În cadrul unei vizite oficiale întreprinse în Republica Moldova, secretarul general al Asociației Comunelor din România (ACoR) Gheorghe Bute a vorbit despre realizările comune ale ACoR și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Gheorghe Bute a amintit că ACoR și CALM au fondat în anul 2013 Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova – structură comună de coordonare dintre autoritățile celor două administrații, în scopul impulsionării și consolidării procesului de cooperare, transferul de cunoștințe și schimb de experiență între colectivitățile locale din România și Republica Moldova, în cadrul procesului de descentralizare, modernizare și europenizare. Încă de la început, cele două asociații și-au propus, printre alte obiective, să susțină înfrățirea între unitățile administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova, să sprijine bilateral procesele de descentralizare, consolidare a autonomiei locale și de atingere a standardelor UE, să inițieze un proces complex, constant și permanent de consolidare a mecanismelor european de înfrățiri. În acest context, peste 200 de înfrățiri între unități administrativ-teritoriale din cele două state au fost inițiate.

Potrivit secretarului general al ACoR, un alt lucru realizat a fost modificarea cadrului legal din România în vederea acordării drepturilor autorităților locale din România să finanțeze direct proiecte și activități în localitățile înfrățite din Republica Moldova. „În prezent aceste prevederi legale sunt implementate cu succes, fiind realizate zeci de proiecte care îmbunătățesc activitatea autorităților locale, a afirmat Gheorghe Bute. Reprezentantul ACoR a menționat că o atenție deosebită a fost acordată cooperării între cele două asociații și diverselor organizații internaționale, dar și demersurilor de susținere a acestor organizații în procesul de semnare a acordurilor de asociere a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Asociația Comunelor și România și Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova au inițiative comune și caută să găsească în permanență surse de finanțare în domeniul de interes ale ambelor asociații. Un exemplu adus în acest sens de secretarul general al ACoR a fost proiectul „Îmbunătățirea accesului la servicii de calitate adresate cetățenilor, finanțat de Guvernul Norvegiei și fondurile Uniunii Europene.  „Proiectul va fi implementat până la finele anului 2021. În cadrul acestuia, Asociația Comunelor din România va sprijini instruirea a 30 de primari ai CALM în transferul de bune practici.

De asemenea, Asociația Comunelor a militat pentru participarea membrilor CALM în calitate de observatori permanenți în cadrul activităților Comitetului European al Regiunilor. La lucrările Forului European al Regiunilor ce au avut loc în perioada 4-5 februarie 2019, delegația României la Comitetul Regiunilor a fost alături de CALM în susținerea consolidării cooperării dintre CALM și Comitetul Regiunilor. „În aprilie 2016 a fost semnat un protocol de colaborare cu filiala CALM din raionul Cantemir. Acțiunea a avut loc în județul Alba și după jumătate de an, în noiembrie 2016, a avut loc vizita unei delegații formată din 45 de primari din RM, fiind semnate mai multe acorduri de înfrățiri, de colaborări între filiale ale ACoR și CALM. În aprilie 2015 a avut loc conferința moldo-română a femeilor primar. Femeile primar din Republica Moldova și România au avut mai multe întâlniri, lucru benefic, care are și rezultate, a menționat Gheorghe Bute.

Acestea sunt doar câteva dintre realizările comune ale ACoR și CALM, prezentate de Gheorghe Bute în cadrul reuniunii primarilor din România și Republica Moldova ce a avut loc la 15 septembrie la Vatra, Strășeni. „Prin efortul celor două asociații putem să ajungem mult mai departe. Ne-am dori să avem permanent de partea noastră și cele două guverne, deoarece trebuie să recunoaștem că de multe ori sunt sincope, frâne puse de o parte sau de alta de a nu dezvolta relațiile așa cum ne-am dori noi, a concluzionat secretarul general al ACoR.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare