La 19 iunie 2014 a avut loc întrevederea membrilor Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu Secretarul de Stat a Carolinei de Nord D-na Elaine Marshall.
La evenimentul organizat de către CALM în parteneriat cu Ambasada SUA au participat circa 50 primari care au avut discuții deschise cu Secretarul de Stat a Carolinei de Nord cu privire la sistemul și modul de funcționare a autorităților publice locale din ambele țări, la provocările și oportunitățile de colaborare a APL cu puterea centrală, precum și promovarea consolidării relațiilor dintre Republica Moldova și Statul Carolina de Nord.
În cadrul discuțiilor au fost atinse practic toate aspectele ce țin de experiența Administrația Publică Locală din Statele Unite ale Americii. Astfel d-na Secretar de Stat a Carolinei de Nord a revenit printr-o scrisoare joi pe data de 7 august 2014 la unul dintre subiectele care a fost ridicat cel mai des în cadrul discuțiilor. Acesta fiind veteranii și persoanele cu dezabilități, aceștia fiind atât adulții cât și copii:
„Am vrut să revin asupra unor subiecte ridicate în cadrul discuțiilor. În urma unor cercetări, am găsit un excelent site web, care ar trebui să răspundă la multe din întrebările ridicate de reprezentanții APL din Republica Moldova. Cineva din cadrul CALM a dorit să cunoască mai multe despre proiectele de asistență sau de reabilitare pentru veterani. Aceeași întrebare a fost ridicată și în cadrul vizitei mele la Bălți. De asemenea țin minte că au fost adresate multe întrebări și comentarii referitor la copiii cu dezabilități și adulți … (un pic nu-mi este foarte clar cu privire la acest punct). Așa cum am uitat la literatura de specialitate sursa de dezabilitatea nu face o mare deosebire între adulți și copii.
În Carolina de Nord există o asociație a instituțiilor de reabilitare. Ei au cele mai bune practici, precum și alte lucrări pe linie de subiect, și liste cu organizațiile membre ale acestora, care de asemenea dispun de pagini web. Multe din aceste organizații au diferite grupuri-țintă și finanțare diferită, unele sunt urbane, altele rurale. Acestea pot fi găsite la www.ncarf.com, am învățat și un limbajul nou realizând această cercetare, (eu fiind un pic de școală veche). Mă gândesc adesea de „Ateliere Protejate” conceptul fiind „incluziune în muncă prin susținere” acesta prevede instruirea și monitorizare de către angajații individuali a „unui model de grup de incluziune în muncă prin susținere”.
Vizitând site-ul www.ncarf.com și site-urile membrilor săi chiar eu personal am luat mai multe idei. Multe discuții se concentrează pe seama barierelor pentru ocuparea forței de muncă, indiferent de originea și tipul factorului limitativ, fizic, traumatic, mental, etc. Eu cred că ncarf va fi o sursă infinită de informații pentru dumneavoastră. Una sau mai multe dintre organizațiile membre au inclus în programul său și victime ale violenței în familie.
CALM aduce sincere mulțumiri D-nei Marshall pentru interesul și informația oferită. Noi credem că această informație v-a fi utilă pentru Autoritățile Publice Locale din Moldova și v-a constitui piatra de temelie a schimbului de experiență și bunelor practici cu Statul American.