La 15 februarie 2016 la Bruxeles a avut loc cea de-a 3447-a Reuniune a Consilului UE pentru afaceri externe, în cadrul căreia , unul dintre subiecte a fost elaborarea unui set de concluzii vis-a-vis de R.Moldova.

În Concluziile Consiliului UE privind Republica Moldova adoptate la Bruxeles se reafirma de o maniera diplomatica, dar tranșanta sustinerea în continuare de catre UE a cursului european al R.Moldova doar, ca se cere ca guvernarea „să dea prioritate acelor reforme care privesc politizarea instituțiilor statului, corupția sistemică, reforma administrației publice, ducând, printre altele la o mai mare eficacitate și transparență a instituțiilor de control al folosirii finanțelor publice.”

Sunt destule motive de îngrijorare pentru Statele UE, ținănd cont de recentele evenimente, dar si de instabilitatea politică, care diminuaza certitudinea, că R.Moldova va urma un drum european. Textul Concluziilor insistă pe necesitatea continuării reformelor.

„Consiliul urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova. Uniunea Europeană este convinsa că dificultățile actuale pot fi rezolvate doar prin dialog constructiv între toate forțele politice din țară, care să ia în considerare așteptările oamenilor din RM. Rezultatele concrete asupra reformelor sunt necesare pentru a restabili încrederea”, se menționează în Concluzii.

Totodata, in asest document guvernarea este chemata să prioritizeze reformele și i se solicită o implementare accelerată a AA în scopul de a aduce beneficiile Acordului de Asociere, inclusiv cele prevazute de Zona de Liber Schimb aprofundat și cuprinzător cat mai aproape de cetățeni.

Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini eforturile de reformă, dar totul va depinde de reformele, care urmează a fi implementate cat mai curând și care vizează – abordarea depolitizării instituțiilor de stat, corupția sistemică, reforma administrației publice vizează, printre altele, la creșterea eficienței organismelor de reglementare, transparența și responsabilitatea în gestionarea finanțelor publice, precum și în ceea ce privește în procesul de elaborare a politicilor.

Imprimare