La 2 și 3 noiembrie, curent, la Chișinău a avut loc cea de-a 2-a ediție a Forumului Franța-Moldova, 2017. Genericul evenimentului din acest an a fost „Cooperarea descentralizată și atractivitatea teritoriilor.
Cooperarea internațională este puternic prezentă în Republica Moldova. La nivel local există colaborări între municipalități din diferite țări, adesea cu ONG-uri, pentru acțiuni umanitare sau donații. Cu toate acestea, cooperarea descentralizată între autoritățile locale din diferite țări, în special Franța și Republica Moldova, nu este practicată pe scară largă pentru structurarea proiectelor de dezvoltare locală în cele două teritorii, cu schimburi de experiență între autoritățile publice și locuitori.„Ideile bune, care au apărut în cadrul primei ediții a Forumului privind Cooperarea descentralizată Franța-Moldova pentru atractivitatea teritoriilor, desfășurat la Costești, în octombrie 2016 au devenit proiecte concrete cu temele: intercomunalitatea, turismul și patrimoniul durabil, diaspora și relațiile dintre comunitățile rurale -universități – agenți economici.
În acest sens, în cadrul concursului au fost depuse 23 de dosare, iar proiectele au dat deja naștere la numeroase raporturi între autoritățile din teritorii.
Acest Forum va face posibilă stabilirea unui dialog cu privire la condițiile unei colaborări reușite între autoritățile locale, care urmăresc valorificarea fiecărui teritoriu.
În cadrul evenimentului au fost abordate și alte subiecte, printre acestea fiind: avantajele colaborării cu o autoritate locală străină; dezvoltarea turismului în zonele rurale și urbane; cooperarea descentralizată și formarea profesională. De asemenea, în cadrul sesiunilor au fost organizate ateliere de lucru privind gestiunea deșeurilor, dar și privind E-turismul.
Forumul a fost organizat de Ambasada Franței, AUF-Chișinău, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Institutul de Științe Administrative pe lângă Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția de Inspecție și Restaurare a Monumentelor din Moldova. Partenerii francezi ai evenimentului au fost Asociația primarilor rurali din Franța, rețeaua Villes Internet și Comisia Națională pentru Cooperare Descentralizată.
Serviciul de presă al CALM