Sergiu Armașu, Primarul orașului Ialoveni, în cadrul unui interviu pentru Provincial.md, a vorbit despre cum s-a desfășurat Hramul orașului – marcat la 27 octombrie, care sunt prioritățile sale în funcție, despre viitoarele scrutine electorale, dar și a comentat unele zvonuri.

Provincial: Domnule Primar, am înțeles că, colegii dumneavoastră spun că sunteți o persoană hiperactivă și că aveți un ritm de lucru prea alert, care îi ține și pe ei permanent împovărați cu activități. De exemplu, în săptămâna Hramului orașului, am înțeles că majoritatea din echipa locală au fost aproape 20 din 24 ore la serviciu, ați avut numeroase delegații internaționale, ați lansat mai multe proiecte, inițiative. Cum rezistă administrația publică locală în așa condiții?

Sergiu Armașu: Nu știu ce ar însemna ritm „prea alert” în administrația publică locală. În primărie este la nesfârșit de lucru. Și este foarte complicat, deoarece funcționarii la nivel local nu sunt, absolut deloc motivați financiar. Unica explicație cum se rezistă în așa condiții, cred că, este dedicația, onestitatea și înțelepciunea colegilor mei că nu se poate abandona interesul localității. De asemenea, îi îndemn întotdeauna să fim optimiști, că numaidecât se vor produce lucruri pozitive și în administrația publică locală. Pentru aceasta vom insista și depinde de noi, cei din APL, cum ne vom face auziți.

Provincial: Dar ce credeți că ar trebui să fie revăzut în activitatea administrației locale?

Sergiu Armașu: În primul rând, cred că, ar trebui de analizat multitudinea de competențe și responsabilități, în raport cu salarizarea funcționarilor publici, care mai au entuziasmul să rămână în primării. Totodată, sunt sigur că este loc de a revedea activitatea autorităților locale de nivelul II, consiliilor raionale, care în multe cazuri, pentru a-și justifica existența, întreprind niște acțiuni, care mai mult afectează activitatea primăriilor, autonomia locală și buna conlucrare.  Sunt create artificial situații contradictorii atunci când se neglijează coordonarea necesară cu primăriile orașelor, reședințe de raion și se iau unilateral, la nivel de raion, decizii care vizează nemijlocit comunitatea locală, fără consultările de rigoare. Astfel de abordări sunt inacceptabile și provoacă disensiuni. În fiecare localitate, primăria este autoritatea abilitată să răspundă ce se întâmplă în teritoriu. Indiscutabil, competențele consiliilor trebuie revăzute și cheltuielile publice raționalizate. Nu poate o primărie să activeze eficient cu un număr atât de mic de cadre, ne sufocăm în activități. În același timp, la nivelul II competențele sunt improvizate.

Provincial: Puteți exemplifica referitor la importanța consolidării autonomiei locale a primăriilor și revederii competențelor raionale ale APL?

