Ivan Belciug este primar la al doilea mandat al orașului Dondușeni. În cadrul unui interviu pentru calm.md, Ivan Belciug ne spune cum ar trebui să fie un conducător, care ar trebui să fie relația acestuia cu locuitorii dar și cu angajații, ce investiții au fost aduse în ultimii ani în oraș, dar și ce momente de fericire trăiește un ales local.

Cea mai acută problemă în localitatea cu circa 9 mii de locuitori este asigurarea cu apă. Iarna a fost secetoasă și chiar dacă orășelul Dondușeni este amplasat pe un teren mlăștinos, apa din fântână cu mină începe să dispară. Ivan Belciug spune că primăria a elaborat proiectul tehnic, implementarea căruia ar asigura cu această resursă tot sectorul particular. „În curând vom avea concurs pentru efectuarea lucrărilor pe o anumită porțiune și mă bucur că cetățenii participă cu contribuții esențiale, pentru ei este esențial să fie conectați la sistemul de apeduct.

Întrebat cum este să fii conducător al unei localități, Ivan Belciug și-a amintit de un coleg care spunea că dintr-un om faci primar, dar un primar e dificil să redevină omul care a fost. „Problemele cu care se confruntă un ales local nu au sfârșit. Cred că după încheierea acestei activități ai nevoie de câțiva ani să îți revii, chiar dacă a fost un singur mandat. Problemele dintr-o comunitate a Republicii Moldova sunt foarte diverse și vrei nu vrei trebuie să găsești soluții. Astfel, activitatea oricărui ales local îi afectează starea sănătății, dar și din punct de vedere emoțional. În calitate de primar, la orice problemă care apare trebuie să acționezi nu doar cu rațiunea, dar și cu sufletul, cu inima, cu gândurile tale.

Primarul de Dondușeni consideră că în cazul în care Republica Moldova ar fi dezvoltată din punct de vedere economic și ar avea resurse financiare suficiente, un mandat ar fi suficient pentru a îndeplini toate sarcinile pe care le are un ales local. În lipsa banilor însă poți să ai și zece mandate și să nu reușești să faci față tuturor provocărilor. În ceea ce privește investițiile aduse în perioada primului mandat,  Ivan Belciug a menționat  că cele mai importante au fost din partea Băncii Germane și a Fondului Ecologic. „Astfel, refacem stația de epurare a orașului. În noiembrie 2019 a fost făcută proba funcționării acesteia. Au rămas câteva detalii și obiectul va fi dat în exploatare. Un alt proiect vizează alimentarea cu apă a unui sector de după calea ferată, iar al treilea este darea în exploatare a unei stații de pompare care va aduce beneficii întregului oraș.

Primarul orașului Dondușeni spune că oamenii îl tratează cu respect, dar au și multe cerințe. Nu este de acord cu ideea că cele mai frumoase momente din viața unui primar sunt atunci când câștigă alegerile. „Cred că un primar este fericit când apare rapid soluția la o problemă existentă. Un asemenea moment a fost atunci când un agent economic a solicitat conectarea blocului la sistemul de apeduct și împreună cu acesta a devenit posibil ca și cetățenii din acea zonă să aibă acces la apă.  

În altă ordine de idei, Ivan Belciug a afirmat că fără o comunicare față în față cu cetățeanul este imposibil să ai rezultate. „Chiar dacă uneori este dificil să-i rezolvi problema, deoarece legislația Republicii Moldova nu prevede soluții imediate, fiind nevoie de o perioadă mai îndelungată de timp, trebuie să aducem la cunoștința cetățeanului și rezultatul negativ și acesta să te înțeleagă și să nu regrete că s-a adresat. Pentru om este important să știe că a fost ascultat și au fost respectate toate procedurile. Întrebat cum ar trebui să fie comunicarea primarului cu colegii din primărie, Ivan Belciug a  fost de părere că trebuie să știm să facem diferența între șef și conducător. „Șeful este persoana care dă indicații și solicită ca acestea să fie executate în termeni cât mai restrânși. Conducătorul se implică alături de ceilalți angajați în procesul de executare a cerințelor sale.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare