PLATFORMA – coaliția paneuropeană de orașe și regiuni, inclusiv asociațiile lor naționale, ale UE și globale – active în cooperarea pentru dezvoltare de la oraș la oraș și de la regiune la regiune, a relatat despre evenimentul organizat de CALM cu genericul „Femei primare – Ambasadoare UE” .
Într-un articol intitulat „Președinta Republicii Moldova participă la evenimentul „Femei primare – Ambasadori UE”, publicația platforma-dev.eu notează că Maia Sandu a îndemnat 150 de femei primare să „vorbească cu cetățenii despre beneficiile integrării europene pentru familiile și comunitățile lor”. Evenimentul a fost moderat de Violeta Crudu, primară a municipiului Cruzești și președinta Rețelei Femeilor Primare a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
„Astăzi avem o oportunitate reală de a ne integra în Uniunea Europeană și de a moderniza Moldova, dar avem nevoie de claritate și curaj pentru a continua pe această cale”, a declarat președinta Maia Sandu.
„Cetățenii trebuie să decidă ce fel de viitor își doresc – într-o țară sigură și puternică, în marea familie europeană sau într-o țară izolată și vulnerabilă. Trebuie să avem curajul să facem alegerea corectă, în ciuda tacticilor de sperietură și a minciunilor răspândite de cei care nu ne respectă țara”, a precizat Maia Sandu.
Președinta le-a îndemnat pe femeile primare să „vorbească cu cetățenii despre beneficiile integrării europene pentru familiile și comunitățile lor”. Ea a subliniat că integrarea europeană a însemnat „punerea țării în siguranță” cu „mai multe resurse pentru modernizarea municipalităților: drumuri europene, acces la apă și canalizare, creșe moderne, școli și spitale, servicii publice de calitate”.
Acestea sunt „proiecte pe care le-am început deja cu sprijinul Uniunii Europene”, a adăugat ea. „Acesta este începutul unei călătorii în care trebuie să avansăm împreună.”
Femeile primare au menționat că Administrația Publică Locală trebuie să fie la masa negocierilor, alături de alți factori de decizie, „pentru că liderii locali determină în mare măsură modul în care informațiile ajung la cetățeni”.
Evenimentul a fost organizat de Rețeaua Femeilor Primare CALM, în colaborare cu Rețeaua Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova.
PLATFORMA este un centru de expertiză în acțiunea internațională a guvernelor locale și regionale europene, obiectivul fiind de a stimula contribuția guvernelor locale și regionale europene la politicile UE de cooperare pentru dezvoltare și cadrele internaționale.