Peste 40 de femei primar din toată țara au participat duminică, 5 iunie 2016, la o vizită de studiu în localitatea Selemet, raionul Cimișlia.
În cadrul atelierului de lucru Doamna Tatiana Badan, primar de Selemet, raionul Cimişlia (al 4-lea mandat), Preşedinte CALM, și-a împărtășit experiența sa în ceea ce privește creșterea capacităţilor femeilor de a fi parte activă în procesul decizional şi de atragere a fondurilor. De asemenea, edilul a trecut în revistă cele mai importante proiecte, pe care le-a realizat în ultima perioadă. ”Anul trecut am finalizat un proiect care prevede asigurarea cu surse de apă. Pentru o regiune care nu a avut 20 de ani apă în rețea, am construit o sondă și 7 km de conductă de apă, prin care am asigurat 150 de familii cu apă curentă. Un alt proiect vizează evacuarea deșeurilor, o acțiune comună a mai multor localități din vecinătate. Cu sprijinul Guvernului României am schimbat acoperișul la grădiniță, ulterior urmând să o izolăm termic. Ne-a reușit semnarea unui acord cu o organizație umanitară din Norvegia. Astfel, vom putea efectua reparația capitală a blocului C al grădiniței” a menționat Tatiana Badan.
Doamnele primar au manifestat un interes deosebit privind mecanismele și metodele de valorificare a potențialului migrației în localitatea Selemet, în procesul de implementare a proiectelor. O prezentare detaliată în acest sens a fost făcută de către grupul AO ”Baștina” din Selemet, raionul Cimișlia.
Cea de-a 2-a sesiune (Modele de bune practici din activitatea primăriei Selemet) a cuprins vizitarea instituţiilor renovate din localitate (muzeul satului – prezentare făcută de doamna Elena Teleucă, director de muzeu; centrul social pentru copii cu dizabilitați și familii social-vulnerabile care a fost recent renovat – prezentare făcută de către doamna Maria Tărăcilă, managerul instituției).
O informație amplă privind amenajarea şi salubrizarea satului Selemet a fost prezentată de către Anastasia Badan, preşedintele grupului de lucru din cadrul primăriei. Participantele la vizita de studiu au rămas ferm convinse că și ele ar putea organiza asemenea activități și cunoștințele acumulate aici le vor permite să facă primii pași imediați în organizarea lor.
Este de menționat că doamnele primar au avut o experiență unică prin participarea la festivalul iProsop, eveniment inedit în Republica Moldova, care a avut loc în aceeași zi în satul Selemet.
Vizita de studiu este organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.