Efim Strogoteanu este primar la al patrulea mandat în comuna Ecaterinovca, raionul Cimișlia. A crescut alături de 10 frați și surori. Ce calități trebuie să aibă un om pentru a fi ales de comunitate în calitate de ales local, dar și de ce cetățenii i-au acordat de atîtea ori încredere aflăm în interviul pentru calm.md.

Vă amintiți cum erau satele din comună atunci când ați candidat pentru prima dată?

Efim Strogoteanu: Erau într-o situație destul de deplorabilă, atunci nu exista dezvoltare. Nu se investea nimic în sfera socială, nici în învățământ, sau în alte servicii necesare cetățenilor.

Nu va fost frică că nu vor face față, mai ales că erau atât de multe probleme?

Efim Strogoteanu: Am venit în APL din cadrul structurilor de forță și nu mă tem de greutăți.

Ce calități  trebuie să aibă un om pentru a putea câștiga în competiția alegerilor locale?

Efim Strogoteanu: În primul rând trebuie să fie un bun gospodar, să aibă cunoștințe în diverse domenii, dar și capacități de management, astfel încât să poată conduce un colectiv, dar și un sat întreg.

Dacă cetățenii v-au ales de atâtea ori înseamnă că ați reușit să faceți mai multe lucruri importante pentru comuna DVS…

Efim Strogoteanu: Rezultatele alegerilor ne-au demonstrat că am format o echipă bună și împreună am reușit să realizăm mai multe obiective.

În perioada sărăbătorilor de iarnă ne aducem aminte de copilărie…

Efim Strogoteanu: Am avut o copilărie fericită, am fost 11 copii la părinți, eu fiind al optulea, dar niciodată nu am simțit greutățile. A fost cea mai fericită perioadă din viața mea.

Cu ce vă ocupați, în afară de pregătirea temelor pentru acasă?

Efim Strogoteanu: Am fost implicați în diverse activități. Am mers cu animalele pe imaș, am ajutat părinții la prășit, mai mulți ani am participat la culesul tutunului. Era o muncă grea,  începând cu ora 5 dimineața și până la ora 21.00 -22.00 seara.

Unii afirmă că încălcăm drepturile copiilor atunci când îi punem să lucreze. Cum am putea găsim un echilibru, astfel încât să nu creștem niște oameni iresponsabili, dar și să nu-i exploatăm?

Efim Strogoteanu: Eu m-am gândit mult la acest aspect și nu pot să vin cu o soluție ideală. Consider totuși că copiii trebuie implicați în activități, trebuie învățați să muncească, să cunoască prețul banului.

Cum erau sărbătorile de iarnă în familia dvs, alături de atâția frați și surori?

Efim Strogoteanu: Așteptam cu nerăbdare aceste sărbători. Noi ne consideram fericiți, doar părinții cunoșteau prin câte greutăți treceau ca să ne asigure această stare de bine. Cred că și acum e așa, copiii nu prea cunosc greutățile. Înainte de sărbători posteam, se tăia purcelul, la sărbători se pregăteau bucate alese. Noi aveam o gospodărie mare, cu multe animale, păsări. Din cărțile de la bibliotecă studiam și pregăteam o urătură specifică.

Vă amintiți care erau cele mai apreciate cadouri de atunci?

Efim Strogoteanu: Cele mai deosebite cadouri le primeam de la școală, erau dulciuri și jucării.

Astăzi, primăria ajunge la copiii din școală sau din localitate?

Efim Strogoteanu: Cu părere de rău, școlile din localitatea noastră s-au închis, au rămas doar grădinițele de copii. Fiind 15 ani în funcția de primar, în perioada când activau școlile, procuram cadouri tuturor copiilor.

Vă mulțumim!

Imprimare