Emisiunea audio

Despre măsura în care s-a reușit implementarea Strategiei de Descentralizare, în contextul în care expiră toate termenele prevăzute în Planul de Acțiuni și ce poate fi întreprins în perioada imediat următoare pentru a nu compromite acest proces s-a discutat zilele trecute în cadrul Comisiei Parlamentare Administrație Publică. Acesta a fost și subiectul emisiunii Vocea Administrației Publice Locale din 18 noiembrie, curent, iar invitații lui Victor Rusu fost deputații, membri ai Comisiei Parlamentare Administrație Publică, Iurie Țap și Ștefan Vlas, dar și directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

Deputatul Iurie Țap a declarat că se regizează ca implementarea Strategiei privind descentralizarea să nu aibă loc: „Precizez că încă din septembrie am insistat pentru organizarea dezbaterilor privind descentralizarea. Spre regret s-a votat mai întâi politica bugetar-fiscală, după care s-a ajuns la dezbaterile privind descentralizarea. Nu au fost prezente toate entitățile responsabile de implementarea Strategiei privind descentralizarea. Această atitudine ne demonstrează dorința cu privire la această descentralizare. Spre regret, majoritatea parlamentară actuală se pregătește de alegerile parlamentare. Din partea Guvernului este o sfidare a bunului simț. Este lipsă de viziune și de neînțelegere în ce privește reforma de descentralizare. Dependența financiară a administrațiilor locale față de cea centrală este în creștere. Despre politica bugetar-fiscală am pornit discuțiile încă din mai. Ca până în toamnă să putem modela documentul. Să putem identifica două, trei surse de venituri noi. Nu se dorește ca autoritățile locale să fie independente politic. Este cel mai grav fapt, când le sunt legate mâinile autonomiilor locale.”

Și deputatul Ștefan Vlas a adăugat că este regretabilă absența miniștrilor de la dezbaterile privind implementarea Strategiei de descentralizare, cât și faptul că schimbarea statutului unor localități a adus doar deranj: „Este regretabil că nu au fost primele persoane responsabile, factorii de decizie. Nu se dorește descentralizarea, nu vor să împartă puterea. Având comunități puternice nu le vor putea manipula. De aceasta nu se dorește. Ar trebui la inițiativa noastră sau a CALM să se mai organizeze dezbateri publice și să decidem cum procedăm cu administrațiile publice locale. Trebuie să ne mai întâlnim o dată cu Guvernul. Cu privire la schimbarea unor localități în statut de oraș, au adus doar cheltuieli, de schimbarea ștampilelor, blanchetelor.”

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui a salutat faptul că a avut loc această întâlnire, dar a bătut alarma că trebuie de grăbit procesul: „Consiliul Europei arată un interes foarte mare privind situația din Republica Moldova. Cunoaștem și conținutul Rezoluției despre cazul lui Dorin Chirtoacă. Este interesat cum se respectă autonomia locală. Consiliul Europei va trimite un grup de lucru care va monitoriza cum se implementează procesul de descentralizare. Cel mai important semnal de alarmă îl reprezintă politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, privind democrația locală. Nu s-a acordat atenție descentralizării financiare. Nu există nicio măsură de descentralizare și consolidare financiară locală. Acest lucru înseamnă că nu vor exista măsuri de implementare a Strategiei care expiră anume în anul 2018. Prin urmare, există riscul real ca această strategie din nou să nu fie implementată, asta în condițiile în care deja au fost prelungiți termenii de implementare a acestor obiective.   Anul trecut s-au acordat mai multor localități statutul de orașe, dar a rămas doar pe hârtie acest statut. Foarte mult depinde și de deputați, să monitorizeze cum se implementează politicile, legile. Guvernul trebuie să aibă grijă de fiecare acțiune și de ceea ce va urma, ținând cont de această Strategie. Am venit cu proiecte de legi concrete, care să fie analizate, privind statele de personal, remunerările. În acest an am venit cu un pachet întreg de propuneri. Trebuie să ajungem la un numitor comun. Dacă ar exista dorința de a ne aduna împreună, am reuși.

Invitații emisiunii au reiterat faptul că doar implementarea Strategiei de descentralizare poate aduce o reală democrație locală.

Imprimare