Istoria renaşte în satul Duruitoarea Veche din raionul Rîşcani. Acolo a fost inaugurat un complex muzeistic, care include grota şi defileul din localitate.

În acest mod, autoritățile își propun să valorifice patrimoniul cultural al satului şi să atragă cît mai mulți turiști. 

În muzeul din satul Duruitoarea Veche, vizitatorii pot vedea exponate găsite în timpul săpăturilor arheologice făcute în grota de lîngă localitate, dar şi multe lucruri vechi aduse de către localnici.

Oamenii speră că acesta va deveni o atracţie turistică: Este foarte interesant aici, sînt mult obiecte istorice. Mi-au plăcut oasele şi dinţii de mamut.

Se implică foarte activ, au interes foarte mulţi. Este o zonă turistică înseamnă că au şi un viitor de a cîştiga ceva din meşterit, a spus Sergiu Briceac, meşter popular.

Grota de lîngă satul Duruitoarea Veche este o fostă așezare umană din paleolitic. Peştera a căpătat renume internaţional.

Era o idee ca să revitalizăm această Grotă, care este o grotă deosebită, este una din cele mai vechi aşezări umane din Europa. Să fie un model pentru alte localităţi care au un patrimoniu, are valori deosebite, a declarat Nicolae Moscalu, director A.O Moştenitorii.

Sîntem în una dintre cele mai reprezentative grote. Unde au fost efectuate săpături arheologice în anii 70 şi au fost atestate mai multe starturi de cultură a omului preistoric. Zona este foarte bogată, a subliniat Valeriu Ţarigraţchi, preşedintele Comisiei pentru Mediu, Glodeni

Prin crearea complexului, autorităţile locale vor să promoveze turismul şi să valorifice patrimoniul cultural.

Acest muzeu va fi un complex turistic de nivel european. Fiindcă avem Grota de la Duruitoarea Veche, Defileul de la Duruitoarea Veche, care prezintă într-adevăr nişte valori, a conchis Galina Zamurdac, vicepreşedintele raionul Rîşcani.

Proiectul a fost iniţiat de autorităţi în colaborare cu Asociaţia Obştească „Moștenitorii”. Valoarea acestuia este aproape 20 de mii de euro.

Imprimare