Satele Varnița, Ucrainca și Ermoclia sunt trei localități din raioane diferite, dar cu obiective comune. Perseverența de a reuși și a oferi servicii de calitate cetățenilor este elementul care unește aceste localități și le face totodată unice în implementarea ideilor inovative.
Bătrânii din satul Varnița, raionul Anenii Noi, se simt la Centrul comunitar multifuncțional „Asclepio” ca la ei acasă. Femeile brodează și croșetează, în timp ce bărbații joacă șah, fac sport la aparatele de fitness sau cântă melodii demult uitate de generația actuală. Tot la acest centru cei 300 de beneficiari au parte de consultația psihologului, a juristului sau a asistentului social, iar vârstnicii care nu se pot deplasa au parte de o masă caldă livrată la domiciliu. „Orice vârstă este frumoasă și noi ca să nu ne mâhnim prea mult că facem parte din categoria a treia, ne adunăm aici pentru a ne alina sufletele, pentru a găsi un cântec, o poezie sau a învăța vreo piesă de teatru”, spune Zinaida Untilă, beneficiară activă a Centrului „Asclepio” din satul Varnița. Unul din cei mai în vârstă beneficiari ai Centrului este moș Savelii de 87 de ani. El preferă să recitească poezii și poate citi fără ochelari.
„Persoanele în etate vin deschis și ușor la Centru. Aici ei au colțișorul lor, sală de odihnă unde au parte de diverse activități, iar periodic, în colaborare cu primăria, organizăm excursii la mănăstirile din țară. Succesul acestui proiect a depins foarte mult de actorii din comunitate care s-au mobilizat și au dat o mână de ajutor. Lucrurile bune se face împreună”, a menționat Veronica Ștefaniuc, directoare Centrului. Costul total al proiectului constituie 1 milion 900 mii lei.
Tot în satul Varnița, cei 150 de copii de la grădinița „Romanița” din localitate se încălzesc cu biomasă. Până la implementarea proiectului de eficiență energetică, sistemul de încălzire din instituția preșcolară care datează încă din anul 1972 era unul ineficient, iar pierderile erau costisitoare. Modernizarea termică și energetică a grădiniței a fost realizată prin instalarea cazanelor, schimbarea ferestrelor, ușilor și termoizolarea clădirii. Potrivit primarului Alexandr Nichitenco, implementarea proiectelor de acest fel va contribui la protecția mediului, la crearea locurilor noi de muncă la nivel local, la creșterea economică, la coeziunea socială și inovație. Proiectul de eficiență energetică la grădinița Romanița a fost implementat cu suportul Fondului de Eficiență Energetică și a administrației locale, având un buget total de 2 milioane lei.
Satele Ermoclia, Popeasca și Feștelița din raionul Ștefan Vodă au devenit mai luminoase datorită unui serviciu inter-comunitar de iluminat public. Lungimea rețelei de iluminat în satul Ermoclia constituie 7,5 km, în timp ce în satul Feștelița e 7 km, iar la Popeasca rețeaua de iluminat are o lungime de 6,5 km. În rezultat a crescut gradul de securitate și confort în cadrul acestor localități, s-a micșorat consumul de energie electrică și asigurată circulația pietonală.
Pentru gestionarea și mentenanța serviciului de iluminat stradal a fost creată întreprinderea municipală Lumen-Ermoclia. Întreprinderea „Lumen-Ermoclia” va oferi servicii de menţinere şi deservire a reţelelor de iluminat public, întreţinerea reţelelor electrice din cadrul instituţiilor publice şi deservirea cetăţenilor la domiciliu din cele trei localităţi. De iluminat stradal beneficiază 854 de gospodării, 32 de agenți economici și 16 instituții publice, care achită patru lei lunar, dar nu mai mult de 12 lei pe gospodărie și respectiv 150 lei pentru persoanele juridice. Lansarea oficială a serviciului de iluminare stradală a avut loc chiar în ziua de Paște din acest an, adică la 13 aprilie 2015. Cei circa 20 km de reţele de iluminat stradal urmează a fi extinşi în perioada 2014-2024 şi pe străzile secundare din cele trei localităţi.
Iluminarea stradală din aceste localități a fost posibilă datorită unui grant de 100 mii dolari oferiți de PNUD Moldova.
Pentru a se deplasa mai ușor prin sat, locuitorii comunei Ucrainca din raionul Căușeni au construit un podeț peste râul Ceaga. Acesta leagă partea de nord a satului cu instituțiile de menire socială și anume primăria, grădinița sau oficiul poștal. Pentru construcția podețului Consiliul raional Căușeni a alocat 40 mii lei.
„Administrația publică locală din Ucrainca încearcă să implementeze practici de succes în măsura posibilităților, iar atunci când mijloacele financiare nu sunt suficiente, apelăm la alți actori și ne conducem de principiul „Bate și ți se va deschise”, afirmă primarul comunei, Ion Crivoi.
Tot în comuna Ucrainca, a fost reparată casa de cultură și aprovizionați cu apă potabilă aproape 1600 de locuitori. Astfel, la casa de cultură au fost schimbate ușile și ferestrele, reparat acoperișul și renovate scările. Pentru reparația casei de cultură au fost cheltuiți peste 980 mii lei. În același timp, în sat a fost construit un apeduct de patru metri care asigură cu apă potabilă gospodăriile casnice și instituțiile publice și construită o rețea de canalizare de 500 metri. Astfel, a fost redusă poluarea apei de pe teritoriul localității, solul nu mai este afectat de eroziune cum a fost anterior, iar cazurile de îmbolnăvire legate de calitatea proastă a apei au fost diminuate. Pentru un metru cub de apă locuitorii comunei achită 10 lei, iar costul total al proiectului constituie 1 milion 700 mii lei.
„Această practică ne-a demonstrat că autoritățile publice locale pot face față situațiilor dificile și pot găsi soluții pentru asigurarea populației cu servicii publice locale de bază. Reușita soluționării unor proiecte similare depinde în mare măsură de inițiativele autorităților publice locale și de gradul de mobilizare a comunității în soluționarea problemelor de interes local”, a mai spus Ion Crivoi, primarul comunei Ucrainca.
Localitățile Ucrainca, Ermoclia și Varnița fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.
Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org.