Programul de Granturi Mici al Facilităţii Globale de Mediu invită ONGrile şi OSCrile pentru a veni cu propuneri de proiecte pe Dezvoltarea Capacităţilor.
I. Informații de fond:
Programul de granturi mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) oferă granturi organizațiilor non-guvernamentale și organizațiilor din comunitate(ONG/CBO) din țările în curs de dezvoltare pentru a le permite să facă față provocărilor globale de mediu, în timp ce abordează necesitățile de dezvoltare durabilă. Moto-ul SGP este “acțiunea comunității cu impact global!”.
GEF SGP activează în 126 de țări. SGP Moldova a început finanțarea proiectelor în 2013. De atunci, acesta a înregistrat succese în ceea ce privește finanțarea și oferirea suportului tehnic pentru mai mult de 12 proiecte susținute prin granturi. SGP este un program corporativ al GEF, implementat de PNUD și executat de UNOPS.
Parteneriatele efective sunt cheia succesului pentru SGP Moldova. De la structurile de management și mecanism de finanțare spre acțiunile de bază, parteneriatele pătrund în toate aspectele de operare ale SGP. ONG/OSC-uri sunt canalele viabile pentru promovarea împuternicirii comunității, dreptului de proprietate și participare în dezvoltare și astfel pot fi considerate ca cei mai semnificativi parteneri ai SGP. Ei pot avea un rol efectiv în înțelegerea mai bună a necesităților și cerințelor comunității și trebuie să aibă o șansă de a-și îndeplini pe deplin responsabilitățile față de aceste comunități.
II. Obiective:
Adițional la activitățile de dezvoltare a capacităților încluse în domeniile de interes ale SGP, Programul oferă granturi în Dezvoltarea Capacităților comunităților ca un domeniu de interes suplimentar. Aceste granturi vor reprezenta proiecte strategice separate, ce oferă suport pentru activitatea celorlalte domenii de interes a programului la nivel de portofoliu.
Pot fi evidențiate următoarele obiective specifice:
- De a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere despre Programul de Granturi Mici al GEF, strategia acestuia și rezultatele;
- Schimb de experiență între ONG-uri/OSC-uri ce activează pentru abordarea problemelor globale de mediu pentru a facilita schimbul de experiență și replicare a bunelor practici;
- Promovarea și consolidarea parteneriatelor dintre părțile interesate, precum, ONG-uri/OSC-uri, organizațiile finanțatoare internaționale, autoritățile publice centrale și locale, comunitățile de business, și comunitățile locale.
III. Rezultate:
Rezultatele așteptate ale grantului pentru Dezvoltarea Capacităților sunt următoarele:
Activitățile si Rezultatele așteptate | Indicatorii de măsurare a performanței |
---|---|
I. Organizarea și facilitarea ședințelor cu scop de promovare și consolidare a parteneriatelor dintre părțile interesate, precum, ONG-uri/OSC-uri, organizațiile finanțatoare internaționale, autoritățile publice centrale și locale, comunitățile de business, și comunitățile locale. | Numărul atelierelor de lucru Numărul persoanelor care participă la activități de sensibilizare
|
II. Facilitarea unei serii de workshop-uri pentru potențialii beneficiari de grant ai GEF SGP, incluzând următoarele tematici:
Instruirile se vor realiza cu periodicitatea de 6 luni | Tipul informației și al cunoștințelor obținute despre SGP, inițiative strategice ale SGP, problemele și tendințele naționale de mediu Numărul de persoane instruite (a se specifica tipul de instruire, inclusiv tematica). Numărul de persoane instruite per eveniment – date dezagregate în funcție de gen |
III. Facilitarea monitorizării proiectelor de grant și acumularea informațiilor pentru raportarea rezultatelor obținute de grantiști per indicatorii Facilității Globale de Mediu. Acumularea informațiilor despre unii indicatori, precum cantitatea de emisii de carbon reduse, solicită expertiză ce va ajuta stabilirea metodologiei de calcul a indicatorului și respectiv măsurarea acestuia. | Tipul și numărul de indicatori ai SGP monitorizați, ce necesită expertiză Numărul de vizite de monitorizare realizate Numărul de rapoarte de monitorizare realizate |
IV. Elaborarea comunicatelor și istoriilor de succes realizate în cadrul proiectelor finanțate de Programul de Granturi Mici. | Numărul materialelor de vizibilitate, articolelor realizate |
V. Prezentarea Programului de Granturi Mici la Tîrguri și expoziții, conferințe de presă. | Numărul de evenimente la care a fost asigurată prezența SGP |
Aplicanții pot selecta realizarea a unuia sau mai multor rezultate ale grantului pentru Dezvoltarea Capacităților.
