O nouă Strategie de Cooperare a Elveției cu Republica Moldova pentru anii 2018-2021 a fost lansată miercuri, 18 aprilie. Guvernul Confederației Elvețiene va aloca circa 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea autonomiei locale, domeniul sănătății și economiei în toate regiunile Republicii Moldova. La eveniment au participat Simon Giger, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Crystyna Marty Lang, secretar adjunct de stat, Departamentul federal al Afacerilor Externe, Elveția, Barbara Boeni, șef direcție Eurasia, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și alți demnitari de stat. Tatiana Badan, primar de Selemet, președinte al CALM, experții CALM Alexandru Osadci, Irina Luncașu, Alexandru Morcov, Ludmila Malai, primarul municipiului Strășeni Valentina Casian, dar și primarul de Comrat Serghei Anastasov au reprezentat la întrevedere APL-urile din Republica Moldova.

Astfel, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare își propune să contribuie la dezvoltarea capacităților APL și la sporirea gradului de autonomie locală.  În același context, va fi susținut procesul de descentralizare efectivă, iar autorităților publice locale li se va acorda asistență pentru a lărgi accesul la resursele necesare și alocare a acestora conform priorităților populației.

Totodată, Agenția Elvețiană va acorda suport în dezvoltarea unor sisteme de piață eficiente și la ameliorarea climatului investițional, având ca finalitate crearea locurilor de muncă atractive și a oportunităților de generare a veniturilor.

Potrivit Simone Giger, noua Strategie de Cooperare este o continuare a suportului pe care Elveția îl acordă R.M., dar reprezintă și un nou început, care are drept obiectiv  oferirea beneficilor pentru populația Republicii Moldova.

Krystyna Marty Lang a declarat că datorită sprijinului elvețian, anul trecut peste 50 de mii de persoane au obținut acces la apă potabilă sigură, iar peste 22 de mii de persoane se bucură de condiții sanitare mai bune.

Ministrului Tudor Ulianovschi a afirmat că Elveția susține dezvoltarea durabilă a RM, dar și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Realizarea Strategiei de cooperare pentru anii 2018-2021 este coordonată la nivel de țară de Biroul de Cooperare al Elveției, care este oficiul local al Agenției elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Reprezentanța Ambasadei Elveției în Republica Moldova.

Datorită programelor și proiectelor elvețiene implementate în RM în cadrul Strategiei de Cooperare 2014-2017, astăzi, circa 50 de mii de persoane din zonele rurale și urbane mici beneficiază de acces la apă potabilă de calitate; au fost create asociații ale consumatorilor de apă care asigură la nivel local gestionarea eficientă a sistemelor de aprovizionare cu apă, s-a ameliorat calitatea asistenței medicale, ș.a.

În acest context reamintim că în primăvara anului 2017, a fost lansat SERVICIUL DE SUPORT AL OPERATORILOR MICI DE APĂ ȘI SANITAȚIE (SOMAS). Acest serviciu servește drept platformă pentru consolidarea capacităților APL și ale operatorilor serviciilor de apă și sanitație din mediul rural. Astfel, în prezent atât APL, cât și operatorii serviciilor de apă și sanitație din mediul rural se pot adresa pentru a beneficia de tot spectrul de servicii acordat de SOMAS. 

Menționăm că SERVICIUL DE SUPORT AL OPERATORILOR MICI DE APĂ ȘI SANITAȚIE (SOMAS) fost creat cu suportul proiectului Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova (ApaSan), finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), cofinanţat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) şi implementat de Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare