Nadejda Darie a deținut cinci mandate de primar în satul Zberoaia, Nisporeni. În prezent este șef al Serviciului Cooperare Descentralizată și Rețele CALM, dar și secretar general al Rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM. Nadejda Darie a vorbit în cadrul unui interviu despre domeniile de care este responsabilă, dar și despre ce reprezintă CALM pentru autoritățile publice locale.
CALM este la etapa de finalizare a procesului de constituire a rețelelor profesionale ale funcționarilor din cadrul APL…
Nadejda Darie: În rezultatul activității CALM-ului din ultimii ani s-a constatat necesitatea dezvoltării unor servicii pentru membrii săi. Este vorba de domenii precum cel juridic, finanțe, dezvoltare locală și atragere de fonduri, apă și sanitație, migrație ș.a. Unele dintre cele mai solicitate servicii sunt cele care oferă posibilitatea membrilor să-și dezvolte capacitățile, să comunice între ei, astfel s-a ajuns la concluzia că este necesar de a crea rețele profesionale ale funcționarilor din cadrul APL. Serviciul de care sunt responsabilă se numește Cooperare Descentralizată și Rețele CALM. Acesta prevede crearea rețelelor profesionale a funcționarilor din primării, cum ar fi cele ale secretarilor Consiliilor locale, ale contabililor, perceptorilor fiscali, specialiștilor în domeniul reglementării proprietății funciare ș.a. Se știe că de funcționarii din primării depinde foarte mult activitatea primăriilor, dar și succesul întregii comunități, de aceea s-a pus problema creării acestor rețele. Până la moment am reușit să organizăm câte un atelier de lucru pentru fiecare dintre aceste categorii de specialiști în cadrul cărora aceștia au avut posibilitatea să scoată în evidență toate problemele cu care se confruntă, dar și să identifice o parte dintre soluții. Au fost niște evenimente destul de interesante, iar acum suntem la etapa când definitivăm câte un plan de acțiuni pentru fiecare rețea în parte.
Ce presupune cooperarea descentralizată?
Nadejda Darie: Cooperarea descentralizată oferă posibilitatea specialiștilor din primării să se întâlnească, să meargă în vizite de studiu, să facă schimb de experiență, deoarece se cunoaște că acești funcționari nu prea au parte de instruiri, nu sunt în centrul atenției instituțiilor de resort care ar putea să-i ghideze într-un moment sau altul. Am observat că atunci când CALM-ul le face invitații la unele evenimente ei sunt destul de receptivi, conștientizând că astfel au posibilitatea de a se întâlni cu alți colegi și multe întrebări, probleme pe care le au le soluționează doar sfătuindu-se cu colegi din alte primării. În planul de acțiuni avem stipulat un obiectiv intitulat întreabă colegul, astfel încercăm să dezvoltăm metoda de mentorat, deoarece avem specialiști care lucrează în primării mai bine de 20-30 de ani și pot să-i ghideze pe cei care fac primii pași în domeniu. Planificăm să elaborăm și niște ghiduri care le-ar da posibilitatea să aibă diferite modele de documente, dar și alte momente practice de care ei ar avea nevoie. Participarea la aceste ateliere de lucru îi face să aibă mai multă încredere în forțele proprii, să fie mai îndrăzneți, să pătrundă în esența problemelor, să fie mai activi, să nu se incomodeze atunci când vorbesc în fața auditoriului ș.a.
Timp de 22 de ani ați fost primar în Zberoaia, Nisporeni. Ce v-a motivat să veniți la CALM?
Nadejda Darie: Pe când activam în funcția de primar eram invitată periodic de către CALM la diferite întruniri ale primarilor. La unul dintre aceste seminare am spus că nu intenționez să mai candidez, considerând că după cinci mandate e cazul să transmit ștafeta. Dl Viorel Furdui mi-a zis atunci că, în cazul în care nu mai candidez, să vin la CALM. Posibil că dumnealui a intuit că voi depune suflet în activitatea de la CALM, tot așa cum am făcut la primărie. Eu întotdeauna am venit la lucru – atât la primărie cât și la CALM ca la sărbătoare. Fiind obișnuită să lucrez cu oamenii, cunoscând activitatea APL mi-a fost ușor să mă adaptez în noua postură. Acum tot ca un primar mă simt, lucrez însă cu toți aleșii locali din țară și nu am pe umeri povara pe care o are fiecare dintre ei în localitatea lui.
Reușește CALM-ul să ajute la soluționarea problemelor autorităților locale?
Nadejda Darie: Eu cred că CALM-ul ajută foarte mult. În primul rând pentru că este ca o familie pentru toți cei din administrația publică locală. Venind la Chișinău și având nevoie de un sfat, de o susținere morală, sau pur și simplu să vorbească cu cineva care îi înțelege, primarii dar și alți funcționari vin la CALM. CALM este ca un refugiu pentru ei și chiar dacă nu avem posibilitatea să le dăm tot ceea de ce au nevoie, măcar cu un sfat, cu un îndemn, cu o încurajare suntem gata să-i susținem. De asemenea, avizele pe care le prezintă CALM-ul la hotărârile de Guvern, sau la proiectele de Lege ale Parlamentului sunt elaborate în cunoștință de cauză. Toate aceste documente sunt expediate primarilor din țară și care dorește vine cu propuneri, își expune părerea și aici se face o totalizare. Astfel, CALM-ul vine cu un aviz comun din partea administrației publice, adică aceste avize nu sunt niciodată rupte de realitate, dar sunt elaborate în cunoștință de cauză.
Ați participat în cadrul mai multor vizite de studiu. Care ar fi cea mai memorabilă?
Nadejda Darie: Am avut foarte multe asemenea vizite, mai ales în cadrul Rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM, unde dețin funcția de secretar general. Este un domeniu cu care mă mândresc, deoarece din cele 898 de primării avem 186 femei primar, 90 dintre care sunt la primul mandat. Noi întotdeauna am încurajat femeile primar și am organizat pentru ele diferite vizite de studiu, ateliere de lucru, seminare de instruire. Am văzut cum cresc aceste femei din punct de vedere profesionist. Dacă la început unora le era teamă să adopte un document, să ia o anumită decizie, să se impună ca si conducător al localității, acum au acest curaj și sunt destul de active. Am mers cu femeile, nu doar cele de la primul mandat, în mai multe localități și oamenii de acolo se pregăteau ca pentru hramul satului. Ieșeau și mic și mare să ne întâmpine, era curat și frumos. Cred că aceste vizite oferă posibilitatea de a promova primarul, dar și tot ce are frumos o localitate. Mai mult decât atât, Rețeaua Femeilor Primar din cadrul CALM este un model pentru colegele lor din alte țări. În România este un număr mult mai mare de primării și totuși, în Republica Moldova avem mult mai multe femei primar. Într-un an am fost în Croația și am participat la un atelier de lucru privind dimensiunea de gen, dezvoltarea rețelelor femeilor, iar echipa noastră a fost prezentată ca exemplu pentru celelalte rețele din câteva țări prezente la eveniment. Ne dorim ca rețelele pe care începem să le dezvoltăm să reușim să le consolidăm la fel de bine ca și cea a femeilor primar din cadrul CALM.
Vă mulțumim!