Depistează problemele şi se implică activ în înlăturarea acestora. Vorbim despre locuitorii comunei Tătărăuca Veche din raionul Soroca, unde activează primul Consiliu Consultativ al Cetăţenilor. Iniţiativa este parte a programului „Prin iniţiative comunitare – spre un viitor european”, implementat cu suportul financiar al Statelor Unite ale Americii (SUA) şi Poloniei, relatează Mesager.
Din componenţa comunei Tătărăuca Veche fac parte şase sate. Consiliul Consultativ al Cetăţenilor este un grup format din localnici, rolul cărora este să descopere şi să soluţioneze problemele care nu pot fi amânate.

„Prin intermediul acestui proiect vrem ca în satul nostru să fie reparat căminul cultural, să fie reparate drumurile”, a spus Olga Gheorghelaș, o locuitoare a satului Nicoreni, din comuna Tătărăuca Veche.

„Ani la rând în Tătărăuca Veche există o problema cu pământul. Titlurile pentru terenuri ce le aparțin cetățenilor nu au fost făcute corect. Există multe plângeri din partea oamenilor. Cred că prin implicarea Consiliului Consultativ al Cetăţenilor această problemă va fi soluționată”, a spus Alexei Cseronom, locuitor al comunei Tătărăuca Veche.

„Locuitorii din cele șase sate vor lua parte la procesul deciziilor la nivel local și vor accesa diferite proiecte pentru rezolvarea celor mai stringent probleme ale comunității”, a explicat primarul comunei Tătărăuca Veche, Liviu Raischi.

Prin intermediul acestui proiect, care este singurul de acest gen din Republica Moldova, la Tătărăuca Veche a fost renovat Oficiul Medicilor de Familie și cel poștal. Exemplul urmează să fie preluat și de către alte localități.

„Noi am venit să vedem cum este implementat acest proiect și posibil că vom prelua și noi anumite idei”, a spus primarul satului Băhrinești, raionul Florești, Feodosia Frecăuțan.

Comuna Tătărăuca Veche are peste două mii de locuitori. Proiectul are un buget de aproximativ 400 de mii de lei şi este finanţat de către Guvernul american și a cel polonez.

Imprimare