Vineri, 19 iulie, în localitatea Costeşti din raionul Ialoveni a avut loc o reuniune a experţilor IDIS “Viitorul” şi a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova cu primarii şi consilierii locali din zona de securitate de pe cele două maluri ale râului Nistru precum şi reprezentanţii Consiliului Raional Dubăsari. Scopul acestei mese rotunde a fost de a pune în discuţie necesităţile şi problemele locuitorilor din zona de securitate în vederea elaborării unui policy brief care ar sintetiza necesitățile cetăţenilor moldoveni din regiune şi ar constitui o propunere de politici publice pentru autorităţile din Republica Moldova.

Reuniunea a fost moderată de directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, care a organizat dezbaterea pe câteva paliere – identificarea problemelor, legislaţia existentă, beneficiile curente şi căutarea soluţiilor. Participanţii la discuţii au insistat asupra principalelor probleme cu care se confruntă – îngrădirea circulaţiei oamenilor atât de Tiraspol cât şi de Chişinău, imposibilitatea desfăşurării unor afaceri în regiune, inexistenţa unei poliţii comunitare, condiţiile grele de viaţă ale combatanţilor din satele din stânga Nistrului, decalajale de pensii care favorizează preferințe pentru pensia transnistreană, documentarea cu acte de identitate diferenţiată dintre satele de pe malul stâng şi drept al Nistrului, ignorarea de către Comisia Unificată de Control a doleanţelor APL în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din zonă, lipsa proiectelor finanţate atât din fonduri străine cât şi de ADR Centru, problema recrutării tinerilor şi înmatricularea lor la instituţiile de învăţământ superior etc.

De asemenea, primarii au subliniat faptul că în ultimii ani situaţia lor a început să se înrăutăţească, de vină fiind indiferenţa Chişinăului care, de multe ori, uită de existenţa unor probleme specifice ale zonei date. Asupra acestor aspecte a stăruit, în mod special, Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, care a indicat o anumită pasivitate a autorităţilor centrale în rezolvarea nevoilor comunităţilor din zona de securitate.

La reuniune au fost prezenţi şi reprezentanţii Biroului pentru Reintegrare care au răspuns la întrebările primarilor şi consilierilor, notându-şi solicitările acestora. În general, s-a remarcat necesitatea unor discuţii cât mai frecvente într-un asemenea format, participanţii exprimându-şi uimirea cu privire la inexistenţa până în momentul de faţă a unei strategii de dezvoltare a localităţilor din zona de securitate. Expertul IDIS “Viitorul”, Corneliu Ciurea a remarcat că acest fapt se datora, în special, caracterului provizoriu al zonei de securitate, fapt ce împiedica abordările strategice. Înţelegând, însă, că această zonă ar putea să mai existe o perioadă îndelungată, se impune în mod imperios elaborarea unor strategii de dezvoltare.

Un studiu privind dezvoltarea localităţilor va fi elaborat în lunile următoare de către experţii IDIS “Viitorul” care vor conlucra în această privinţă cu primarii din localităţile vizate. O asemenea abordare ar putea necesita şi o regândire a zonei de securitate, ceea ce ar însemna o abordare diferenţiată a localităţilor din regiune.

Proiectul „Promoting Dialogue between Moldova and Transnistria / Building trust between both sides of the river Dniester – preparing professional experts in public policy” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” în parteneriat cu Common Home, Hanns-Seidel-Stiftung, Ambasada SUA în Moldova, și cu susţinerea financiară a National Endowment for Democracy. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.  

 


















Imprimare