Satul Costești este o localitate de peste 12 000 locuitori, situat la o distanță de 22 km de orașul Chișinău. Prin urmare, așezarea geografică favorabilă datorată apropierii de centrul raional și inclusiv de orașul Chișinău, deschid importante perspective și oportunități de dezvoltare economică durabilă a localității, dezvoltare a turismului şi mobilitate a populaţiei spre centrele economice regionale.
Pe raza satului Costești, raionul Ialoveni există o rețea de linii electrice aeriene de înaltă tensiune, medie şi joasă. Satul este asigurat cu energie electrică prin intermediul a 1900 piloni. Starea liniilor de distribuţie este satisfăcătoare, rețelele de energie și cele telefonice fiind reparate în situațiile create în urma intemperiilor vremii. Acoperirea iluminării stradale este însă insuficientă, în special pe străzile principale, care asigură accesul cetățenilor spre gospodăriile lor sau la instituțiile publice (școală, grădiniță, etc.) sau alte organizații de interes comun (biserică, magazin, piață, stație de microbuz, etc.). Datorită acestor condiții, gradul de insecuritate a cetățenilor crește prin numărul mare de infracțiuni comise în perimetrele ne-iluminate. Conform datelor oferite de postul local de poliție, numărul accidentelor rutiere este vădit mărit în aceste sectoare.
Principalele activităţi de proiect care urmează să fie realizate sunt următoarele :
1. Identificarea celor mai adecvate tehnologii pentru un serviciu eficient de iluminare stradală.
2. Instalarea unui sistem eficient de energie de iluminare stradă , în zonele principale ale satului.
3. Asigurarea proceselor de consolidare a capacităţii în rândul personalului tehnic , în scopul de a exclude orice posibilitate de management de întreţinere rău.
4. A prezenta concluziile, precum şi activităţile implementate în alte sate şi commune ca model de success în implementarea unui astfel de proiect, în cadrul unui eveniment public, de dare în exploatare a proiectului.
În cazul extinderii rețelei de iluminare stradală prin mărirea numărului de piloni și dotarea acestora cu becuri de tip econom, în cadrul derulării proiectului sunt necesare anumite activități. Inițial, este indispensabilă elaborarea proiectului tehnic şi identificarea surselor de finanţare, suport din partea distribuitorului de energie electrică precum și participarea ulterioară a localnicilor la suplinirea costurilor pentru conectare la iluminatul stradal în stradelele adiacente proiectului. Proiectul va fi implementat de către Asociația Obștească Alternativa, la inițiativa Primăriei satului Costești, și care urmărește prin acest proiect să crească calitatea vieții sătenilor și diminuarea situațiilor de risc în care se află zilnic fiecare locuitor.
Satul Costești este localitate cu mari perspective social-economice, iar iluminatul stradal va fi unul din proiectele care va asigura aducerea la viață a satului și atragerea cetățenilor de peste hotare să revină în localitatea de baștină. Impactul şi durabilitatea sunt cele două criterii finale. Bunele practici în domeniul iluminării stradale trebuie să fie durabile din punct de vedere economic, ecologic şi social . Impactul lor trebuie să fie continuu şi de lungă durată.
Participarea publicului este principiul care ajută la identificarea nevoilor locale legate iluminare stradală și care vor fi conștientizate. Acest lucru necesită mult timp, dar participarea adecvată creează reţele şi legături care vor ajuta în obţinerea sprijinului pentru desfășurarea și altor proiecte de dezvoltare locală pentru satul Costești.
Implementarea proiectului, așa cum a fost descrisă, va conduce la desfășurarea unei activități productive, eficiente și, pe termen lung. Astfel, prin participarea proprie a locuitorilor din zona la implementarea proiectului se va induce sentimentul de “proprietate” al beneficiarilor asupra proiectului și va crește gradul de responsabilitate nu doar a unei zone, dar a întregii localități. În cazul prezentului proiect, considerăm că beneficiile cântăresc în termeni socio-economici mult mai mult decât costurile sau riscurile, iar proiectul reprezintă o investiție profitabilă pe termen lung. Realizarea proiectului corespunde integral conceptelor de dezvoltare locală în baza principiilor de îmbunătățire a performanțelor resurselor umane și a competitivității. Proiectul va promova bunele practici în domeniul implementării proiectelor finanțate din fonduri externe, dar și prin intermediul contribuției cetățenilor.