Și în această perioadă de grea încercare pentru societatea noastră, băștinașii din Colibași, Cahul, pe care viața i-a dus departe de casa părintească, sunt alături de consătenii lor. Prima donație de la decretarea stării de urgență în Republica Moldova în vederea prevenirii răspândirii COVID-19  a venit de la familia lui Liviu și Alionei Cojan din Marea Britanie. Astfel,  patru mii de tuburi de dezinfectanți au ajuns la Colibași. Amintim că această familie a donat anul trecut localității de baștină o ambulanță. Dumitru Fana, un alt consătean stabilit cu traiul în Franța a donat 6 mii de perechi de mănuși, măști, dezinfectanți etc. Acest lot a ajuns la Colibași prin intermediul zborurilor charter organizate în această perioadă. Primăria l-a preluat și l-a repartizat, în primul rând, instituțiilor medicale. Primarul Ion Dolganiuc a menționat că în localitate funcționează Centrul de Sănătate Colibași care deservește încă două localități (11 mii de oameni), dar și stația de asistență medicală urgentă. De asemenea, beneficiare ale acestui lot au fost magazinele alimentare și instituțiile publice din localitate. Zilele trecute, ca urmare a hotărârii Comisiei Situații Excepționale a raionului Cahul, au fost procurate și distribuite 110 pachete cu produse alimentare persoanelor care fac parte din categoriile social vulnerabile din Colibași. Asemenea pachete au fost repartizate tuturor primăriilor din raionul Cahul.

În Colibași a fost confirmată o persoană infectată cu COVID-19. Aceasta s-a vindecat și deocamdată nu s-au înregistrat alte cazuri noi. Potrivit primarului,  oamenii au înțeles că trebuie să respecte regulile impuse de autorități, iar acest lucru îl face să creadă că împreună vor reuși să depășească această perioadă dificilă.

Și dacă virusul nu a reușit să se răspândească în sat, atunci altă nenorocire a dat peste colibășeni. În Vinerea Paștelui cineva a incendiat cimitirul din centrul satului, iar la câteva zile distanță a ars și o porțiune din vegetația din balta luncii Prutului, cu tot cu păsări și plante rare. În această perioadă a anului, nu doar la Colibași au loc asemenea incendii. Primarul Ion Dolganiuc a constatat cu tristețe că asemenea oameni ar trebui sancționați astfel încât să fie de învățătură și pentru alții.  „Ciudat este faptul că nimeni nu a văzut cine sunt făptașii acestor fărădelegi, ceea ce mă face să cred  că încă mai avem mulți oameni indiferenți. Potrivit alesului local din Colibași, nu mărimea amenzii este importantă, ci sancțiunea în sine. „Vom uita de legea ce prevede protecția datelor cu caracter personal și vom publica numele și prenumele celor care își permit să distrugă natura și să pună viața oamenilor în pericol, cred că asemenea acțiuni ar avea un mai mare impact.

Ion Dolganiuc a mulțumit pompierilor voluntari din Colibași care, deja în mod profesionist, intervin prompt la fiecare solicitare.  Din anul 2018, Colibași este una dintre localitățile Republicii Moldova care, datorită cooperării dintre asociația Structure Projects Network din Austria și CALM, a primit în gestiune o autospecială. Tot atunci au fost identificați și pompierii voluntari care au fost instruiți de către pompierii profesioniști din Austria și Republica Moldova și care sunt astăzi de mare folos.

O altă preocupare a alesului local este imposibilitatea producătorilor de legume din Colibași de a comercializeze marfa. „Mulți consăteni cresc legume timpurii și acum nu au unde să le realizeze. Unii au fost nevoiți să arunce ridichile de primăvară. Încercăm să promovăm și online produsele producătorilor noștri, a celor care vând răsad, produse lactate, apare varza de primăvară și nu există o piață de desfacere, constată Ion Dolganiuc.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare