Experții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au făcut un bilanț al anului 2016, sub aspectul realizărilor și restanțelor în ceea ce privește procesul de descentralizare și autonomie locală. Invitați în cadrul emisiunii: ”Loc de dialog” de la Radio Moldova, aceștia au opinat că, în fond, în anul care a trecut, grație eforturilor CALM, dar și a membrilor săi, au fost obținute mai multe succese care vor contribui la dezvoltarea APL și, implicit, la schimbarea în bine a vieții oamenilor din localitățile țării.
În context, Viorel Rusu a menționat: ”Aș vrea să menționez că procesul de descentralizare și consolidare a autonomiei locale a evoluat într-o anumită măsură, n-am putea spune că ideal, sunt și probleme și deficiențe, dar în anul care s-a scurs au fost promovate un șir de reforme, cum ar fi dreptul de schimbare a destinației terenurilor de către APL, dreptul de a sesiza Curtea Constituțională, de asemenea autoritățile centrale au conlucrat cu CALM, un membru al CALM participă la ședințele Guvernului, participarea la ședințele comisiilor parlamentare. Deși se putea de făcut mai mult, au fost un șir de probleme cum ar fi blocarea transferurilor și reducerea acestora. Cu părere de bine pînă la sfîrșitul anului sumele respective au fost restabilite. Sperăm că în 2017 totuși fondul rutier va fi destul de deschis pentru nivelul I și va fi creat mecanismul de alocare acelor resurse la nivelul I de care nu au dispus chiar de la înființarea RM ca stat independent. Ne așteptăm la o mai bună conlucrare cu autoritățile centrale și ne dorim ca vocea autorităților locale să fie auzit și la nivel central.”
În ceea ce privește inițiativele legislative, expertul Viorel Rusu a menționat că există o evoluție mai mult haotică, iar unele proiecte conțin elemente de centralizare, ceea ce poate duce la involuții pe segmentul descentralizării și autonomiei locale: ”Strategia descentralizării n-a fost dusă pînă la capăt, a fost prelungit anul acesta termenul pînă în 2018. Procesul trebuie să continue. Adică trebuie să determinăm totuși acele domenii care țin de autoritățile locale astfel ca serviciile să fie cît mai aproape de cetățeni și acele domenii care sunt de interes general statal. Cu regret la noi se întîmplă că totul ce este mai greu se pune seama autorităților locale fără a aloca resurse. Ceea ce e mai ușor (de controlat sau de verificat), se străduie să fie la nivel central.”
Totuși, primarii, oricât de austere ar fi bugetele, au demonstrat că pot identifica surse alternative, iar populația are tot mai mare încredere în edilii locali, afirmă coordonatorul de programe CALM, Alexandru Osadci: ”Eu chiar aș spune că practic toate autoritățile locale cu resurse minime reușesc să facă niște lucruri frumoase și impresionante. Să obțină fonduri de la partenerii internaționali, precum și de la fondurile de investiții publice naționale. Este absolut logic ratingul de încredere pe care îl acordă societatea autorităților locale, care după cît se cunoaște sunt pe locul 2, în toate sondajele. Cu siguranță sunt un șir de considerente de admirație în acest sens.”
În cadrul emisiunii au fost solicitate și opiniile primarilor, care s-au referit la cele mai importante proiecte pe care le-au implementat pe parcursul anului 2016 în localitățile pe care le gestionează.
Ion Dolganiuc, primar de Colibași: ”În ceea ce privește Colibașul în 2016 am fost mai multe proiecte frumoase pe care am reușit să le realizăm, unul din ele ar fi implicarea cetățenilor în viața de zi cu a localităților. Din anul 2010, la Colibași avem un grup local de inițiativă format din copii care este deja la a 3-a promoție. Prin intermediul cărora am putut să sporim gradul de implicare a cetățenilor în viața de zi cu zi a localității. Din păcate 2016 probabil factorul instabilității politice și-a jucat rolul. Deoarece se anunța lansarea mai multor proiecte finanțate de Uniunea Europeană și proiecte transfrontaliere. Din păcate lansarea lor a fost de mai multe ori amînată. De aceea am avut mai puțină posibilitate de a identifica finanțări pentru rezolvarea diferitor probleme ce țin de necesitățile cetățenilor. După implementarea noii legi privind finanțele publice locale, atunci cînd planificarea este lunară, la Colibași cel puțin 75000 au fost corelate. Va dați seama la final de an să fie sustrasă așa sumă. Am fost puși în situația de a rămînea cu datorii față de anumiți agenți economici. Bine că acum recent a avut loc o altă corelare unde suma de bani corelată în august a fost întoarsă înapoi și cît de cît am putut să echilibrăm situația. Cel puțin finalul de an a fost încurajator, iar 2017 pare a fi promițător. Împreună cu CALM am obținut niște rezultate frumoase, cum ar fi dreptul de schimbare terenurilor care a fost dat în competența APL, accesul la Curtea Constituțională, distribuirea fondului rutier.”
Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia: ”Anul acesta a fost unul controversat, dar totuși sunt rezultate datorită eforturilor colectivului. Totodată avem și rezultate la nivelul republican, mă refer aici la CALM. Pentru orașul Cimișlia, eu ași caracteriza acest an ca unul pozitiv. Am mai reușit să facem un pas înainte și sper că acest lucru îl vom face și în 2017. Dar sunt prea multe necunoscute în fața cetățenilor, reprezentanților autorităților publice locale ca să fii foarte optimist. În anul 2017 vom implementa mai multe proiecte cum ar fi parcul industrial, lacul de acumulare a apei din rîul Cogîlnic și Grădina Botanică din Cimișlia.”