Sergiu Armașu: Am să redau o situație recentă și fiecare poate să analizeze, obiectiv, cum se simte o primărie în unele condiții. Cei care înțeleg ce înseamnă a pregăti un eveniment cum ar fi Hramul localității, cu o „mână de angajați” la dispoziție, câtă muncă și cât efort se depune, să-și imagineze că înainte cu o zi de hram, pe teritoriul localității se desfășoară exerciții de simulare a unor situații de catastrofă, declanșate în lanț, cu multă acțiune, lume implicată, inclusiv colaboratorii primăriei și instituțiile orășenești ocupate etc. Iată la noi, în orașul Ialoveni, pe data de 26 octombrie, vineri, înainte de Hramul orașului, au fost desfășurate exerciții de simulare după un scenariu, potrivit căruia, în acea dimineață „s-a produs un cutremur puternic, care a afectat infrastructura orașului, s-a deconectat lumina, au izbucnit incendii, s-a produs deteriorarea unor butelii de clor cu scurgerea substanţelor toxice, se efectuau lucrări de căutare-salvare a focarului, se dezinfecta zona afectată, se acorda ajutor medical persoanelor intoxicate, se lichidau consecințe ale inundațiilor, incendiilor, accidentelor rutiere, era depistat și un focar de pestă porcină africană etc.”. (Vedeți aici și aici.) Iată în așa condiții organizate de „cutremur, intoxicații, accidente, inundații, incendii, pestă porcină etc.”, primăria se mai ocupa și de pregătirea hramului, întâmpina oaspeți, iar după exercițiile de simulare, dimineața, 27 octombrie, pe la ora 4, se curăța orașul după „catastrofele improvizate”.  „Foarte vesel”, dacă să privim cu o doză de umor, mai ales după ce am fost într-adevăr martori ai unui cutremur, după Hram, pe la 3-4 noaptea. Plus la toate, s-au găsit și binevoitori, care au dat foc gunoiștii, au tăiat fire electrice ca să distrugă iluminatul stradal etc. Eu cred că acest exemplu denotă că administrația primăriilor trebuie numaidecât consultată și în semn de stimă față de autonomia locală, de coordonat activitățile care vizează nemijlocit localitatea.

Provincial: Domnule Primar, mulți se întreabă, totuși, dacă s-a schimbat ceva în plan politic.  Într-un interviu din noiembrie 2017, la întrebarea dacă …„intenționați să aderați la vreun partid”, ați spus că: „Voi face acest pas, în cazul când ialovenenii mă vor susține, pentru a rezolva cele mai complicate și primordiale probleme ale orașului, cum ar fi, troleibuze pe ruta Chișinău-Ialoveni, întoarcerea 162 ha de teren, construcția unei grădinițe…”. Ce ne puteți spune la moment?

Sergiu Armașu: Nimic nou nu vă pot spune, decât exact aceea ce am declarat și cu un an în urmă. Eu întotdeauna voi păstra cel mai presus interesul oamenilor și mă voi consulta cum să procedez cel mai rațional, cel mai binevenit pentru oameni, inclusiv politic. Problemele primordiale ale orașului Ialoveni (troleibuze, retrocedarea a 162 ha, grădiniță nouă), încă nu sunt soluționate și orice formațiune politică are cu ce real să-i bucure pe ialoveneni! Tot respectul meu personal și al ialovenenilor pentru politicienii, care prin pârghiile administrative, pe care le dețin, ar contribui la soluționarea problemelor menționate ale orașului.

Provincial: La 24 februarie vor avea loc alegeri parlamentare. În unele circumscripții uninominale, din diferite surse, deja se cunosc sau se vehiculează numele candidaților. Orașul Ialoveni se spune că face parte din cea mai bizară „croială electorală”. Totodată, comparativ cu localitățile incluse în circumscripția nr.22 (Ialoveni, Strășeni, Călărași), Ialoveni reprezintă o cotă parte considerabilă de alegători. Vă întrebăm direct: ați decis să intrați în competiția electorală pentru parlamentare?

Sergiu Armașu: Sincer, am discutat acest subiect cu unii ialoveneni, prieteni, cunoscuți, care mă încurajează și insistent mă întreabă ce am decis. Eu sunt realist și sunt conștient că electorala parlamentară din februarie 2019 va fi una deosebit de complicată. Chiar dacă, conform noului cadru normativ cu referire la votul uninominal, este acordată o șansă nu doar partidelor politice, dar și celor neafiliați, eu cred că partidele sunt avantajate, deoarece li se permite să înainteze candidații și pe listele de partid, și, în același timp, uninominal. Respectiv, partidele beneficiază de o dublă asigurare. Plus la toate și resursele administrative, influența și alte pârghii care sunt la dispoziția politicului. Nemaivorbind de concurența neloială, constrângeri și alte metode mai puțin creștine, care, de regulă, sunt aplicate de politic în raport cu concurenții. Așa că dacă eu mă înscriu în lupta electorală parlamentară, aceasta înseamnă că mă înscriu conștient într-o luptă neegală. Totodată, eu nu pot privi pasiv tot ce se întâmplă în jurul meu, în orașul meu, în raionul meu, în statul meu. Eu cunosc pe pielea proprie problemele cu care se confruntă oamenii, care sunt preocupările, durerile, îngrijorările. De firea mea nu sunt indiferent, sunt predispus să contribui la modul practic să îmbunătățim condițiile de trai în țara noastră, pentru care am luptat și pentru care sunt gata să îmi asum noi responsabilități.

