Este primul sat din Moldova care a construit un bazin de înot pentru elevi, dar și una dintre puținele localități care a reușit rezolvarea unor probleme de infrastructură și ecologice. Vorbim despre satul Colonița din municipiul Chișinău care, pentru o zi, a devenit scena unui veritabil schimb de experiență. Pe data de 28 septembrie curent, un grup de primari, membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au efectuat o vizită de studiu în localitate, pentru a vedea cu propriii ochi strategiile de gestionare a problemelor, de elaborare a proiectelor în comunitate, dar și de derulare a acestora.

 În debutul întâlnirii, Nadejda Darie, secretar coordonator al RF din cadrul CALM, a menționat că femeile-primar pot fi aduse, de multe ori, drept exemplu în ceea ce privește capacitatea de a se concentra și a ataca cu profesionalism și dedicație aspecte complicate ale vieții comunității. Totodată, Nadejda Darie a remarcat faptul că, în Republica Moldova există o pleiadă de femei-primari care au obținut încrederea localnicilor de la primul mandat, după care au fost alese în funcție mai multe mandate la rând. Astfel, pe parcursul activității au acumulat o experiență considerabilă, care reprezintă un fond de aur al APL. Respectiv, transferul de experiență, în cadrul RF CALM, către primărițele la primul mandat este foarte valoros. Consolidarea potenţialului de conducere al femeilor din administrația  publică locală.

 În continuare, Angela Zaporojan, primara  localităţii-gazdă a specificat că femeile pot aduce schimbări vizibile în localitățile lor, prin implicare și o abordare pragmatică, analitică și tranșantă a problemelor. Așa a procedat pe parcursul activității, iar acest lucru a adus rezultate, în pofida lipsei cronice a resurselor. Edilul s-a referit la mai multe proiecte implementate în sat, care au revigorat și îmbunătățit infrastructura, cu efecte vizibil benefice asupra calității vieții localnicilor. Astfel, s-a reușit derularea unui proiect masiv, de consolidare și amenajare a luncii râulețului din centrul localității cu dirijarea scurgerii apelor pluviale . Valoarea estimativă a proiectului a fost de 1 436 260 lei.

Ulterior, participanții au vizitat mai multe instituții de menire social-culturală din localitate, care au fost recondiționate, inclusiv prin implicarea masivă a femeilor din localitate. Totodată, primărița a vorbit despre proiecte în derulare și finalizare – reparația capitală a grădiniței de copii și  a terenurilor de joacă nr.5 și 6.

Itinerarul vizitei a cuprins și o deplasare în localitatea Cruzeşti, unde gazdă a fost Violeta Crudu, primară la I mandat. Edilul a menționat că modelele de bune practici din experiența colegelor din RF CALM sunt  o călăuză pentru ea. Astfel, primărița a vorbit despre planurile sale, discutând împreună cu participanții abordări și strategii.

Vizita de studiu este organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

Imprimare