Vasile Rață, primarul de Sipoteni:
”Cu cîțiva ani în urmă, nici nu îndrăzneam să visăm la asemenea investiții”

Este necesară sau nu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană?

Am avut ocazia să călătoresc prin lume, am vizitat multe state din Europa, dar și din spațiul ex-sovietic. De aceea pot spune cu toată certitudinea: da, este nevoie să ne apropiem și să ne integrăm în Uniunea Europeană. Să judecăm după ceea ce avem aici, la noi, la Sipoteni.

Dacă, acum patru-cinci ani, nu se prea observau mișcări, o dezvoltare a localității, astăzi, cu ajutorul comunității europene, am implementat numeroase proiecte. Începînd cu anul 2012, au fost atrase peste 30 de milioane de lei fonduri europene. Astfel, a fost reparat liceul, datorită unui proiect de eficiență energetică; a fost dat startul construcției stației de epurare și sistemului de canalizare din sat, în valoare de 22 de milioane de lei. La ora actuală, proiectul respectiv este implementat în proporție de 80%. Chiar recent, au început lucrările de reconstrucție la grădinița din sat – avem deja o finanțare de 3 milioane de lei din partea Guvernului României. Este un proiect foarte important pentru noi, căci sute de copii își așteaptă rîndul la grădiniță. Dacă vom reuși să-i asigurăm cu locuri, le vom oferi o șansă mamelor să se angajeze la serviciu, astfel că viața lor va deveni mai ușoară.

În anul 2014, am termoizolat actuala grădiniță și, drept urmare, s-a schimbat aspectul ei, avem o economie substanțială de energie termică. Tot din fonduri europene a fost reparat sediul Centrului medicilor de familie din sat.

Sînt și multe alte proiecte realizate. Am construit un mini-stadion, am reparat aproape patru kilometri de drum…

Cu cîțiva ani în urmă, nici nu îndrăzneam să visăm la asemenea investiții.

Dacă ar fi fost pus totul pe seama bugetului local, ne-ar fi trebuit zeci de ani ca să putem realiza ceea ce am realizat doar în cîțiva ani cu suportul banilor europeni.

Ecaterina Dodon, primarul de Sadova:
”Valorile europene ar trebui să le aducem și să le implementăm noi aici, la noi acasă”

Probleme sînt multe, și nu doar la noi, ci în toată țara.  Dar nu trebuie să așteptăm ca cineva să ni le rezolve. Valorile europene ar trebui să le aducem și să le implementăm noi aici, la noi acasă. Noi ar trebui să ne dorim.

Dacă vorbești limba ta, nimeni nu-ți închide gura. Dacă faci ordine la poarta ta, nimeni nu-ți aplică amenzi. Dacă respecți un om în vîrstă, nimeni nu te arată cu degetul. Dacă vrei să-ți cunoști istoria, nimeni nu te oprește. Ca să te porți respectuos cu toți consătenii nimeni nu-ți interzice. Sînt și acestea valori europene, de care trebuie să ținem cont, să le învățăm, să le implementăm.

E oare atît de greu să respecți oamenii care vor cu adevărat să facă ceva pentru sat? E greu oare  să fie susținute aceste persoane? Orice inițiativă, din păcate, în prezent, nu are priză. Persoanele cu funcții, chiar dacă sînt oneste și cu intenții bune, nu sînt susținute de popor. Dimpotrivă, imediat li se aduc acuzații. Cuvîntul hoț e la ordinea zilei. Li se vor găsi acelor persoane cusururi pe care nici ele nu le cunosc, numai să nu fie susținute. În așa caz, să nu mai așteptăm valori europene.  Pe cine trebuie să învinuim acum că avem la conducere oamenii pe care i-am ales?

Decît să venim doar cu acuze, mai bine ar fi să ne apucăm cu toții de lucru, să susținem inițiativele frumoase, să începem fiecare de la sine.

Imprimare