CALM și Rețeaua Proiectelor Structurale „We help din Austria au organizat săptămâna trecută atelierul de lucru „Instrumente în managementul comunicării primarilor. Aleșilor locali le-au fost prezentate modele și tehnici de comunicare de către Hans Kohler, fost primar și deputat în Austria, dar și  de către actualul deputat Krimhild Buchel-Kapeller. Într-un interviu pentru calm.md, Hans Kohler vorbește despre relația organizației pe care o reprezintă cu CALM, dar și ce îl motivează să ajute comunitățile locale din Republica Moldova. Menționăm că în ultimii ani, datorită Rețelei Proiectelor Structurale „We help, în Republica Moldova au fost aduse peste 40 de autospeciale, iar în mai multe localități au fost  construite posturi de pompieri voluntari. Hans Kohler este membru de onoare al Consiliului de Administrare al CALM.

De ce pentru aleșii locali este important să fie și buni oratori?

Hans Kohler: Anul trecut au avut loc alegeri locale în Republica Moldova în rezultatul cărora avem mulți primari la primul mandat. Comunicarea este unul dintre cele mai importante elemente  în activitatea unui ales local, atât în relația cu angajații, cât și cu publicul. O comunicare bună este o cale sigură spre succesul unui ales local. Iată de ce ne-am propus să-i susținem în însușirea unor abilități și experiențe acumulate pe parcursul activității noastre.

Ce obiective aveți în acest proces de cooperare cu CALM?

Hans Kohler: Cunoașteți că avem câteva domenii pe care ne axăm activitatea. Unul dintre acestea este să lucrăm împreună cu Congresul Autorităților Locale din Moldova pentru a fortifica și capacitățile comunităților locale. În țara noastră, în Austria, acum 150 de ani, în Constituție au fost puse bazele statului independent cu comunități independente. Noi știm că acum 30-50 de ani aici erau alte convingeri, dar ne propunem să muncim împreună pentru ca și comunitățile locale din Republica Moldova să devină independente. O comunitate este puternică dacă are o societate civilă care contribuie la salvarea resurselor financiare. Un exemplu în acest sens este contribuția noastră la crearea posturilor de pompieri voluntari. Astfel, oameni dintr-un sat sau dintr-o municipalitate se ajută unii pe alții, pe bază de voluntariat și aceasta este cea mai bună metodă de a demonstra că oamenii nu sunt singuri pe această lume, au vecini, suntem o echipă și trebuie să lucrăm împreună. Anume de asemenea experiențe este nevoie într-o comunitate. Anul trecut am realizat un atelier de lucru despre voluntariatul în comunități. De această dată am ales să abordăm tematici ce vizează comunicarea în comunitate. Un alt subiect ar putea fi despre cum ne organizăm timpul, pe noi, dar și activitatea din primărie. E doar un transfer de cunoștințe, nimic mai mult.

Sunteți membru de onoare al Consiliului de Administrare al CALM. Ce semnificație are pentru Dvs această titulatură?

Hans Kohler: Pentru mine este important ce s-a făcut până la obținerea acestei titulaturi. Totodată, acest lucru mă responsabilizează să muncesc și mai mult de acum încolo.

Ce părere aveți despre oamenii din Republica Moldova?

Hans Kohler: Am activat în mai multe țări din estul Europei. Am fost în Belarus, Ucraina și alte țări. În Belarus ne-am făcut prieteni dar ei sunt un pic mai distanți, mai reci, au mai multe întrebări privind intențiile noastre etc. Nu e la fel și în RM, aici oamenii sunt foarte deschiși. Pe de altă parte, am întâlnit aici mulți oameni care vor să schimbe lucrurile și se implică în acest proces, iar exemplu în acest sens sunt lansarea cu succes a stațiilor de pompieri voluntari. Eu cred că succesul depinde mereu de cât de mare este dorința primarului. Aleșii locali pot schimba statul.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare