Iurie Cheleș este primar la al treilea mandat în satul Cernița, Florești. Datorită Guvernului României s-a reușit construcția în localitate a unei grădinițe care a lipsit mai bine de un sfert de secol. Potrivit alesului local, pentru ca satele să supraviețuiască este nevoie de crearea locurilor de muncă.

Ce ați reușit să realizați în aceste două mandate?

Iurie Cheleș: Foarte multe. În primul rând am construit grădinița pentru copiii de care satul nu a avut parte circa 25 de ani. Am construit un stadion mini artificial, am reparat unele drumuri și Casa de cultură, dotând-o cu toate cele necesare, am renovat sediul primăriei, am amenajat și dotat biblioteca sătească, am construit cinci poduri locale. Aceste realizări au devenit posibile cu sursele noastre proprii dar și cu ajutorul Consiliului raional Florești. Grădinița de copii a fost renovată cu susținerea Guvernului României. Contribuția statului vecin a fost de un milion de lei, iar a Consiliului raional de 700 de mii de lei și astfel am reușit să facem lucruri frumoase.  Am schimbat toate geamurile și ușile de la gimnaziu, avem iluminare stradală în toată localitatea.

Care este ocupația de bază a oamenilor din localitate?

Iurie Cheleș: Oamenii își prelucrează terenurile, unii sunt angajați în orășelele vecine, alții cresc animale. Cu regret, satul îmbătrânește, tinerii pleacă în orașe sau chiar peste hotare.

Cum credeți că am reuși să salvăm satele noastre?

Iurie Cheleș: Cred că conducerea statului ar trebui să se întoarcă cu fața spre sate. Este nevoie de întreprinderi mici și mijlocii. Am comunicat cu reprezentanții unei întreprinderi din orășelul Mărculești în vederea deschiderii unei croitorii în satul Cernița. Parcă găsisem un numitor comun însă atunci când ne-au făcut o vizită au spus că nu avem apă potabilă, nici canalizare, drumurile locale sunt rele, adică condițiile lasă de dorit.

Ce vă propuneți să faceți în următorii patru ani?

Iurie Cheleș: Avem foarte mult de lucru. Anul trecut, cu contribuția Consiliului raional în valoare de 100 mii de lei am elaborat proiectul tehnic pentru aprovizionarea localității cu apă potabilă. Sperăm ca în acest an să ne conectăm la apeductul care vine din satele Zăluceni și Târgul Vertiujeni.

Despre activitatea CALM ce cunoașteți?

Iurie Cheleș: Suntem membri ai CALM din 2011. Este o organizație binevenită pentru satele și comunele Republicii Moldova. În multe cazuri mă consult cu experții de la CALM.

Vă mulțumim!

Imprimare