 52 la sută din populația țării, tot ele având procentual cea mai mare calificare certificată prin studii superioare, rămân subreprezentate la toate nivelurile funcțiilor locale alese: doar 22% primare, doar 27,1% consiliere raionale și 36,51% consiliere locale. Prin urmare, este de o importanță majoră să îmbunătățim reprezentarea femeilor în funcțiile de  alese  locale – primare, consiliere raionale și locale, iar punerea în aplicare a cotei de 40% pentru următoarele alegeri locale din 2023, precum și efortul constant de încurajare și motivare a acestora să se implice, să își asume poziții decizionale, poate facilita alegerea mai multor femei consiliere locale și raionale.”

De asemenea, Tatiana Badan a apreciat suportul consolidat oferit de UN Women și sprijinul financiar al Suediei, în calea sporirii reprezentării femeilor în procesele decizionale locale, consolidarea capacităților de gestionare a proceselor locale femeilor care au mandate și avansării guvernării locale sensibile la  gen.

La Conferința Rețelei Femeilor din cadrul CALM a participat și Președinta Comisiei Parlamentare Administrație Publică, Larisa Voloh care, în perioada 2016 -2021, a deținut funcția de Președintă a Rețelei Femeilor din cadrul CALM.  „În 2016 au fost efectuate anumite modificări în legislație și astfel a fost stabilită cota minimă de reprezentare  de minim 40% pentru ambele sexe, la formarea Guvernului, a forurilor partidelor politice, dar și în procesul de constituire a listelor electorale. În rezultat, astăzi, în Parlamentul Republicii Moldova sunt 40 de femei deputate. De asemenea, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, în fruntea țării este o femeie președintă, o femeie prim-ministră, o femeie președintă a Curții Constituționale și o femeie la cârma Ministerului Afacerilor Interne.”

Deputata Larisa Voloh a accentuat faptul că abilitarea femeilor și egalitatea de gen au devenit o prioritate pentru dezvoltarea durabilă a oricărei societăți. „Dezvoltarea unui mediu durabil poate contribui, de asemenea, la atenuarea vulnerabilității rurale și urbane la schimbările climatice, la crearea de noi oportunități de ocupare a forței de muncă, la asigurarea accesului la finanțare pentru femeile antreprenoare și la consolidarea rețelelor sociale, astfel încât să își poată extinde afacerea, precum și să încurajeze fetele și femeile să tranziteze mai mult în învățământul științific, tehnologic, ingineresc și matematic, oferind acces la locuri de muncă mai bine plătite decât în sectoarele feminizate.”

Larisa Voloh a vorbit și despre rezultatele activității Rețelei Femeilor din cadrul CALM în ultimii doi ani, mulțumind pentru colaborarea și suportul acordat de UN Women, sprijinul financiar al Suediei, precum și pentru susținerea oferită de femeile primare, pentru că „împreună continuăm să fim o forță.” „Îmi exprim întreaga mea recunoștință pentru tot suportul pe care l-am avut aici. Vreau să vă asigur că și în continuare, indiferent de pe care platformă, rămân devotată ideilor pe care le promovați Dvs., vă stau la dispoziție și de acum încolo voi susține femeile care acced la un post de conducere, femeile puternice, femeile care pot schimba lucrurile în bine în țara noastră, în interesul comunităților locale.”

Svetlana Andrieș, specialistă de programe UN Women, de asemenea, și-a manifestat mulțumirea de a vedea în sală prezența unui număr considerabil de femei lidere. „Ne-a fost mai mult decât dor de asemenea reuniuni și ceea ce văd aici este mai mult decât frumos. În toată această perioadă marcată de tot felul de crize, reușiți împreună, prin eforturi sinergice, cu multă muncă și dedicație, să păstrați puritatea ce vă caracterizează și dorința de a munci pentru comunitățile pe care aveți onoarea să le reprezentați, dar și pentru țară.” Reprezentanta UN Women a mulțumit Congresului Autorităților Locale din Moldova pentru că a reușit să creeze această Rețea a Femeilor, inclusiv „inimii” Rețelei CALM, Nadejda Darie. „Știu că multe dintre Dvs, atunci când ați avut nevoie de un sfat, de un răspuns la o întrebare, Nadejda Darie a fost cea care a reușit să răspundă, să ghideze, să orienteze, să motiveze pentru a nu renunța, și pentru a depăși dificultățile la care erați expuse în acel moment.”

Svetlana Andrieș și-a arătat convingerea că trebuie depuse toate eforturile pentru ca egalitatea de gen și drepturile femeilor să fie respectate pe deplin în întreaga țară, la nivel central, dar și la nivel local. „Ați combătut stereotipuri, ați trecut prin diverse momente dificile, ceea ce v-a făcut mai puternice și ați reușit, prin exemplele proprii, să încurajați alte femei. Pentru mine, Rețeaua Femeilor CALM înseamnă multă energie pozitivă pe care nu am mai simțit-o în altă parte, este despre fanfara de la Slobozia Mare, despre primarele la I Prosop, despre prezența Doamnei Larisa Voloh în Parlament pentru a continua să reprezinte femeile primare și bărbații primari la nivel central etc.”

Primare cu mai multe mandate, dar și la început de cale au vorbit despre vocația lor, despre provocări și realizări, inclusiv despre gestionarea crizei refugiaților. Participantele la eveniment au avut ocazia să urmărească istorii video despre implementarea inițiativelor locale sensibile la gen. Etapa implementării Strategiei Rețelei Femeilor din cadrul CALM a fost prezentată de experta CALM, Victoria Maetveev. Tot în cadrul evenimentului au fost alese organele de conducere ale Rețelei Femeilor din cadrul CALM, iar în calitate de președintă a Rețelei a fost aleasă Violeta Crudu, primară de Cruzești, municipiul Chișinău. „Este o mare onoare și o mare responsabilitate să reprezint toate colegele noastre minunate, care au reușit să devină modele pentru multe alte femei”, a menționat noua președintă a Rețelei Femeilor din cadrul CALM.

Cu ocazia marcării celor 11 ani de activitate a Rețelei Femeilor din cadrul CALM,

60 de primare au primit Diplome de excelență la următoarele categorii:

 Diplome de Excelență  „Pentru activitate îndelungată și productivă în cadrul APL” au fost înmânate către: Nina Costiuc, primară de Budești, municipiul Chișinău, președintă de onoare a Rețelei Femeilor CALM; Ludmila Ceaglîc, primară de Calfa, Anenii Noi; Valentina Carastan, primară de Slobozia Mare, Cahul; Silvia Știrbeț, primară de Văleni, Cahul; Tatiana Badan; primară de Selemet, Cimișlia, președintă a CALM; Galina Burduja, primară de Lunga, Florești; Tatiana Gorgos, primară de Sărata Nouă, Leova; Emilia Albu, primară de Mereșeuca, Ocnița; Ana Dicusar, primară de Cetireni, Ungheni; Larisa Voloh, președintă a Rețelei Femeilor CALM (2016-2021).

De Diplome de Excelență „Pentru rezultate în domeniul promovării egalității de gen și guvernării locale sensibile la gen” au fost conferite femeilor lidere: Iraida Jitari, primară de Sauca, Ocnița; Ludmila Zdraguș, primară de Ștefănești, Florești; Ala Guzun, primară de Bilicenii Vechi, Sîngerei; Maria Galiț, primară de Sărata Veche, Fălești, vicepreședintă a CALM; Alina Semeniuc, primară de Crișcăuți, Dondușeni; Angela Ursachi, primară de Mateuți, Rezina; Violeta Crudu, primară de Cruzești, municipiul Chișinău; Angela Zaporojan, primară de Colonița, municipiul Chișinău; Svetlana Racul, primară de Boșcana, Criuleni; Valentina Pisarenco, primară de Cimișeni, Criuleni; Maria Manoli, primară de Zubrești, Strășeni; Tatiana Țurcan, primară de Vinogradovca, Taraclia, vicepreședintă a CALM; Elena Eșanu, primară de Coșcalia, Căușeni; Maria Ghelan, primara orașului Căinari, Căușeni.

Diplome de Excelență „Pentru implicarea promptă în gestionarea crizei refugiaților la nivel local și promovarea coeziunii sociale” au ajuns la: Lilia Brehova, primară de Gura Bâcului, Anenii Noi; Ludmila Zagoreț, primară de Răscăieți, Ștefan Vodă; Rodica Croitor, primară de Hîrbovăț, Anenii Noi; Aliona Chircu, primară de Greblești, Strășeni.

