Prima instituţie publică din R. Moldova, ce va fi construită conform standardului german de casă pasivă, va fi o grădiniţă.  Cu o capacitate de circa 100 de copii, grădiniţa urmează sa fie dată în exploatare în primăvara lui 2017 în oraşul Călăraşi. 
Grădiniţa va avea o suprafaţă de 1 100 de metri pătraţi, iar întreţinerea ei – încălzirea termică, ventilarea, răcirea apei şi iluminarea, va fi comparabilă cu cea a unui apartament cu trei odăi, adică factura nu va depăşi, în medie, 2 000 de lei pe lună. Proiectul, care va prelua practica germană şi o va aplica în ţara noastră, este realizat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), cu sprijinul băncii germane KfW. Costul total al acestei construcţii este de un milion de euro, bani alocaţi integral de donatorul german.

Potrivit directorului executiv al FISM, Mircea Eşanu, „proiectul nu este simplu, utilajul şi tehnicile ce vor fi folosite nu au mai fost aplicate la noi”.

„Ideea este să reducem la maximum pierderea de căldură în casă în timpul verii. Astfel, nu vor fi necesare prea mari resurse pentru încălzirea pe timp de iarnă. Temperatura rămâne constantă pe tot parcursul anului, inclusiv datorită unui sistem de ventilare controlat. Încălzim o casă pasivă cu căldura proprie, căldura de la echipamentul tehnic, de la lumini, computere, televizor”, a explicat Ludwig Rongen, reprezentantul investitorului. Expertul spune că aplicarea standardului de casă pasivă este şi mai important când vorbim despre şcoli sau grădiniţe. Aerul în sălile de clasă într-o astfel de clădire este mereu bine filtrat şi ventilat, dioxidul de carbon nu se acumulează, iar elevii şi profesorii nu obosesc atât de repede.

Imprimare