Ion Popa, primarul comunei Negureni, Telenești, a făcut parte din delegația Republicii Moldova la Adunarea Generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Sibiu și a fost denumit „Împreună în Uniunea Europeană”. Alesul local vorbește despre experiența trăită alături de colegii săi din Republica Moldova și România, dar și despre ce ar trebui să întreprindă puterea centrală pentru a impulsiona dezvoltarea localităților noastre.

Cu ce impresii v-ați întors de la Sibiu?

Ion Popa: Modalitatea de administrare pe care ei o aplică, plusurile pe care le au în comparație cu noi, inclusiv salariile aleșilor locali, bugetele lor adesea depășesc cinci – șase bugete ale multor comune de la noi, posibilitatea de a angaja doi consilieri personali, ceea ce ușurează cu mult activitatea primarilor și le permite să delege anumite atribuții și să se focuseze mai mult pe anumite domenii, astfel sporind eficacitatea muncii, sunt doar câteva dintre constatările mele în aceste zile.

Ce ar trebui să întreprindă autoritățile centrale de la Chișinău pentru ca și autoritățile locale de la noi să aibă condiții similare de activitate?

Ion Popa: Totul începe de la bani. Un prim pas spre identificarea noilor resurse financiare și valorificarea celor existente ar fi lichidarea Consiliilor raionale. La moment, Consiliile raionale nu au un alt rol decât de intermediar între bugetul de stat și bugetele locale. Ar fi bine dacă resursele financiare ar fi redirecționate direct către primării, iar criteriul de bază ar fi numărul de locuitori.

Credeți că noua guvernare este pregătită să facă această reformă?

Ion Popa: Dacă calculăm numărul de mandate deținute în Parlament, atunci cred că guvernarea actuală este pregătită să facă această schimbare. Trebuie să vedem dacă există și voință politică.

Sunteți la primul mandat și la o primă experiență când pentru câteva zile ați petrecut timpul alături de alți aleși locali din Republica Moldova…

Ion Popa: Comunicarea noastră este importantă prin prisma schimbului de experiență și însușirea unor învățături. Fiecare primar vine în APL dintr-un anumit domeniu – mediu de afaceri, inginerie, medicină, juridică și astfel fiecare are atuurile sale. Avem primari care au o bună experiență în a scrie și a implementa proiecte, ceea ce este extrem de necesar pentru toate localitățile din Republica Moldova. Consider că asemenea întruniri ar trebui să fie cât mai frecvente și sunt convins ele vor culmina cu rezultate în fiecare primărie.

Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați în calitate de ales local?

Ion Popa: Aceleași ca și în celelalte localități. Lipsa unor servicii publice de calitate, mă refer la iluminatul public,  sistemul de alimentare cu apă potabilă, sistemul de canalizare și starea foarte proastă a drumurilor. Cele mai multe solicitări de la locuitori vizează anume aceste domenii. Ținând cont de opinia cetățenilor din localitate, dar și de puținii bani pe care îi avem în buget, încercăm să-i gestionăm cât mai rațional și să prioritizăm obiectivele.

Imprimare