Mai mulți reprezentanți ai APL din Republica Moldova au participat la evenimentele organizate la 1 decembrie la Alba Iulia, România cu prilejul Centenarului. Una dintre aceste delegații a reprezentat primăria Colibași, Cahul care, alături de colegii din Cojușna, Strășeni au semnat un acord de înfrățire în Sala Marii Uniri cu comuna Ighiu, județul Alba Iulia. Despre emoțiile trăite în această zi istorică, dar și despre cum reușesc primăriile din România să înregistreze rezultate la care autoritățile locale de la noi abia visează este interviul cu Ion Dolganiuc, primarul de Colibași, Cahul.
Ați parcurs cale lungă pentru a fi la 1 decembrie la Alba Iulia. Nu v-a speriat frigul, zăpada?
Ion Dolganiuc: Nu, dimpotrivă. A fost o sărbătoare de o încărcătură emoțională maximă, mai ales că noi am fost fericiții care am putut semna un acord de înfrățire în Sala Marii Uniri. Astfel, comuna Ighiu, județul Alba Iulia, cu o populație de circa 7 mii, compusă din patru localități s-a înfrățit cu comuna Colibași, Cahul și cu localitatea Cojușna, Strășeni.
Câte înfrățiri ați reușit să realizați până acum?
Ion Dolganiuc: Aceasta este a patra, în anul Marelui Centenar am înfăptuit două.
Putem vorbi despre unele rezultate ale acestor înfrățiri?
Ion Dolganiuc: Prima localitate cu care ne-am înfrățit în 2016, comuna Luncavița, județul Tulcea ne-a acordat un suport în valoare de 4 mii de euro pentru construcția Sălii Polivalente de Sport, am avut ședințe comune ale Consiliilor locale, am organizat diverse activități de ordin cultural și sportiv, cel mai recent eveniment fiind Cupa Centenarului – o competiție internațională de fotbal în cadrul căreia au participat reprezentanți ai localităților din Republica Moldova, Ucraina și România. Pot spune cu mândrie că echipa de fotbal Prut Colibași juniori a câștigat Cupa Centenarului. De asemenea, comuna Colibași este înfrățită cu localitatea Selemet, raionul Cimișlia, Republica Moldova. Împreună cu Doamna primar Tatiana Badan am reușit să realizăm evenimente importante pentru ambele comunități.
Ce v-a impresionat cel mai mult la Alba Iulia? Ce ați reușit să vedeți în cele două zile?
Ion Dolganiuc: Am mers la primărie și colegii din România ne-au prezentat condițiile în care activează. Specialiștii noștri au avut posibilitatea să facă cunoștință cu programul de lucru al colegilor din comuna Ighiu, județul Alba. Am rămas surprinși deoarece, de exemplu, specialiștii în domeniul funciar din Ighiu au în dotare un GPS de ultimă generație, în valoare de circa 15 mii de euro. În Cahul avem o singură firmă licențiată în acest domeniu și oricum nu are asemenea posibilități. Noi tot vorbim despre descentralizare, la acest capitol se expun și colegii din România, dar din ceea ce am văzut acolo, modalitatea lor de activitate, inclusiv faptul că APL eliberează documente de stare civilă, printre care și buletinele de identitate, ne fac să înțelegem că noi suntem departe de realizările lor. În România există într-adevăr autonomie locală și descentralizare.
Primarii de pe cele două maluri de Prut au diferite atribuții?
Ion Dolganiuc: Sunt cam aceleași, doar că în România la delegarea acestora se identifică și acoperirea financiară. La noi, din cele circa 700 de competențe doar vreo cincizeci sunt acoperite financiar. Localitatea cu care ne-am înfrățit la 1 decembrie are un număr de populație aproape echivalent cu cel din Colibași. Comuna Ighiu are un buget de 2, 6 milioane de euro, iar bugetul nostru este de 600 de mii euro. Toate cele patru localități din comună au sistem de supraveghere de ultimă generație care a costat circa 6 milioane lei moldovenești și pentru întreținerea lunară a acestora primăria achită circa 25 de mii de lei lunar. Primăria Ighiu are 41 de angajați, iar Primăria Colibași are 11 angajați.
Să înțelegem că v-ați întors acasă nu tocmai optimist?
Ion Dolganiuc: Nu sunt pentru prima dată în România și cunosc realitățile de acolo. Nu diferă nici statura, nici înfățișarea oamenilor, suntem aceiași și cu toate acestea colegii din România pot face mult mai multe lucruri pentru beneficiul cetățenilor.
Ce putem face ca să avem și noi condițiile din România?
Ion Dolganiuc: Revin la o frază care supără pe multă lume – fără o descentralizare reală, fără o autonomie locală nu vom putea avea rezultatele colegilor din România. Observăm că în România sunt diferite localități ca mărime, cu numărul divers al populației, iar acest lucru nu deranjează pe nimeni. În România sunt circa 3000 de primării și n-am auzit pe nimeni să spună că acesta este un număr mare și că ar avea un impact negativ asupra dezvoltării comunităților.
Adică rezultatele de la nivel local nu depind de numărul mare sau mic de primării?
Ion Dolganiuc: Sigur că nu. Rezultatele depind de capacitățile financiare ale primăriilor. Primăriile din România primesc o cotă parte din taxa pe valoarea adăugată, la noi aceasta este zero. În primăria Ighiu toate bunurile imobile sunt evaluate la preț real, cel care există astăzi pe piață, în cele mai multe localități de la noi acest lucru nu s-a realizat, sunt multe alte exemple de acest gen.
Vă mulțumim!