Referitor la circumscripția uninominală nr.22, parte componentă a căreia este și orașul Ialoveni, consider că, este croită după o logică strict politică. Altă explicație nu există, este prea deocheată, se întinde de la Ialoveni, Strășeni până și la Călărași, având cea mai  mare distanță între localități. Eu, desigur, cunosc foarte bine situația în orașul Ialoveni, dar și în raion, în satele Dănceni, Horodca, Malcoci, Nimoreni, Ruseștii Noi, Sociteni, Suruceni, Ulmu, Văsieni. Totodată, nu îmi sunt străine localitățile raionului Strășeni – Bucovăț, Căpriana, Cojușna, Scoreni, Vorniceni, precum și cele din raionul Călărași – Buda, Horodiște, Pîrjolteni, Sadova, Tuzara.

Eu nu cunosc, la moment, cine sunt persoanele care vor să intre în competiție electorală pe această circumscripție bizară, dar sunt sigur de un lucru: pentru oricine, din oricare formațiune politică sau neafiliați, va fi foarte, foarte complicat. Și deoarece eu am parte să particip în majoritatea cazurilor acolo unde este cel mai complicat, mă gândesc și de data aceasta – cine, dacă fiecare ar zice că nu el. Dacă nu ne vom implica fiecare, ulterior, nu vom avea dreptul să ne uimim și să criticăm ceea ce vom primi drept rezultat.

Provincial: În prezent se discută pe larg și faptul că unii candidați de pe circumscripții ar putea fi înlăturați din campanie, din diverse motive și impedimente. Ce credeți despre aceasta?

Sergiu Armașu: Cred că poporul are înțelepciunea sa și știe ce spune! Dar eu sunt foarte optimist. Logica mea este că dacă a fost promovat votul uninominal, atunci care ar fi rostul pe circumscripții să fie înaintați, la fel ca și în alegerile anterioare, doar reprezentanți ai formațiunilor politice? În situația când legea admite aceleași persoane să candideze și pe liste politice, și uninominal, se poate ajunge la situația când doar candidați afiliați politic vom avea. Astfel, vom rămâne doar cu denumirea de uninominal. Eu nu cred că cei care au promovat sistemul mixt și votul uninominal, ar vrea atât de mult să distorsioneze esența lui. Toți care au susținut ideea votului  uninominal, inclusiv eu, credem în necesitatea de a schimba „sângele” în Parlament, care doar astfel poate duce la schimbări spre bine.

Provincial.md: Care ar fi mesajul dumneavoastră în contextul apropiatelor alegeri parlamentare?

Sergiu Armașu: Eu nu mă consider om politic și cred că uneori politicul face exces de zel, încercând să controleze absolut totul, în toate domeniile. La nivel local există foarte multă lume înțeleaptă. Și chiar dacă nu le este auzită vocea, ori dacă mai rezervat exprimă ceea ce gândesc, oamenii noștri au dreptul să li se ofere alternative, iar ei să decidă cum cred că este cel mai bine.

Provincial.md: În final, vrem să vă întrebăm: familia, soția vă susține?

Sergiu Armașu: Cea mai complicată întrebare! La moment, recunosc că nu prea sunt de partea mea, mă dojenesc mult. Mă consideră că sunt un rebel neascultător, mă aventurez, în loc să am grijă de sănătate și liniște în familie. Dar, argumentul meu este că niciodată lucrurile nu au mers înainte, dacă cineva nu a depus eforturi pentru aceasta.

Dina Roșca

Imprimare