Primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc, în cadrul unui interviu pentru Provincial.md, a vorbit despre potențialul turistic din localitate, rolul partidului în activitatea unui primar, cele mai mari probleme ale orașului, dar și despre viitoarele proiecte.

P.:Orașul Cantemir este considerat cel mai tânăr oraș din Republica Moldova, ce întreprindeți pentru a valorifica acest aspect? „Vârsta” orașului e un avantaj sau din contra?

R.C.:A fi un oraș tânăr înseamnă a avea atât avantaje, cât și dezavantaje. Minusul cel mai mare este că la anul vom avea doar 45 de ani, astfel, nu avem generații multecu experiență, cu obiceiuri, cu tradiții, așa cum sunt și în alte localități din Republica Moldova. Avantajul este că orașul este cu o infrastructură mai nouă, însă oricum a trecut ceva timp după ce au fost finalizate construcțiile, astfel necesită investiții foarte mari și la acest moment. În același timp, ne mândrim cu orașul Cantemir, fiindcă o perspectivă majoră a noastră o reprezintă tineretul, care va duce tradițiile peste ani.

P.:Anul acesta comuna Cania din raionul Cantemir a semnat un acord de înfrățire cu oficialii comunei Poduri, județul Bacău, iar Dvs. ați participat la eveniment. Oferiți-ne mai multe detalii despre această înfrățire?Ce perspectivă oferă colaborarea aceasta? Orașul Cantemir cu ce localități este înfrățit?

R.C.:Noi din anul 2011 suntem înfrățiți și cu Moinești din județul Bacău. Avem parteneriate foarte bune și anume în domeniul educației, sportului, culturii. Foarte des trimitem grupe de tineri în județul Bacău, respectiv și ei vin la noi. Avem un schimb de experiență și între învățători și iată așa am găsit un partener de colaborare și cu Cania. Ca și toate colaborările, schimbul de experiență începe din domeniul cultural, chiar în noiembrie,o echipă de la noi din sat se duce în județul Bacău pentru a participa la festivalul Pădureanca.

P.:Care este situația potențialului turistic din orașul Cantemir și ce obiective turistice sunt în localitate și în apropiere?

R.C.:După cum spuneam, orașul are o vârstă foarte mică și multe puncte turistice nu avem, dar putem vorbi despre monumentul „Cariera Cociulia”, construit încă de pe timpul lui Ștefan cel Mare, localitatea Baimaclia cu locuri foarte frumoase, Catedrala oaselor de la Cania.

P.:Care sunt la momentul actual cele mai mari probleme în oraș?

R.C.:Problema principală a orașului este sistemul de canalizare și stația de epurare. Ca în toată Republica Moldova, avem și noi probleme cu drumurile, dar și lipsa locurilor de muncă. Când vor fi locuri de muncă bine plătite, atunci vom putea vorbi și despre stoparea migrației.

P.:Cine sunt partenerii principali ai Primăriei or. Cantemir și cum se desfășoară colaborarea cu aceștia?

R.C.:Noi avem mai mulți parteneri principali, cum ar fi Agenția de Dezvoltare Austriacă, care ne finanțează. Alianța pentru Eficiență Energetică este un alt partener, cu care noi colaborăm în cadrul Convenției Primarilor. Conlucrăm și cu Ambasada Suediei, dar și cu Primăria din Onești din județul Bacău. De altfel, noi mai avem încă un oraș cu care ne-am înfrățit, e din Cehia, însă relațiile nu sunt așa de strânse cum ne-am dori noi, dar lucrăm la acest capitol.

P.:Care sunt proiectele pe care aţi vrea să le demaraţi în următoarea perioadă de timp?

R.C.:Avem un proiect principal la care lucrăm din anul 2009-2010, iar de anul trecut este acceptat spre finanțare, este vorba de un proiect mare pentru oraș și anume construcția sistemei de canalizare și a stației de epurare. În 2014, noi am câștigat un proiect demonstrativ cu schimbarea sistemei de iluminare în oraș, la prima etapă au fost schimbate 75 de leduri, iar până la anul viitor trebuie să schimbăm încă 280 de panouri led prin oraș. Avem un alt proiect câștigat, ceea ce ține de căptușirea pereților la 2 grădinițe din oraș, la un gimnaziu, iar la un liceu reparăm capital acoperișul. Efectuăm, la fel, construcția la 2 cazangerii la sistemul de biomasă. La moment, avem un proiect cu Migrația și Dezvoltarea Locală, aici noi tindem să fie implicați mai mult în procesul decizional, persoanele de peste hotare sau alte localități, pentru a afla părerea loc, ceea ce va conduce la dezvoltarea orașului.

Imprimare