În prima zi a vizitei întreprinse în România, cei circa 50 de primari din Republica Moldova au rămas impresionați de transformările, grație fondurilor europene, a comunei Ciugud, județul Alba Iulia.  Realitățile locului au demonstrat că titlurile de presă despre această comună cum sunt „Minunile de la Ciugud” sau „ Podoaba României” nu sunt deloc niște exagerări. În ultimii 10 ani, comuna din Alba a reușit să absoarbă peste 16 milioane de euro, o sumă care depășește cu mult posibilitățile autorităților locale din Republica Moldova. Cu cele peste 16 milioane de euro atrase de la Uniunea Europeană, ciugudenii au pus asfalt inclusiv pe drumurile care duc la câmp, au făcut rețea de gaze, canalizare, centru cultural, au pus și internet gratuit, au trasat pistă pentru biciclete și au făcut pe un imaș, unde cândva pășteau vacile un Parc Industrial care angajează aproape toată forța de muncă din cele trei sate componente. Șomajul în comună e aproape de zero procente, iar pe listele de asistați social figurează doar două persoane. Ciugudul găzduiește cel mai mare teren de golf din România, cu o suprafață de 62 de ha. Despre cum a reușit toate aceste realizări, primarul de Ciugud, George Damian explică într-un interviu pentru postul ZeceTV.

 „Istoria comunei Ciugud a început cu un vis care m-a mutat în această comună prin căsătorie în 1992. M-am ambiționat atunci să nu plec la oraș. Comuna Ciugud era un sat cu oameni îmbătrâniți, fără speranțe, fără infrastructură și am tot așteptat schimbarea până în anul 2000. Văzând că lucrurile stau pe loc, iar alții ne-o iau înainte, împreună cu un grup de tineri inimoși ne-am spus că nu mai putem sta deoparte, noi trebuie să facem schimbarea, pentru copiii și nepoții noștri. Am intrat în competiția electorală, am ajuns primar spre surprinderea multora, pentru că fiind venit din comuna vecină, nu mă cunoșteau foarte mulți, aveam 32 de ani. După ce am câștigat alegerile nevoile erau foarte multe, posibilități erau foarte puține, aveam puțini bani ca venituri la bugetul local și atunci am început să investesc în oameni. Am adus alături de mine tineri profesioniști, visători ca și mine, tineri care au devenit parte din această comunitate și împreună am dus mai departe acest vis frumos. Iată că an de an ni se împlinesc din acele vise când doar speram că Ciugudul va avea o mănăstire, sau va avea toate străzile asfaltate, sau va avea condițiile de la oraș, sau cine m-ar fi crezut atunci că vom avea un teren de golf?”

Potrivit primarului de Ciugud, de atunci și până acum veniturile comunei au crescut cu 1650 la sută. Mulți dintre tinerii cu care a făcut la început echipă nu au fost motivați material, unii câștigând în primii ani poate mai puțin decât dădeau pe naveta până la localitatea de unde veneau:  „Cred ca i-am motivat spiritual. Am încercat să-i fac să înțeleagă că vor veni și mulțumirile materiale. Acum au salarii bune, sunt satisfăcuți pentru că sunt unii dintre cei mai buni profesioniști din județ, ei sunt cei care implementează vise altor comunități”.

Primarul comunei consideră că Ciugudul înregistrează o creștere a populației pentru că aici a fost creată o oază pe care toți și-o doresc: niște condiții de trai mai bune decât în oraș, adică oamenii au aici tot ceea ce au în oraș, dar au în plus liniște și aer curat, sunt la 5-10 minute de mers cu mașina până în oraș și mulți au ales să se mute la Ciugud. O zonă dezvoltată economic, liniștită, cu facilități a făcut ca mulți tineri și nu doar să-și stabilească domiciliul în această comună.

Despre procesul de descentralizare în România și pașii pe care ar trebui să fie întreprinși în Republica Moldova pentru a ajunge la nivelul țării vecine, George Damian a spus: „Sunt primar din 2000. Nu prea am avut descentralizare până în 2007, când am devenit membri ai UE. După 2007, instituțiile europene au intervenit  la nivelul instituțiilor centrale românești ca să le deschidă mintea, să-i învețe o dată și pentru totdeauna că descentralizarea trebuie să fie una sănătoasă, reală. Sunt convins că același fenomen se întâmplă acum în Republica Moldova, chiar dacă Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova este o voce puternică, cu mult profesionalism, cu multă unitate. Din păcate, CALM se lovește de niște ziduri care doresc cât mai multă centralizare, doresc ca toți primarii să rămână legați ombilical de puterea centrală, în așa fel încât să-i poată controla. Aceea nu este o societate care se dezvoltă sănătos, nu este o cale de dezvoltare. Din acest motiv, consider că Republica Moldova va putea să ne ajungă din urmă sau să calce pe urmele noastre, doar devenind membră a Uniunii Europene. Schimbul de experiență de astăzi dintre Asociația Comunelor din România și Congresul Autorităților Locale din Moldova, prin intermediul colegilor primari este un pas important”.

Edilul de Ciugud afirmă că ei nu au inventat nimic. „Terenul de golf de aici l-am văzut în Spania și l-am visat; stația de epurare de la Ciugud am văzut-o în Franța și am visat-o; eoliana care ne asigură curentul pentru iluminatul stradal am văzut-o în Austria, am visat-o și s-a întâmplat. Trebuie doar să asigurăm mecanismele necesare, în așa fel încât visele noastre să devină realitate, fără a depinde atât de mult de politic. În 2002 am mers pentru prima dată în vizită în Germania și am văzut acolo lucruri clare, concise, exacte, sunt convins că același lucru se poate întâmpla și în cazul Republicii Moldova.”

Goerge Damian a mai declarat că prima înfrățire a comunei Ciugud a fost cu comuna Capaclia, Cantemir, iar în primăvara acestui an a semnat protocolul de înfrățire cu comuna Manta, Cahul. „În comuna Capaclia am derulat un proiect, am alocat o sumă de zece mii de euro pentru o cofinanțare la proiectul tehnic pentru un drum comunal ce leagă Capaclia de drumul raional din zonă. Sperăm ca acest proiect să fie finanțat de raion. Cu dna primar Violeta Hâncu de la Manta încă nu am stabilit un protocol clar pe un proiect anume. Așteptăm solicitări din partea lor, în așa fel încât, din 2018 să ne îndreptăm cu o finanțare și spre ei”, a menționat edilul de Ciugud.

Imprimare