Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) s-a întrunit vineri, 23 februarie, într-o ședință de lucru cu premierul Pavel Filip  și cabinetul de miniștri.  În cadrul evenimentului s-a discutat despre multiplele probleme cu care se confruntă APL și despre necesitatea creării unui grup de lucru instituționalizat format din reprezentanți ai APC și APL ce ar eficientiza activitatea autorităților locale.

Prim-ministrul Pavel Filip a salutat necesitatea dinamizării comunicării între APC și APL. „Acest format de întrevederi este foarte bun, întrucât aici sunt toți membrii Guvernului, reprezentanții Executivului în teritoriu și membrii CALM. Îmi doresc să existe o comunicare permanentă, să avem o abordare constructivă, pentru că problemele se rezolvă prin comunicarea zi de zi, iar identificarea soluțiilor se poate face doar prin dialog”.

Președintele CALM, primarul de Selemet, Tatiana Badan a salutat inițiativa premierului  de a organiza această reuniune și a vorbit despre importanța creării unei platforme de comunicare. „Ne dorim foarte mult să restabilim comunicarea cu autoritățile publice centrale. Ne exprimăm speranța că după această reuniune vom ieși cu o înțelegere foarte bună despre acest format de dialog. Ne dorim să avem instrumente și mecanisme eficiente la nivel local pentru a soluționa problemele cetățenilor, iar dacă vom avea acest dialog, multe dintre aceste probleme ar putea fi soluționate imediat”, a afirmat Badan.

Vicepreședintele CALM, primarul de Edineț, Constantin Cojocaru a apreciat această deschidere a APC. Potrivit edilului,  pe domeniul APL, anul 2016 a fost cel mai productiv de la independența RM. „Datorită conlucrării între APC și APL, în 2016 s-au făcut multe lucruri pe domeniul descentralizării finanțelor publice, am obținut dreptul de a ne adresa la Curtea Constituțională, de a schimba destinația terenurilor, în 2017 am beneficiat de pe urma descentralizării Fondului Rutier, lucruri care nici nu se discutau în perioada anterioară și nici nu credeam că pot fi realizate. Credem că această întrunire de astăzi va fi apreciată și de partenerii noștri externi. E bine ca împreună să decidem cum rezolvăm problemele pe domeniul APL.”

Primarul de Strășeni, Valentina Casian a explicat că din cele 12 unități de personal pe care le are la primărie, doar cinci sunt acoperite, instituția neavând jurist. Cu toate acestea, în trei din cele patru dosare deschise, Primăria Strășeni a obținut câștig de cauză, chiar dacă a fost purtată prin instanțe. Potrivit Valentinei Casian, este imposibil de activat în asemenea condiții. Totodată, primarul municipiului Strășeni a denunțat controlul excesiv, inclusiv din partea Oficiului Teritorial Strășeni al Cancelariei de Stat.

Primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu a vorbit despre salariile mici din administrația publică locală, un funcționar public primind o retribuție de 2 200 de lei pe lună. „Acest lucru îi determină pe profesioniști să plece din sistem.  O să fugă toți de la țară la oraș în cazul în care o să le plătim așa salarii. Este o situație complicată, trebuie urgent de întreprins modificări la capitolul salarizare”.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu a precizat că în prezent sunt evaluate locurile de muncă din toate domeniile și i-a îndemnat pe aleșii locali să se înarmeze cu răbdare, deoarece avem resurse limitate. „Facem acum evaluarea locurilor de muncă în diverse domenii. Vrem să construim o grilă echitabilă pentru toți angajații din sectorul public. Paralel, elaborăm noua Lege a salarizării. În felul acesta vom încerca să găsim o soluție pentru tot sistemul bugetar”.

Ministrul al Afacerilor Interne Alexandru Jizdan i-a asigurat pe aleșii locali de faptul că Ministerul de Interne își dorește să fie un partener deschis și prietenos al APL.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a menționat că atunci când este vorba despre un dialog instituționalizat,  în ambele tabere trebuie să fie oameni pregătiți. „În spatele miniștrilor sunt echipe de profesioniști și primarii trebuie să aibă asistență din partea experților, ca împreună să putem lucra mai efectiv și să adoptăm anumite decizii. Dialogul instituționalizat trebuie să abordeze probleme sistemice, generale. Noi avem experiența unui dialog instituționalizat destul de bun, când se lucrează cu instituțiile și organizațiile reprezentative, cum ar fi relația Guvernului cu patronatele, sau cu sindicatele. Procesul de descentralizare este unul amplu și de durată, de aceea este nevoie de revenit la Comisia Paritară, iar pentru a efeicientiza lucrul aceastei Comisii este nevoie de crearea grupurilor specializate care, în dependență de problema ce apare, să poată reacționa”.

In cadrul sedinței s-au discutat cateva optiuni de eficientizare a dialogului între Guvern și CALM. In special, Guvernul a venit cu propunere extinderii formatului Consiliului național pentru reforma administrației publice prin preluarea competențelor Comisiei paritare pentru descentralizare, în vederea îmbunătățirii conlucrării în acest format. La rândul său, luând în considerație complexitatea, specificul  și caractcerul permanent a domeniul descentralizării si autonomiei locale, CALM a venit cu propunerea de a fi păstrată și consolidată Comisia Partară pentru descentralizare, în calitate de acea structură care să asigure comunicarea efectivă și peramnentă institutționalizată.  

În rezultatul discuțiilor, s-a convenit că Guvernul și CALM vor organiza consultări suplimentare în vederea identificării în termene scurte a unui format și mecanism de dialog, care să asigure o comunicare reală, efectivă și permanentă între Guvern și APL în vederea soluționării operative și adecvate a problemelor cu care se confruntă APL.









Imprimare