Ungheni tinde tot mai mult să devină independent din punct de vedere energetic. Sectorul energetic este unul vital pentru dezvoltarea economică a oraşului. Autorităţile optează pentru o creştere de până la 20%, către anul 2020, a ponderii energiei produse din surse regenerabile. În acest scop, se lucrează intensiv pentru racordarea instituţiilor publice la sisteme de încălzire pe biomasă, energie solară şi geotermală. Este de menţionat faptul că Liceul „Gh. Asachi” deja dispune de sistemul propriu de încălzire pe biomasă, iar la Grădiniţa „Licurici” se efectuează lucrări pentru construirea unei centrală geotermală.

În curînd şi Întreprinderea Municipală „Servicii comunale Ungheni” va avea propriul sistem de încălzire pe biomasă datorită proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite în perioada 2015-2017.

Scopul proiectului „Racordarea blocului administrativ cu anexă al ÎM „Servicii Comunale Ungheni” din oraşul Ungheni la sistemul de încălzire pe bază de Biomasă” constă în asigurarea unui mediu termic în încăperile instituţiei şi asigurarea condiţiilor adecvate de muncă şi odihnă a personalului instituţiei. În instituţie activează peste 88 de angajaţi, care vor beneficia de vestiare ce vor fi încălzite, iar blocurile sanitare vor fi prevăzute cu apă caldă. Astfel, se va micşora rata de îmbolnăvire în rândul personalului, cauzate de temperaturile scăzute pe perioada rece a anului.

Se va exclude pericolul care îl prezintă sistemul existent pentru angajaţi: pericol de incendiu, de otrăvire cu gaze eliminate de la sobe şi de electrocutare de la instalaţiile electrice. De asemenea, prin implementarea proiectului respectiv, va fi posibilă reducerea cheltuielilor la încălzirea încăperilor cu aproximativ 47 mii lei.

Este important de menţionat că ÎM ”Servicii Comunale Ungheni” are rezerve mari în ceea ce priveşte  materialul lemnos pentru necesităţile proprii şi pentru producerea biocombustibilului, întrucît aceasta întreţine toate spaţiile verzi din or. Ungheni. Anual întreprinderea defrişează şi curăţă crengile la 1000 de arbori, obţinând o masă lemnoasă de circa 170 m3, care este depozitată pe teritoriul întreprinderii. Volumul lucrărilor de defrişare a arborilor de pe teritoriul or. Ungheni este în creştere din an în an, deoarece arborii plantaţi cu 25-30 ani în urmă, practic au atins vârsta de viaţă. Astfel, întreprinderea va fi asigurată cu combustibil mult timp înainte.

Costul proiectului este de 320 mii lei. Întreprinderea a trecut cele două etape de selectare cu succes. La moment se pregăteşte pentru a treia etapă, etapa finală, care prevede şi organizarea unei audienţe publice. Audienţa publică va fi organizată pe data de 11 februarie 2016, la ora 10:00, la Centrul de Informare pentru Cetăţeni, în cadrul Primăriei oraşului Ungheni. Sunt invitaţi toţi doritorii pentru a lua cunoştinţe în detaliu despre proiect şi a-şi exprima opinia vis-à-vis de acesta.

În cazul în care întreprinderea va fi selectată pentru implementarea proiectului, contribuţia de 20 % din suma proiectului este garantată de Primăria oraşului Ungheni.

„Acest proiect este foarte valoros atît pentru ÎM „Servicii comunale Ungheni”, cît şi pentru oraşul Ungheni în general. Încă o instituţie va deveni independentă din punct de vedere energetic, se vor reduce considerabil cheltuielile de întreţinere, şi vor fi create condiţii optime de lucru pentru angajaţi. Un proiect mic, însă cu rezultate mari. ÎM „Servicii comunale Ungheni” va fi un exemplu de urmat pentru întreaga comunitate”, a declarat primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.

Imprimare