Cu banii care vin în Moldova de la Uniunea Europeană se construiesc drumuri, se deschid parcuri industriale şi zone economice libere, se dau în exploatare centre medicale şi sisteme de încălzire energo-eficiente în sate, se repară grădiniţe şi se trasează conducte de apă şi gaz.
Reconstrucţia sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din raionul Călăraşi este doar unul din proiectele mari, pentru care s-au cheltuit peste 25,5 milioane de lei. Peste 18.000 de oameni din regiune au acum apă potabilă, iar pentru 13 persoane s-au creat locuri de muncă noi. Un proiect similar, în valoare de 25,3 milioane lei, a fost finalizat anul trecut în nordul Moldovei, în oraşul Otaci din raionul Ocniţa.
Condiţiile de trai şi de muncă la sate se îmbunătăţesc treptat, cu bani europeni fiind rezolvate probleme ca cea a alimentării cu apă şi căldură a şcolilor de la sate. Drept exemplu pot servi cele 140 de şcoli săteşti în care, prin proiectul Energie şi Biomasă, Uniunea Europeană şi PNUD au finanţat instalarea cazanelor pe bază de biomasă.
Tot cu bani europeni în regiunile Moldovei se repară şi obiecte cu menire socială. La sfârşitul anului 2013, la Ungheni a fost reparat Palatul Culturii, în valoare de 20,1 milioane lei, iar la Căuşeni a fost dat în exploatare noul Centru de Tineret şi Sport, în valoare de 40 de milioane de lei.
După cum declară oficialii europeni, suportul financiar din partea UE pentru modernizarea economiei moldoveneşti va continua. Într-un interviu acordat pentru publicaţia „GUIDE Uniunea Europeană în Moldova. Investiţii”, Dirk Schuebel, spune că asocierea cu Uniunea Europeană va ajuta Moldova să se apropie de standardele europene. „Acesta este unul dintre obiectivele principale ale cooperării noastre. Noi vom sprijini ţara voastră, aşa cum o făceam şi înainte, în primul rând din punct de vedere tehnic şi financiar. De exemplu, în 2014 Moldova va primi de la UE peste 130 de milioane de euro”, a mai declarat Dirk Schuebel, şeful Departamentului pentru ţările Parteneriatului Estic în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă.
Despre cum au mai fost investiţi banii europeni în proiecte din medicină, educaţie, agricultură şi dezvoltare regională, citiţi în numărul 2 al publicaţiei „GUIDE. Uniunea Europeană în Moldova. Investiţii”, editat cu sprijinul Ambasadei Britanice la Chişinău.