De Diplome de Excelență „Pentru contribuția deosebită la dezvoltarea economică, socială și culturală a localității, atragerea investițiilor și promovarea imaginii pozitive a localității” au fost oferite femeilor lidere: Valentina Casian, primara municipiului Strășeni, vicepreședintă a CALM; Liubov Arnăutova, primară de Alexanderfeld, Cahul; Tatiana Gălățeanu, primară de Giurgiulești, Cahul; Olga Pac; primară de Vișnevca, Cantemir; Nina Nistreanu, primară de Gradiște, Cimișlia; Ala Mazureac, primară de Cernoleuca, Dondușeni; Nina Cereteu, primara orașului Drochia, vicepreședintă a CALM; Valentina Șalamai, primară de Călugăr, Fălești; Elena Revenco, primară de Horești, Fălești; Stela Onuțu, primara orașului Glodeni; Tatiana Buruiană, primară de Mereșeni, Hâncești; Angela Crețu, primară de Thigheci, Leova; Violeta Vitu, primară de Ciuciuieni, Sîngerei; Valentina Ceban, primară de Ocolina, Soroca; Svetlana Tăbăcari, primară de Scoreni, Strășeni; Vera Buga, primara orașului Cornești, Ungheni; Valentina Grosu, primară de Manoilești, Ungheni; Vera Golan, primară de Rădenii Vechi, Ungheni; Violeta Hâncu, primară de Manta, Cahul; Valentina Bejenaru, primară de Moara de Piatră, Drochia; Lidia Jubea, primară de Tănătari, Căușeni; Veronica Cernețchi, primară de Tănătarii Noi, Căușeni.

Iar Diplome de Excelență pentru „Realizări deosebite la primul mandat”, au fost decernate femeilor lidere: Renata Gabor, primară de Iezărenii Vechi, Sîngerei; Eugenia Sârghi, primară de Satul Nou, Cimișlia; Alexandra Piscunov; primară de Vadul lui Isac, Cahul; Maria Răileanu, primară de Șamalia, Cantemir; Victoria Butuc-Guranda, primară de Dănceni, Ialoveni; Zinaida Mocanu, primară de Obreja Veche, Fălești; Valentina Buzu, primară de Perescina, Orhei; Elena Neaga, primară de Bălășești, Sîngerei și Oxana Guzun, primară de Mândrești, Telenești.

Rețeaua Femeilor CALM este  o platformă de instruire, comunicare și schimb de bune practici pentru toate femeile din administrația publică locală: primare, președinte de raion, consiliere, secretare ale consiliilor locale, angajate ale Autorităților Publice Locale. Pe parcursul celor 11 ani de activitate, principalele obiective ale Rețelei Femeilor au fost:

  • Organizarea de instruiri pentru consolidarea abilităților de management, liderism și administare locală eficientă, planificare strategică, bugetară, inclusiv prin perspectiva de gen;
  • Desfășurarea vizitelor de studiu și schimb de bune practici în localități administrate cu succes de lidere locale, atât în Republica Moldova, cât și peste hotare;
  • Promovarea femeilor în procesul de luare a deciziilor;
  • Facilitarea parteneriatelor între alesele locale; cu experți/experte și specialiști/specialiste în domeniul APL și cel al promovării egalității de gen; cu organizațiile societății civile etc;
  • Oferirea mentoratului pentru membrele Rețelei aflate la primul mandat în funcții publice, dar și pentru femei ce aspiră să se lanseze în politică la nivel local;
  • Pledoarie în rândul partidelor politice, în vederea asigurării unei reprezentări echilibrate a femeilor în funcțiile de conducere la nivel local și central;
  • Promovarea femeilor lidere locale în mass-media și spațiul public;
  • Combaterea stereotipurilor  de gen, discriminarea  femeilor, a discursul sexist și cel de ură îndreptat împotriva femeilor candidate sau care au acces în funcție publică etc.

În rezultat, activitatea Rețelei Femeilor din cadrul CALM este înalt apreciată în cadrul Forumul Primarelor din Sud-estul Europei, care se reunește anual și unde sunt puse în discuție oportunitățile dar și provocările cu care se confruntă țările membre. Totodată, în perioada 2021-2022 CALM a deținut președinția NALAS.

 

Este de menționat și faptul că 4 rețele profesionale din cadrul CALM au planuri strategice sensibile la gen elaborate si aprobate și anume – Rețeaua Secretarelor consiliilor locale, a Contabilelor, a Specialiștilor în percepere fiscală și a inginerilor cadastrali.

Conferința Rețelei Femeilor din cadrul CALM „Primarele în avangarda societății. Rețeaua Femeilor CALM- 11 ani de activitate” a avut loc în cadrul proiectului „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților autorităților publice locale, inclusiv a primarelor membre ale Rețelei Femeilor din cadrul CALM” implementat de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) în colaborare cu UN Women Moldova și sprijinul financiar al Suediei, în perioada 1 iulie 2021 – 31 mai 2023.

Imprimare