La planificarea activităților în cadrul propunerilor de proiect se recomandă consultarea cu Coordonatorul Național și/sau membrii Comitetului Național de Coordonare.
IV. Buget:
Mărimea grantului nu va fi mai mare de 50 000 Dolari SUA. Suma totală disponibilă pentru granturile în domeniul Dezvoltării Capacităților este de 130 000 Dolari SUA.
ONG-urile sunt încurajate să propună co-finanțare de 1:1. Pentru detalii, rugăm să consultați Instrucțiunile de Aplicare.
V. Organizațiile eligibile:
Pot aplica numai asociațiile obștești ce realizează activitate fără profit.
VI. Elaborarea propunerilor:
Propunerile de proiect se vor realiza în conformitate cu Instrucțiunile de Aplicare.
Propunerile înaintate de doi (2) sau mai mulți aplicanți vor fi toate respinse în cazul în care se constată oricare dintre următoarele:
- Au cel puțin un partener de control, director sau membru în comun; sau
- Oricare dintre ei primesc sau au primit orice subvenție direct sau indirectă de la celălalt; sau
- Au același reprezentant legal în scopul prezentei cereri de propuneri, sau
- Au o relație cu celălalt, în mod direct sau prin intermediul părților terțe comune, plasîndu-I astfel în situația de a avea acces la informații cu privire la, sau influență asupra propunerii, unui alt applicant în ceea ce privește acest proces;
- Sunt contractanți ai unui altuia, sau un subcontractant într-o Propunere, depune de asemenea, o altă propunere din numele său ca aplicant principal;
- Un expert propus în echipa unui aplicant, participă în mai mult de o Propunere primită pentru acest proces. Această condiție nu se aplică pentru subcontractanți incluși în mai mult de o propunere.
VII. Procedura de aplicare:
Setul de documente poate fi prezentat personal în plic sigilat în Casa Națiunilor Unite, str. 31 August 1989, 131, Chișinău, MD-2012. În atenția: Registry Office/ GEF SGP UNOPS.
Propunerile de proiect transmise electronic vor fi adresate la tenders-Moldova@undp.org, indicîndu-se in subiectul mesajului: „GEF SGP DC, Iunie 2016, [denumirea ONG-ului aplicant]”.
Propunerile vor fi marcate „GEF SGP DC, Iunie 2016, [denumirea ONG-ului aplicant]”.
Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 13 iunie 2016, 17:00 (GMT +3).
Propunerile de proiect primite după termenul limită nu vor fi examinate.
Cererile expediate prin fax vor fi respinse. Cererile incomplete nu vor fi examinate. Cererile trimise prin e-mail nu trebuie să depășească 5 MB ca dimensiune. Cererile mai mari de 5 MB trebuie să fie divizate în mai multe mesaje, fiecare mesaj fiind marcat cu “parte a x din y” pe lângă mențiunea din anunț și din setul de documente pentru solicitare. Toate cererile depuse în format electronic vor primi un mesaj automat de confirmare a recepționării de la tenders-Moldova@undp.org. Dacă nu primiți acest mesaj de confirmare prin e-mail, vă rugăm să contactați Oficiul PNUD Moldova la numărul de telefon +373 (0) 22 220-045.
Pentru orice informație adițională cu privire la procesul de solicitare, Vă rugăm s-o contactați pe Dna Inessa Galitchi, Coordonator Național, Programul de Granturi Mici al GEF, Moldova
prin e-mail: inessag@unops.org
sau la tel. (+373) 22 839-876, Mob. (+373) 79440234.
VIII. Documente de suport:
Annex 4, Budget Form (RO)
Annex 4, Budget Form (RU)
Announcement Capacity Development (EN)
Announcement Capacity Development (RO)
Announcement Capacity Development (RU)
Applicants Guideline (RO)
Applicants Guideline (RU)
Application Form (RO)
Application Form (RU)
Letter of Invitation