Vineri, 20 aprilie, a avut loc cel de-al patrulea Forum: Strategia privind reforma administrației publice: între intenții și realizări, organizat de către Academia de Administrare Publică, în comun cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. În cadrul evenimentului au fost puse în discuție realizările din ultimul an la compartimentul reforma administrației publice, care au fost și sunt obstacolele sau dificultățile în procesul de implementare a Strategiei privind reforma administrației publice, etc. La eveniment au participat reprezentanți ai misiunilor diplomatice în Republica Moldova, funcționari din cadrul autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile. CALM a fost reprezentat de expertul juridic Viorel Rusu.
La ora actuală, RM se confruntă cu probleme demografice majore, populația a sărăcit, inclusiv în rezultatul crizei financiar-bancare. Din cauza exodului în masă a populației apte de muncă, cei mai mulți conaționali care au rămas în sate sunt în etate. Lipsește infrastructura și nu se atestă o creștere economică, nu există servicii publice direcționate spre persoanele în etate și defavorizate. Din cauza salariilor derizorii, funcţia publică nu este atractivă şi nici motivantă pentru profesionişti. Implementarea unor dimensiuni ale descentralizării și reformei administraţiei publice decurge destul de anevoios. Expertul juridic CALM Viorel Rusu s-a întrebat dacă, în asemenea condiții, ne putem permite luxul unei reforme cardinale, sau totuși mai întâi consolidăm infrastructura și aducem serviciile publice cât mai aproape de cetățean?
CALM este de părere că reforma APL trebuie să fie elaborată doar în urma unor dezbateri/consultări largi a tuturor APL și a altor actori relevanți (Guvern, Parlament, partide politice, mediu academic, științific, asociativ, ONG-uri) , în vederea contribuirii la identificarea unor viziuni/concepții/soluții viabile și conectate la realitățile și necesitățile specifice a comunităților locale din RM.
Din punct de vedere al CALM , obiectivele recomandabile ale reformei AP sunt prioritatea intereselor omului și a comunităților locale; asigurarea accesului comunităților locale la servicii publice de calitate (accesul la apă, canalizare, drumuri de calitate, iluminat stradal etc.); consolidarea democrației, autoguvernării și autonomiei locale; asigurarea realizării principiului subsidiarității/Cartei Europene a Autonomiei Locale; revigorarea/repopularea comunităților rurale; creșterea nivelului de satisfacție a populației față de serviciile publice reformate.
Pentru a realiza aceste obiective, CALM consideră că direcțiile/elementele principale ale reformei APL ar trebui să se fie:
1. Optimizarea organizării teritoriale în contextul accesibilității și calității serviciilor publice. La prima etapa urmează a fi revazut statutul raioanelor. Totodată, este necesară întărirea rolului orașelor/municipiilor în calitate de poluri de creștere; de cooperare inter-municipală și de dezvoltare a mecanismelor pentru amalgamarea voluntară etc.
2. Creșterea și consolidarea bazei de venituri locale proprii (descentralizarea financiar-fiscală);
3. Asigurarea decentralizarii patrimoniale, inclusiv înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile.
4. Măsuri de descentralizare economică, inclusiv transferarea mai multor instrumente și pârghii de stimulare economică către APL
5. Eliminarea tuturor barierelor si asigurarea libertății APL în oganizarea și funcționarea APL (descentralizarea organizațională);
6. Consolidarea statutului alesului local (primarului) și a funcționarului local , inclusiv descentraluzarea ib domeniul statelor de personal și salarizare.
7. Diminuarea și reglementarea controlului administrativ/judiciar excesiv.
Doar după implementarea acestor măsuri se va putea crea o imagine obiectivă asupra situației reale și a reformei necesare.
Departamentul de Comunicare al CALM